Ας αρχίσουμε από τα βασικά και ενδεχομένως τετριμένα, αλλά αν είσαι από τις περιπτώσεις που δεν καταναλώνεις ψάρι και μαλάκια σε εβδομαδιαία βάση, τότε θα πρέπει να θυμηθείς γιατί αποτελούν μια από τις σημαντικότερες τροφές. Τη διατροφική αξία άλλωστε των ψαριών έχουν ανακαλύψει εδώ και χιλιάδες χρόνια οι λαοί της Μεσογείου και ναι, εμείς εδώ στην Κύπρο είμαστε από τους τυχερούς.
Γι΄αυτό, πρέπει να εκτιμήσεις ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι ως λαός έχουμε εύκολη πρόβαση στα φρέσκα ψάρια, τα οποία παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους, ενώ περιέχουν όλα τα είδη των λιπών (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα). Αποτελούν επίσης πηγή πολλών βιταμινών, όπως είναι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K), αλλά και οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η Β1, η Β2 και η Β12), οι οποίες είναι σημαντικές τόσο για τον μεταβολισμό των βασικών διατροφικών στοιχείων, όσο και για την υγεία του νευρικού συστήματος και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ψάρια επίσης προσφέρουν πολύτιμα μέταλλα, όπως ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία -μαζί με τη βιταμίνη D- βοηθούν στην καλύτερη δόμηση των δοντιών και των οστών.
Σημείωσε πως θα βρεις μια τεράστια ποικιλία από απλές παραδοσιακές συνταγές μέχρι πιο gourmet, ενώ θα μπορείς πλέον να φτιάχνεις ακόμη και sushi, καθώς επίσης ψαρολιχουδιές που θα ξετρελάνουν τα παιδιά σου, αλλά και τους εφήβους που θέλουν να είναι fit.
Εσύ δεν έχεις παρά να φορέσεις ποδιά και να μπεις στην κουζίνα, αφού βέβαια σερφάρεις πρώτα στην ιστοσελίδα μας να εντοπίσεις τη συνταγή που θα επιχειρήσεις να ετοιμάσεις, αρχίζοντας από σήμερα!
Αγιορείτικη συνταγή: Ψάρια μαρινάτα
Υλικά:
1 κιλό ψάρια μικρά (γόπες,σαφρίδια,λιθρίνια,μπαρμπούνια, κουτσουμούρες κ.λ.π.)
1/2 ποτήρι λάδι
1/4 του ποτηριού ξίδι ή και λιγότερο αναλόγως με το πόσο αψύ είναι το ξίδι
2 μικρά φύλλα δάφνης (βάγιας)
1 κλαράκι δεντρολίβανο ( λασμάρι)
1-1 1/2 κουταλιά αλεύρι
λίγο αλάτι
2 ντομάτες κόκκινες τριμμένες και λειωμένες
λίγος πελτές
1/4 ποτηριού νερό
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
πιπέρι μαύρο τριμμένο ή καυτερό κοκκινοπίπερο
Εκτέλεση:
Τηγανίζουμε τα ψάρια ως συνήθως. Τα βάζουμε στεγνά σε πιατέλα βαθειά. Σε καθαρό τηγάνι ρίχνουμε άλλο λάδι. Όταν κάψει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε έως ότου ροδίσει.
Προσθέτουμε το ξίδι, το νερό, το σκόρδο , την δάφνη, το δενδρολίβανο, τις τριμμένες τομάτες και το αλάτι.
Σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε έως ότου πήξει η σάλτσα. Προς το τέλος ρίχνουμε το πιπέρι.
Όταν πήξει την περιχύνουμε στα τηγανισμένα ψάρια.
Σημειώσεις:
α) συνήθως τρώγονται κρύα και διαρκούν αρκετές μέρες
β) ομοίως γίνεται και αλμυρός βακαλάος τηγανητός
γ) αν θέλουμε σωτάρουμε στο λάδι και τα σκόρδα μαζί με το αλεύρι για να ροδίσουν.
Φιλέτο τσιπούρας χωρίς λάδι στο τηγάνι σε τρία μόνο λεπτα!
Τσιπούρα all’ Acqua Pazza – Blue Island
Φιλέτο Τσιπούρας Με Σταμναγκάθι Και Αβγολέμονο Ζαμπαγιόνε του Πάνου Ιωαννίδη.