Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ταξίδια και κορωνοϊός: Τι χρειάζεται να ξέρετε

Ταξίδια και κορωνοϊός: Τι χρειάζεται να ξέρετε

Πολλές χώρες ανά τον κόσμο έχουν επιβάλει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και οδηγίες προκειμένου να συγκρατήσουν τη διασπορά του κορωνοϊού μέσα στα σύνορά τους.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει τα μη απαραίτητα ταξίδια επί 30 ημέρες. Ο επαναπατρισμός των πολιτών της ΕΕ «όπου είναι απαραίτητα και πιθανή», θα πρέπει να κανονίζεται επίσης, αποφάνθηκε η Κομισιόν.

Την Τρίτη επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν χωρίς λόγο στο εξωτερικό για 30 ημέρες καθώς οι ταξιδιώτες «τώρα αντιμετωπίζουν ευρείς διεθνείς περιορισμούς και κλείσιμο συνόρων σε μια σειρά από χώρες».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα συμβούλεψε τους Αμερικανούς να αποφεύγουν να συνέρχονται σε ομάδες άνω των 10 ατόμων, να μένουν μακριά από τα μπαρ και τα εστιατόρια και να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Πολλοί ταξιδιώτες που επέστρεφαν στις ΗΠΑ από το εξωτερικό το περασμένο Σαββατοκύριακο δημιούργησαν τεράστιες ουρές στα αεροδρόμια καθώς η ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλε ο Τραμπ στους ταξιδιώτες από την Ευρώπη, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, θα είχε άμεση εφαρμογή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σκέφτεται επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και εντός ΗΠΑ.

Οι πτήσεις έχουν μειωθεί δραστικά καθώς σε πολλές χώρες έχει επιβληθεί γενική απαγόρευση εξόδου.  Όσον αφορά στις κρουαζιέρες, ο τομέας αυτός έχει πληγεί ιδιαίτερα καθώς πολλές προγραμματισμένες κρουαζιέρες έχουν ματαιωθεί ενώ πολλά κρουαζιερόπλοια παραμένουν εν πλω, με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού επάνω τους.

Ταξιδιωτικές οδηγίες και απαγορεύσεις

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών αναβάθμισε το επίπεδο των ταξιδιωτικών οδηγιών τους στο Επίπεδο 3 στις 11 Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να το ξανασκεφτούν πριν ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Μάλιστα οι οδηγίες για τα ταξίδια προς Κίνα και Ιράν ήταν στο ανώτατο επίπεδο: Επίπεδο 4: Μην ταξιδεύετε. Το ίδιο ισχύει και για περιοχές όπως η Ιταλία και η Νότια Κορέα.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου μπορεί κανείς να δει τις οδηγίες για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στις 13 Μαρτίου είπε στους Καναδούς να περικόψουν τα μη απαραίτητα ταξίδια εκτός χώρας. Επίσης, ανακοίνωσε την αναστολή των ταξιδιών με κρουαζιερόπλοια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας συμβούλεψε τους πολίτες να αποφεύγουν «όλα τα ταξίδια εκτός από τα επείγοντα». Επιπλέον της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής απαγόρευσης και των περιορισμών από τις ΗΠΑ για το Ιράν και την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τα εξωτερικά της σύνορα για 30 ημέρες.

Γι αυτό πριν σχεδιάσετε κάποιο ταξίδι βεβαιωθείτε ότι αυτό μπορεί να γίνει και δεν υπόκειται σε κάποιον από τους παραπάνω περιορισμούς.
Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

About Μαρία Νικολοπούλου