Η Ιταλική Φοκάτσια, θα μπορούσε να είναι και η μαμά της πίτσας. Ένα νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή του ψωμί, που συναντάμε σε όλη την Ιταλία, αν και κάποιοι λένε ότι το έφτιαξαν πρώτοι οι Αρχαίοι Έλληνες. Κάθε φορά που το φτιάχνω, δεν προλαβαίνει να φτάσει στο τραπέζι και να συνοδέψει το φαγητό μας, αφού το τρώμε όσο είναι ζεστό. Δοκιμάστε το και με άλλα αρωματικά ή μπερδέψτε στη ζύμη του ελιές ή λαχανικά.
Υλικά:
200 γραμμάρια πατάτες με φλούδα
500 γραμμάρια αλεύρι
25 γραμμάρια μαγιά
Ελιές σε άλμη
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Μαγειρεύουμε τις πατάτες με τη φλούδα και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες, το αλεύρι, μια πρέζα αλάτι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τη μαγιά και ανακατεύουμε, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.
Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3 ώρες. Όταν περάσει η ώρα απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ταψί, την πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλα ώστε να κάνουμε βαθουλώματα, ρίχνουμε από πάνω τις ελιές και ψήνουμε στους 200 ° C για 15-20 λεπτά.