Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τα γεμιστά της Μαρίας …. Σμυρναίϊκη συνταγή με Κορινθιακή σταφίδα και κουκουνάρι

webkorinthos.gr

Αυτά τα γεμιστά με το άρωμα της Σμύρνης  θα τα λατρέψετε, θα σας μαγέψουν με τη γλύκα τους και τα καλοκαιρινά αρώματά τους.

 

Οδηγίες:

Κατ αρχήν διαλέγουμε το ταψί μας που θα ψηθούν τα γεμιστά μας και τα βάζουμε μέσα ώστε να χωράνε όλα και να είναι κοντά το ένα στο άλλο.

Όχι στριμωχτά πολύ, αλλά και όχι η μία μακρυά από την άλλη.

Διαλέγουμε μεγάλες ώριμες στρογγυλές ντομάτες, τις πλένουμε καλά και κόβουμε με ένα μυτερό μαχαιράκι ένα “καπάκι” από το μέρος του κοτσανιού ώστε όταν αφαιρέσουμε την σάρκα να αφαιρεθεί και το σκληρό κομμάτι της ντομάτας.

Τρυπάμε με το μαχαίρι μας σε δύο τρία σημεία την ντομάτα από κάτω ώστε να κυκλοφορούν τα ζουμιά από το ταψί.

Έτσι οι ντομάτες μας θα γίνουν και πιο γρήγορα αλλά θα γίνουν και πιο ζουμερές στο εσωτερικό τους.

Τα υλικά θα τα βρείτε στην Κόρινθο στην φρουτοπηγή  “Η ΆΝΝΑ “, που με ένα τηλέφωνο θα έρθουν γρήγορα στο σπίτι σας.ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ

 

Υλικά

  • 8 ντομάτες μέτριες, σφιχτές
  • 4 πιπεριές μεγάλες, για γέμισμα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο +1 φλιτζανάκι του καφέ επιπλέον για το ταψί
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 νεροπότηρο Ρύζι Καρολίνα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη Κορινθιακή
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό πατάτες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 φλιτζάνι γαλέτα για το πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Αδειάζουμε με ένα κουτάλι την σάρκα της ντομάτας προσεκτικά να μην μας διαλυθεί και τη βάζουμε σε μπολ.

Βάζουμε όλο τον πολτό από τις ντομάτες στο μπλέντερ μαζί με τις τρεις επιπλέον ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και τον πολτοποιούμε.

Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά τις ντομάτες και τις τοποθετούμε στο ταψί που θα ψήσουμε το φαγητό.

Σε κάθε ντομάτα ρίχνουμε και από μισό κουταλάκι ζάχαρη.

Βάζουμε το κρεμμύδι με το μισό λάδι, να σοταριστεί ελαφρά και προσθέτουμε  το κουκουνάρι και τις σταφίδες.

Όταν το κουκουνάρι αρχίζει και καβουρδίζεται προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

 

  

 

Προσθέτουμε και τον πελτέ και συνεχίζουμε.

Όταν τα υλικά μας ενωθούν σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας.

 

 

Προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό, τον δυόσμο και τ’ αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις ντομάτες μέχρι επάνω και το υπόλοιπο από το μείγμα το ρίχνουμε ανάμεσα.

Τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τις τοποθετούμε στο ταψί, τη μια κοντά στην άλλη.

Ρίχνουμε στις ντομάτες το υπόλοιπο λάδι και τις πασπαλίζουμε με φρυγανιά.

 

 

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες.

Τις αλατοπιπερώνουμε και τις τοποθετούμε ανάμεσα στις ντομάτες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Στην συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμα 20 – 25 λεπτά ελέγχοντας συχνά για να μην μας καούν.

 


Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και να τραβήξουν τα πολλά υγρά και σερβίρουμε.

Φυσικά μια βαρελίσια φέτα δεν πρέπει να λείπει μαζί με ένα χωριάτικο φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

 

Καλή σας όρεξη.

 

About Μαρία Νικολοπούλου