Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τα μυστικά για την τέλεια Βασιλόπιτα

Τα μυστικά για την τέλεια Βασιλόπιτα

Τα μυστικά για την τέλεια Βασιλόπιτα

Και ποιος δεν έχει ευχηθεί να του πέσει το φλουρί της βασιλόπιτας και να είναι ο τυχερός της νέας χρονιάς; Το έθιμο της βασιλόπιτας έχει τις ρίζες του στην αρχαιοελληνική γιορτή των Κρονίων και μάλιστα με το πέρασμα των χρόνων, ο κάθε λαός το έχει ενσωματώσει στα δικά του πατροπαράδοτα έθιμα που συνδέονται με την έλευση του νέου έτους. Το webkorinthos.gr σας προτείνει τις καλύτερες συνταγές για βασιλόπιτα και σας αποκαλύπτει μικρά μυστικά για σίγουρη επιτυχία.

Μυστικά για τέλεια βασιλόπιτα Κέικ

Για να φτιάξετε μια νόστιμη βασιλόπιτα δεν αρκεί μια καλή συνταγή. Υπάρχουν μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για να εντυπωσιάσετε την οικογένεια σας και τους καλεσμένους σας. Δείτε λοιπόν τα tips για μια πετυχημένη εκτέλεση συνταγής βασιλόπιτας.

– Για να γίνει φουσκωτή κι αφράτη η βασιλόπιτα δεν ανακατεύουμε πολύ το μείγμα από την ώρα που μπαίνει το αλεύρι.

– Την ώρα που θα διαλύσεις τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, να το κανείς πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και χύνεται.

– Ρίξε μια κουταλιά αλεύρι από το συνολικό μέσα στα καρύδια πριν τα προσθέσεις στη βασιλόπιτα. Έτσι θα διανεμηθούν σωστά στο μείγμα και θα πάνε σε όλη την βασιλόπιτα ομοιόμορφα.

– Δώσε προσοχή στο ψήσιμο της βασιλόπιτας γιατί αν δεν ψηθεί καλά στο κέντρο της τότε μόλις τη βγάλεις από το φούρνο κάθεται.

– Για να μην σκάει στην επιφάνεια η βασιλόπιτα, φρόντισε στο ταψί σου η βασιλόπιτα να καλύπτει τα 3/4 ώστε με το ψήσιμο να έχει περιθώριο να φουσκώσει χωρίς να πιέζεται σε μικρό ταψί και να σκάει από πάνω.
Ψήσιμο σε αέρα ή στις αντιστάσεις;

Εννοείται πως μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160 ºC. Όμως ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Έτσι μπορεί να συμβούν τα εξής δύο πράγματα:

– Να ξεγελαστείς από το ρόδινο εξωτερικά χρώμα της και μόλις τη βγάλεις να μην έχει ψηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να κάθεται η βασιλόπιτα στην μέση μετά από λίγο και να κάνει λακκούβα στο κέντρο της.

– Αφού κάνει γρήγορα ρόδινη κρούστα με το ψήσιμο στον επιθετικό αέρα, μετά από λίγο να αρχίσει να σκάει η βασιλόπιτα γιατί το υγρό ακόμα κέντρο της ψάχνει διέξοδο με το ψήσιμο και το φούσκωμα του. Αποτέλεσμα είναι να σκάει η βασιλόπιτα στην επιφάνεια της.

Τέλος μπορείς να ψήσεις την βασιλόπιτα και αφού κρυώσει καλά, να την τυλίξεις με μεμβράνη και να την διατηρήσεις στην κατάψυξη. Διατηρείται για 2-3 μήνες. Μπορείς να την αφήσεις αφού κρυώσει, στον πάγκο της κουζίνας σου καλά σκεπασμένη για μερικές ημέρες. Θα τη διακοσμήσεις τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν την κόψεις.

Συνταγή για γεμιστή βασιλόπιτα του Άκη Πετρετζίκη


Υλικά

250 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

5 αυγά μέτρια

150 γρ. γάλα

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

αλάτι
Για τη γέμιση

50 γρ. κακάο

200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

50 γρ. φιστίκια Αιγίνης

50 γρ. cranberries
Για το σερβίρισμα

ζάχαρη άχνη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση 25 εκ.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το αλάτι.
Χαμηλώνουμε ταχύτητα στο μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα μας.
Στη συνεχεια χωρίζουμε το μείγμα σε τρία ίσα μέρη και στο ένα από τα τρία ρίχνουμε το κακάο, την κουβερτούρα ψιλοκομμένη, τα φιστίκια Αιγίνης και τα cranberries.
Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζουμε το μισό λευκό μείγμα στη φόρμα, το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια, και σηκώνουμε 2 εκατοστά γύρω γύρω. Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα με τα υλικά της γέμισης, το απλώνουμε ώστε να ισομοιραστεί, και στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο λευκό μείγμα.
Βάζουμε το φλουρί!
Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε με τη ζάχαρη άχνη.

Για εσάς που δεν προλαβαίνετε να την φτιάξετε μόνοι σας εδώ θα βρείτε τις καλύτερες βασιλόπιτες

 
akispetretzikis.com

About Μαρία Νικολοπούλου