Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν επειδή κρύωσαν! Αρρωσταίνουν επειδή κόλλησαν!

Τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν επειδή κρύωσαν! Αρρωσταίνουν επειδή κόλλησαν!

«Εποχιακές» λοιμώξεις κάνουν την εμφάνισή τους με την είσοδο της φθινοπωρινής-χειμερινής περιόδου και τα παιδιά μας μόλις «χειμωνιάζει» γεμίζουν μυξούλες, βήχα, κάνουν πυρετούς κλπ.

«Κρύωσε το παιδί», λέμε.
«Δε ντύθηκε καλά και κρύωσε», ξαναλέμε.
«Βγήκε έξω λουσμένο/ ιδρωμένο και κρύωσε».

Τα παιδιά όμως δεν αρρωσταίνουν επειδή κρύωσαν!
Αρρωσταίνουν επειδή κόλλησαν!

Κόλλησαν κάποιον μικροοργανισμό, συνήθως κάποιον ιό, και πιο σπάνια κάποιο μικρόβιο, από κάποιον άλλον που τους τον μετέδωσε, συνήθως κάποιο άλλο παιδάκι.

ΜΠΙΤΣΗ – ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ – ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

 

Όλες αυτές οι λοιμώξεις, τα «κρυώματα» των παιδιών που λέμε, είναι λοιμώδη νοσήματα που οφείλονται σε δυνητικά παθογόνους μικροοργανισμούς.

Και Λοιμώδης σημαίνει Μολυσματικός.
Άρα μεταδοτικός!

Γιατί όμως εμφανίζονται οι ιώσεις κυρίως το χειμώνα, μόνο όταν κρυώνει ο καιρός; Εμ! Αρα, δεν είναι ότι κρύωσαν;

ΜΠΕΤΙΝΑ ΣΙΝΤΕΡ – ΦΙΛΑΝΔΡΑ – ΙΑΤΡΟΣ

 

ΟΧΙ!

•Είναι γιατί λόγω της πτώσης τη θερμοκρασίας έχουμε:
-κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς
-παιδιά που συνωστίζονται κι έρχονται σε κοντινή επαφή (σχολείο, κλειστοί παιδότοποι, παιδικοί σταθμοί κλπ).

με αποτέλεσμα το ένα να μεταδίδει τον λοιμογόνο παράγοντα στο άλλο, πιο συχνά είτε μέσω του αέρα και με την εισπνοή σταγονιδίων (βήχας, φτάρνισμα), είτε με άμεση επαφή με μολυσμένα χέρια ή μολυσμένα αντικείμενα.

Γίνεται σαφές, λοιπόν, πως τα παιδιά μας δεν κρυώνουν! Τα παιδιά μας κολλάνε!

Άρα, τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προφυλάξουμε;

Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου των λοιμωδών νοσημάτων είναι φυσικά, η Πρόληψη.

Απλή & συνάμα-όπως κάθετι το απλό-όχι εύκολη.

ΓΚΡΟΥΤΣΗ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ – ΙΑΤΡΟΣ

 

Πώς επιτυγχάνεται;

  • Διδάξτε το παιδί σας πώς να πλένει καλά τα χέρια του χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό, και επιμείνετε να τα πλένει πάντα πριν το φαγητό & μετά την τουαλέτα. (Αυτονόητο είναι πως σε μικρότερες ηλικίες πλένουμε εμείς τα χεράκια του παιδιού, και φυσικά τα δικά μας, πριν το ταΐσουμε και μετά από κάθε αλλαγή πάνας).
  • Μάθετέ του να καλύπτει το στόμα του όταν βήχει με τον αγκώνα του (και όχι με την παλάμη όπως συνηθιζόταν) ή με ένα χαρτομάντηλο που κατόπιν το πετάμε.
  • Αποφύγετε κλειστούς μη καλά αεριζόμενους χώρους κατά την περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων & αερίζετε τακτικά και σχολαστικά το σπίτι ή οποιονδήποτε κλειστό χώρο.
  • Ενισχύστε το Ανοσοποιητικό Σύστημα του παιδιού (τους στρατιώτες του όπως πολύ συχνά συνηθίζω να λέω) με πλούσια διατροφή, με τακτική άσκηση, ξεκούραση και φυσικά τηρώντας το πρόγραμμα των εμβολιασμών του.
  • Εμπνεύστε το να απολαμβάνει την καθημερινή ατομική του καθαριότητα- και όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα παιδιά μας εμπνέονται Μόνο με το παράδειγμά μας, “by example”.

Και τέλος:

  • Ντύστε το με κατάλληλα ρούχα, έτσι ώστε να μη δυσφορεί-είτε από κρύο είτε από ζέστη. Την εποχή αυτή που η θερμοκρασία ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενδείκνυται η ένδυση «κατά στρώματα» με διάφορα layers ώστε να προσαρμόζεται η ένδυση του άναλογα με τον καιρό (ένα ζακετάκι που μπορεί να βγει όταν ζεστάνει η μέρα, ή ένα κοντομάνικο μέσα από το φουτεράκι αντίστοιχα).
  • themamagers.gr/

About Μαρία Νικολοπούλου