Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τα 3 μεγάλα λάθη που κάνουμε με τους ξηρούς καρπούς

Τα 3 μεγάλα λάθη που κάνουμε με τους ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί είναι ένα πραγματικό δώρο της φύσης για τον οργανισμό και την υγεία. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, καλών μονοακόρεστων λιπαρών, με αντιφλεγμονώδη δράση και προστασία κατά των καρδιακών παθήσεων και της χοληστερίνης. Ποια είναι λοιπόν τα λάθη που κάνουμε όταν αγοράζουμε ξηρούς καρπούς;

1. Αγοράζουμε χύμα ξηρούς καρπούς

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε αφορά την αγορά των χύμα ξηρών καρπών. Σίγουρα η ποιότητα των ξηρών καρπών από εξειδικευμένα ξηροκαρπάδικα είναι ανώτερη από τα αντίστοιχα στα σούπερ μάρκετ. Όταν όμως αγοράζετε χύμα ξηρούς καρπούς από καταστήματα που διατηρούν τα προϊόντα εκτεθειμένα στον αέρα και τον ήλιο, τότε μάλλον έχουν αλλοιωθεί και οι ξηροί καρποί. Επίσης, όπως συμβαίνει στα χύμα προϊόντα, για να πωληθεί το παλιότερο εμπόρευμα συχνά γίνονται προσμίξεις των παλιότερων ξηρών καρπών με πιο φρέσκα προϊόντα. Συνεπώς, εμπιστευτείτε τα ξηροκαρπάδικα που τηρούν τις συνθήκες υγιεινής και προφυλάσσουν τους ευαίσθητους ξηρούς καρπούς από τις κακουχίες.

2. Αποθηκεύουμε τους ξηρούς καρπούς στο ντουλάπι της κουζίνας

Λίγοι γνωίζουν ότι οι ξηροί καρποί αποθηκεύονται στο ψυγείο και όχι στο ντουλάπι της κουζίνας. Γιατί; Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά, τα οποία συχνά κάνουν τη γεύση τους να ταγκίζει. Η αλλοίωση επιταχύνεται με την έκθεση στον ήλιο, το οξυγόνο και τη ζέστη. Αποθηκεύοντας τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους στο ψυγείο περιορίζουμε την έκθεσή τους στα παραπάνω στοιχεία, με αποτέλεσμα να διατηρήσουμε την καλή γεύση τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, μπορείτε να διατηρήσετε ένα κλειστό σακουλάκι με ξηρούς καρπούς στο ψυγείο ή την κατάψυξη μέχρι και δυο χρόνια! Εάν ανοίξετε το σακουλάκι, οι ξηροί καρποί χωρίς κέλυφος θα αντέξουν για ένα χρόνο ενώ αυτοί με κέλφος μέχρι και ενάμιση χρόνο. Εάν ωστόσο πρόκειται να καταναλώσετε άμεσα τους ξηρούς καρπούς, αποθηκεύστε τους σε αεροστεγές δοχείο, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

3. Καταναλώνουμε τους ξηρούς καρπούς με βάση την ημερομηνία λήξης

Η ημερομηνία λήξης στα ξηρά τρόφιμα είναι συχνά προβληματική για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή βασίζεται σε προτεινόμενους χρόνους και δεν αποτελεί αυστηρή προθεσμία, όπως για παράδειγμα στο γάλα ή το κοτόπουλο. Ο χρόνος ζωής των ξηρών καρπών βασίζεται σε τρια πράγματα: τις συνθήκες συντήρησης, εάν η συσκευασία είναι ερμητικά κλειστή ή όχι, και εάν οι ξηροί καρποί είναι με ή χωρίς κέλυφος.

Είδη τροφίμων … Τα πιο φρέσκα στην Κόρινθο

 

Φερθείτε στους ξηρούς καρπούς όπως θα φερόσασταν στα φρέσκα λαχανικά. Μυρίστε τους για να δείτε εάν ταγκίζουν. Εάν πικρίζουν, δοκιμάστε να τους καβουρδίσετε. Ένα μυστικό για να παρατείνετε τον χρόνο ζωής των ξηρών καρπών κατά περίπου 2-4 μήνες είναι να τους αναμείξετε με ελάχιστη ποσότητα από εκχύλισμα δεντρολίβανου.

mamapeinao.gr/

About Μαρία Νικολοπούλου