Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τελικά τι σημαίνει Άνδρας Αξίας στις μέρες μας;

Τελικά τι σημαίνει Άνδρας Αξίας στις μέρες μας;

Σήμερα θα δούμε  με τον δικό μου ορισμό του τι σημαίνει άνδρας. Και όχι οποιοσδήποτε άνδρας, αλλά Άνδρας Αξίας, ο ολοκληρωμένος δηλαδή σύγχρονος άνδρας.

Βλέπεις, υπάρχουν ένα σωρό ορισμοί, παραδοσιακά πρότυπα που αφορούν σε φυσική παρουσία, σε κοινωνική καταξίωση, σε οικονομική ευχέρεια. Μόνο που τα πρότυπα αυτά δεν έχουν πλέον την ισχύ που είχαν κάποτε. Είναι λοιπόν ώρα να βρούμε το δικό μας ορισμό όσον αφορά στο τι σημαίνει άνδρας, και να ανιχνεύσουμε τους εαυτούς μας κι τη θέση μας στον κόσμο.

Αν ήταν να πεθάνεις αύριο (θεός φυλάξοι και τα σχετικά), αλλά αν ήταν να πεθάνεις, τι θα άφηνες πίσω σου; Για ποιο λόγο θα σε θυμούνταν οι άνθρωποι; Θα είχες ζήσει ή απλώς θα είχε υπάρξει; Ή θα θυμόντουσαν τις περιπέτειές σου; Τις αξίες σου, τα όνειρα που πραγματοποίησες (ή πάλεψες να πραγματοποιήσεις) και όλα όσα κατόρθωσες;

Θα έχεις ζήσει μία ζωή γεμάτη, ή μία ζωή που θα αποτελεί απλώς το σύνολο των ιδιοκτησιών σου; Άνδρας λοιπόν είναι κάποιος που κατορθώνει πράγματα. Τι κατορθώνει, τα έργα του, εξαρτώνται από το χαρακτήρα του άντρα αυτού. Είναι όμως το έρεισμά του στη ζωή, ο σκοπός του. Ένας άντρας δεν κάθεται απλώς να παρακολουθήσει τη ζωή του να συμβαίνει.

Όπως έλεγαν και στο Fight Club λοιπόν, δεν είσαι η δουλειά σου. Δεν είσαι ο λογαριασμός σου στην τράπεζα. Δεν είσαι αυτό που περιέχει το πορτοφόλι σου. Δεν είσαι το ρούχο που φοράς, δεν είσαι το αμάξι που οδηγείς.

Ο Άνδρας Αξίας δεν φοβάται την αποτυχία

Μία αποτυχία δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάσαι, ή που σώνει και ντε να αποφεύγεις. Όποιος αποτυγχάνει, σημαίνει πως έχει δοκιμάσει κάτι. Όποιος αποφεύγει να αποτύχει, σημαίνει πως αποφεύγει να δοκιμάσει. Όμως η αποτυχία διδάσκει. Όταν αποτυχαίνει ένας άντρας, πρέπει απλώς να διδαχθεί και να προσπαθήσει διαφορετικά την επόμενη φορά.

Ο Άνδρας Αξίας δεν βρίσκει δικαιολογίες

Όταν βρίσκουμε δικαιολογίες, το μόνο που συμβαίνει είναι ότι αποφεύγουμε να προσπαθήσουμε. Βρίσκουμε δικαιολογίες όταν προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε το φόβο μας να προοδεύσουμε, να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο, να ρισκάρουμε. Βρίσκουμε δικαιολογίες για να υποστηρίξουμε με τη λογική την απροθυμία μας να αλλάξουμε και να βελτιωθούμε. Ένας άντρας που πραγματικά επιθυμεί κάτι δεν διστάζει. Τα όποια εμπόδια δεν αποτελούν εμπόδιο. Τα εμπόδια απλώς τον κάνουν να επανεξετάσει τη στρατηγική του.

Ο Άνδρας Αξίας αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του

Το να παίρνεις πάντα την ευθύνη των πράξεών σου σημαίνει ότι αποδέχεσαι ότι είσαι ο αρχιτέκτονας της προσωπικής σου επιτυχίας, ή της αποτυχίας σου. Δεν μπορεί να είσαι το ένα αλλά όχι το άλλο. Ένας αληθινός άντρας αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πράξεών του, χωρίς να δειλιάζει. Δεν κρύβεται, δεν δείχνει άλλους ως υπεύθυνους για ότι αυτός έκανε ή για ό,τι αμέλησε να κάνει.

Τελικά τι σημαίνει Άνδρας Αξίας στις μέρες μας;

Ο Άνδρας Αξίας έχει καθήκον να είναι ο καλύτερος εαυτός του

Συχνά ξεχνάμε όχι μόνο ποιοι είμαστε, αλλά και ποιοι θα θέλαμε να είμαστε. Είναι εύκολο να πεις, έτσι είμαι, δεν μπορώ να αλλάξω, βουλιάζοντας και κρυβόμενος με τελματωμένη ασφάλεια πίσω από την τρέχουσα προσωπικότητά σου. Αν το κανείς αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεις τον αγώνα. Σημαίνει ότι αρκείσαι στα λίγα, ενώ θα μπορούσες να έχεις περισσότερα. Σημαίνει να αρκείσαι σε ένα κακέκτυπο του εαυτού σου, μολονότι ξέρεις πως υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνεις, και να μάθεις, και να γίνεις.

Ο Άνδρας Αξίας αναγνωρίζει τα όριά του, ακόμη και όταν παλεύει να τα ξεπεράσει

Όλοι έχουμε δυνατότητες όπως έχουμε και αδυναμίες. Είναι ανθρώπινο αυτό. Το να έχεις κάποια όρια δεν σημαίνει ότι είσαι ανεπαρκής. Ανεπάρκεια είναι όταν αφήνεσαι να σε περιορίζουν τα όρια αυτά. Όταν δεν προσπαθείς να τα ξεπεράσεις, ή πάντως να τα διευρύνεις. Η αδυναμία σου λοιπόν δεν περιορίζει. Οι αδυναμίες σου, και το να τις γνωρίζεις, είναι αυτό που θα σε κάνει να εργαστείς σωστότερα για να ξεπεράσεις τα στενά όριά σου.

 Άνδρας στην Κορινθία

 

Ο Άνδρας Αξίας έχει αποδεχτεί τα συναισθήματά του

Δεν πρέπει να φοβάσαι τα συναισθήματά σου ούτε να τα καταπιέζεις, όπως και δεν πρέπει να τα αφήνεις να σε κυβερνούν. Αναγνωρίζουμε αυτά που αισθανόμαστε, και αφηνόμαστε να αισθανθούμε. Αν νιώθουμε θυμό, επιτρέπεται να είμαστε θυμωμένοι. Αν νιώθουμε θλίψη, επιτρέπεται να είμαστε θλιμμένοι. Τα συναισθήματα είναι κάτι το ουδέτερο. Το πώς αντιδρούμε στα συναισθήματά μας είναι αυτό που μας καθορίζει.

Ο Άνδρας Αξίας δεν καθορίζει ούτε τον εαυτό του ούτε τους άλλους αναφορικά με το σεξ

Το πόσες ερωτικούς παρτενέρ έχει ένας άντρας, δεν είναι ευθέως ανάλογο της προσωπικής αξίας αυτού του άντρα. Ούτε αντιστρόφως ανάλογο βεβαίως.  Ένα παρθένο άτομο δεν είναι ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο, είναι απλώς λιγότερο έμπειρο. Αναλόγως, ένας αληθινός άντρας δεν καθορίζει την αξία κανενός αναφορικά με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, ή με τον αριθμό των κατακτήσεών του.

Ο Άνδρας Αξίας σέβεται τους άλλους

Αποτελεί αξίωμα: όλοι αξίζουμε το σεβασμό των άλλων. Μόνο μέσα από τις πράξεις μας μπορεί να αποδειχτούμε λιγότερο άξιοι σεβασμού.

Ο Άνδρας Αξίας αγαπά την ισότητα

Ο σωστός άντρας εκτιμά και επικροτεί την κοινωνική άνοδο της γυναίκας και τη σεξουαλική της απελευθέρωση. Ένας σωστός άντρας δεν αισθάνεται συμπλεγματικά και δεν νιώθει ότι απειλείται ο ανδρισμός του απέναντι σε μία αξιόλογη γυναίκα. Τα έμφυλα πρότυπα έρχονται και παρέχονται, η προσωπική αξία όμως είναι κάτι το σταθερό.

Ο Άνδρας Αξίας αποδέχεται τον εαυτό του με εντιμότητα και ευθύτητα

Δεν κερδίζει κανείς τίποτα όταν λέει ψέματα στον εαυτό του για το ποιος είναι ή για το πώς νιώθει. Είναι ανόητο να προσπαθείς να αρνηθείς πλευρές του εαυτού σου ελπίζοντας να εξαφανιστούν μέσα από την άρνησή σου. Είναι ανόητο να προσποιείσαι ότι συγκεκριμένα κομμάτια στη ζωή, ή στις αναμνήσεις σου, απλώς δεν υπάρχουν.

Είμαστε αυτό που είμαστε, καλό ή κακό. Θα θέλαμε ίσως να ήμασταν αλλιώς, αλλά δεν γίνεται. Θα θέλαμε να είχαμε φερθεί διαφορετικά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Δεν μένει παρά να αποδεχτούμε τον εαυτό μας, να παλέψουμε και να χτίσουμε πάνω σε αυτό που είμαστε, σε αυτό που μας έκαναν οι καλές και οι κακές στιγμές, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες μας.

πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου