Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τι είναι το φαινόμενο «βασιλιάς των αρουραίων»

Τι είναι το φαινόμενο «βασιλιάς των αρουραίων»

Όταν πλημμύρισε το χωράφι του, ένας Ρώσος αγρότης αντίκρισε το φαινόμενο που είναι γνωστό ως ο «βασιλιάς των αρουραίων». Ο όρος αυτός αναφέρεται σε μια ομάδα αρουραίων των οποίων οι ουρές μπλέκονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απελευθερωθούν. Πρόκειται για ένα σπάνιο αλλά τρομακτικό φαινόμενο που έχει εμπνεύσει μύθους και θρύλους εδώ και αιώνες.

Ο Αλιμπουλά Ρασούλοφ, στην Σταυρούπολη στη νοτιοδυτική Ρωσία, ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπος με το φαινόμενο αυτό στο χωράφι του. Στις 21 Αυγούστου, ο Ρασούλοφ ανάρτησε δύο βίντεο στο Instagram που έδειχναν πέντε μικρούς αρουραίους με τις ουρές τους πλεγμένες. Έκτοτε, τα βίντεο έχουν θεαθεί πάνω από 30.000 φορές.

Στο πρώτο βίντεο, το οποίο διαρκεί κάτι λιγότερο από 3 λεπτά, ο Ρασούλοφ στρέφει την κάμερα σε ένα πλημμυρισμένο κομμάτι γης, όπου κάτι σπαρταράει κάτω από τα φύλλα στην άκρη του νερού. Μετακινεί λίγη βλάστηση για να αποκαλύψει δύο τρύπες στην όχθη, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι λαγούμια που έχουν σκάψει μικρά ζώα. Κοντά σε μία από τις τρύπες βρίσκεται μια ομάδα πέντε μικρών και μουσκεμένων αρουραίων, των οποίων οι  ουρές, έχουν τυλιχτεί γύρω από ένα φυτό. Ο Ρώσος άντρας τους βγάζει από το νερό, αφαιρεί το φυτό και τους τοποθετεί στη στεριά. Παρόλο όμως που προσπαθούν να ξεφύγουν, οι ουρές τους παραμένουν σταθερά πλεγμένες μεταξύ τους.

Το δεύτερο βίντεο διαρκεί λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, αλλά αποκαλύπτει ότι η ιστορία  των αρουραίων έχει αίσιο τέλος. Ο Ρασούλοφ σηκώνει και επανατοποθετεί έναν έναν τους αρουραίους για να λύσει τον κόμπο και τελικά, οι ουρές τους ξεμπλέκονται και οι αρουραίοι είναι ελεύθεροι.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι αρουραίοι τόσο τυχεροί. Υπάρχουν αρκετοί- με τις ουρές ακόμα σφιχτά δεμένες – οι οποίοι διατηρούνται στις συλλογές μουσείων φυσικής ιστορίας.

«Αυτό το περίεργο φαινόμενο των μπερδεμένων ουρών είναι γνωστό σε δύο είδη αρουραίων -τους μαύρους (Rattus rattus) και τους νορβηγικούς (Rattus norvegicus)- αλλά έχει παρατηρηθεί επίσης σε σκίουρους και γάτες, σύμφωνα με το μουσείο.

Πράγματι, το 2017, τέσσερα μικρά σκιουράκια στο Μπάνγκορ του Μέιν στις ΗΠΑ, έμπλεξαν τις ουρές τους και ένας παρευρισκόμενος το κατέγραψε σε βίντεο. Τα νεαρά σκιουράκια κοιμόντουσαν στις φωλιές τους, με τις ουρές τους τυλιγμένες γύρω από τα αδέρφια τους. Είναι πιθανό οι ουρές τους να έχουν ένα κολλώδες υγρό, το οποίο στη συνέχεια στερεοποιείται. Όσο περισσότερο πάλευαν τα μωρά να απελευθερωθούν, τόσο πιο σφιχτός γινόταν ο κόμπος, δήλωσαν οι ειδικοί στο Live Science το 2017.

Όσο για το γιατί οι ουρές των αρουραίων γίνονται κόμπος, «ο βασιλιάς των αρουραίων δεν έχει αποκαλύψει ακόμη το μυστικό του», αναφέρει το Ζωολογικό Μουσείο του Στρασβούργου.

ΠΗΓΗ: Live Science            ertnews.gr

About Μαρία Νικολοπούλου