Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την τμηματική Συμφωνία με την Αίγυπτο – Πως αντιδρά η Τουρκία

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την τμηματική  Συμφωνία με την Αίγυπτο – Πως αντιδρά η Τουρκία

Για τμηματική και όχι συνολική συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ κάνουν λόγο ελληνικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ. Τόσο οι διπλωματικές πηγές όσο και ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν πλήρως τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου δεν περιλαμβάνουν το Καστελόριζο.

Δείτε τον χάρτη που επιβαιβεώνει τις πληροφορίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας, επισήμανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου, που επιτεύχθηκε χθες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.( Αυτό βέβαια ας μας επιτραπεί να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας για την πρόθεση των Αμερικάνων, σε ότι αφορά  τις ειρηνικές διαφωνίες των κρατών )

Διπλωματικές πηγές της Ελλάδας τονίζουν τη σημασία της ιστορικής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών και την ακύρωση στην πράξη του ούτως ή άλλως παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης.

Η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μία μεγάλη εθνική επιτυχία από κάθε άποψη, που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.

Υπογραμμίζουν ειδικότερα ότι:

Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.

Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.

Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.

Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Η Τουρκία απαντάει με NAVTEX ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο

H αντίδραση της Τουρκίας για τη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ήταν σφοδρή, χαρακτηρίζοντας την «ανύπαρκτη».

«Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» αναφέρει στην πρώτη του αντίδραση το τουρκικό ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με τη NAVTEX  γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο. Η τουρκική άσκηση θα πραγματοποιηθεί 10 και 11 Αυγούστου.

 

news

About Μαρία Νικολοπούλου