Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τι κρύβεται πίσω από το καλό κλίμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν

Τι κρύβεται πίσω από το καλό κλίμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν

Στην σκιά των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης τους στην Κωνσταντινούπολη θέλησαν περισσότερο να συμπεριφερθούν ως σύμμαχοι της Βορειοατλαντικής συμμαχίας παρά ως γείτονες που τους χωρίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα.

Οι δύο ηγέτες γνώριζαν άλλωστε ότι την συγκεκριμένη στιγμή βρίσκονται στο στόχαστρο των Αμερικανών αξιωματούχων και των στελεχών του ΝΑΤΟ οι οποίοι δεν θα επιθυμούσαν ένα νέο ρήγμα στην συμμαχία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήθελε να κινηθεί με βάση την στρατηγική που έχει κρατήσει από την πρώτη μέρα του πολέμου, όπου συντάχθηκε με την στάση των εταίρων και των συμμάχων.

Από την άλλη ο Ταγίπ Ερντογάν μέσα από αυτή την συνάντηση θέλησε να στείλει μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι παρά το γεγονός ότι στρατηγικά και διπλωματικά «πατάει σε δυο βάρκες» στον πόλεμο με την Ουκρανία, παρόλα αυτά παραμένει ένα δυναμικό μέλος της συμμαχίας που την συγκεκριμένη στιγμή δεν προτίθεται να δημιουργήσει πρόβλημα.

Έτσι και οι δύο πλευρές μίλησαν για καλό κλίμα και χαμηλούς τόνους που αποτελούν το «θεμέλιο» για μια καλύτερη εποχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αποχώρησε από τις συνομιλίες έχοντας την αίσθηση ότι η Τουρκική πλευρά επιθυμεί την συγκεκριμένη στιγμή να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού τα μεγάλα θέματα στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε ακόμα και το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, ενώ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στο προσφυγικό και στην ένταση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων των δύο πλευρών -την συγκεκριμένη στιγμή να πέσουν οι τόνοι- είναι το γεγονός ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να προχωρήσουν τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) και εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην χώρα μας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Καπνός δεν βγήκε πάντως στα ενεργειακά παρά το γεγονός ότι ο αμερικανικός παράγοντας θέλει την συνεργασία των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα σε ότι αφορά στη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.

Διπλωματικοί κύκλοι ωστόσο κρατούν μικρό καλάθι για τις προθέσεις της άλλης πλευράς. Επισημαίνουν ότι την συγκριμένη στιγμή είναι μια θετική εξέλιξη, ότι κρατούνται χαμηλοί τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές, υπενθυμίζουν ωστόσο ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά ουσιαστικά πράγματα από την στιγμή  που υπάρχει ψηφισμένο από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση Casus Belli σε περίπτωση που η Ελλάδα κάνει χρήση του δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια εφαρμόζοντας τη σχετική πρόνοια του Δικαίου της Θάλασσας

About Μαρία Νικολοπούλου

Close