Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τι φυτεύω το Σεπτέμβριο στον κήπο και τις γλάστρες μου

Τι φυτεύω το Σεπτέμβριο στον κήπο και τις γλάστρες μου

Κηπουρική τον Σεπτέμβριο: Τι να φυτέψω;

Αντικαταστήστε τα φυλλοβόλα φυτά σας με ανθεκτικά χρυσάνθεμα και πανσέδες, δημιουργήστε ευωδιαστούς λαχανόκηπους που θα ενισχύσουν τα φαγητά σας και επενδύστε σε βολβούς για πλούσια ανθοφορία την Άνοιξη.

Βότανα: Μαζεύουμε δεντρολίβανο, αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μάραθο (σπόρους) και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξεράνουμε.

Γενικές εργασίες και φροντίδες: Καθαρίζουμε το χωράφι μας από διάφορες καλοκαιρινές καλλιέργειες και το ετοιμάζουμε για τα χειμωνιάτικα κηπευτικά μας. Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. Ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα, θερινό πολτό (όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 32 βαθμούς Κελσίου), χαλκό ή θειάφι τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες.

ΑΝΘΟΚΗΠΙΟ – ΑΣΛΑΝΗΣ Θ. & Κ. Ο.Ε.

 

Για σπόρο: Μια από τις πιο σοβαρές και σημαντικές δουλειές το Σεπτέμβριο είναι η συλλογή σπόρων από τα φυτά μας. Μαζεύουμε και ξεραίνουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, αλλά και τα καλοκαιρινά αρωματικά φυτά και λουλούδια μας.

Βολβοί και σπόροι

Το Φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να φυτέψουμε βολβούς, οι οποίοι θα ανθίσουν την Άνοιξη, έχοντας ‘πιάσει’ καλά είτε στο χώμα του κήπου είτε της βεράντας μας, και έχοντας ποτιστεί και δροσιστεί κατάλληλα. Οι βολβοί αυτοί θα μας ‘δώσουν’ υπέροχα λουλούδια όταν έρθει η ώρα τους να ανθίσουν, όπως ζουμπούλια, νάρκισσους, υάκινθους, φρέζες, ανεμώνες και τουλίπες.

Πολύχρωμα λουλούδια και το Φθινόπωρο

Αν πάλι βιαζόμαστε να δούμε τις γλάστρες μας ανθισμένες, κάποια από τα λουλούδια που ευδοκιμούν αυτήν την εποχή, περισσότερο μάλιστα από κάθε άλλη, είναι τα χρυσάνθεμα, οι πανσέδες και τα κυκλάμινα.

CASA DI FIORE – ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ

 

Αυτά, ωστόσο, αν δεν έχουμε ήδη φροντίσει να τα φυτέψουμε από την Άνοιξη, θα πρέπει να τα αγοράσουμε έτοιμα -ανθισμένα- από το φυτώριο και να τα μεταφυτεύσουμε στις δικές μας γλάστρες.
Χρώμα και άρωμα στον κήπο ή τα παρτέρια μας μπορούν ακόμα να δώσουν τα μοσχομπίζελα, τα οποία θα χρειαστούν κάποια πέργκολα για να αναρριχηθούν, καθώς και οι πιπερίτσες που δείχνουν τώρα να απολαμβάνουν τον δροσερό καιρό περισσότερο από ποτέ.

 

earthcontrol – Στέλιος Καρανικόλας

Ωστόσο, μην παραμελήσετε τα φυτά που ήδη έχετε στο μπαλκόνι σας. Για παράδειγμα, οι τριανταφυλλιές θα αντέξουν λίγο καιρό ακόμα μέχρι να αρχίσουν σιγά-σιγά να χάνουν τα μπουμπούκια τους. Θα ασχοληθούμε ξανά μαζί τους όταν τα πολλά κρύα θα έχουν περάσει, γύρω στον Φλεβάρη-Μάρτη, οπότε τότε θα τις κλαδέψουμε, κόβοντας τα κλαδιά τους πολύ χαμηλά, αφήνοντάς τα να εξέχουν δέκα – δεκαπέντε εκατοστά από το χώμα.

Kαταστήματα για τον Κήπο σας στην Κορινθία

 

Κλάδεμα αυτήν την εποχή θέλουν ακόμα οι ορτανσίες, οι λεβάντες και οι σάλβιες, οι οποίες θα ανθίσουν ξανά με τον ερχομό της Άνοιξης, ενώ μπορείτε να κλαδέψετε και τα γεράνια, τα οποία δεν αποκλείεται να ανθίσουν ξανά μέχρι τα ‘γερά’ κρύα.

Σπέρνουμε: Μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άγρια και ήρεμα χόρτα, σπανάκια, σέσκλα, σινάπια, μυρώνια, καυκαλίθρα κ.α.
Φυτεύουμε:Κρεμμύδια, σκόρδα.
Μεταφυτεύουμε: Μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, πράσα.
Συγκομιδή: Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, μπάμιες, φασόλια, αραποσίτια, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό.
Φρούτα: Αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, κάστανα, ρόδια, σταφύλια, φραγκόσυκα.

 

About Μαρία Νικολοπούλου