Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τι χρειάζεται να ξέρεις πριν ασφαλίσεις το αυτοκίνητο σου!

Τι χρειάζεται να ξέρεις πριν ασφαλίσεις το αυτοκίνητο σου!

ασφάλιση του αυτοκινήτου σου αποτελεί ένα από τα βασικότερα θέματα-μαζί με τη  συντήρηση του οχήματος– που θα πρέπει να έχεις κατά νου. Η αλήθεια είναι πως η εν λόγω διαδικασία δεν αποτελεί και την πιο ευχάριστη που θα μπορούσες να επιλέξεις, αλλά κρίνεται αναγκαία, αφού μπορεί-κυριολεκτικά-να σε βγάλει “λάδι” από πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Είτε αυτό λέγεται “έμεινα στο δρόμο” είτε είναι κάποιο ατύχημα (μακριά από μας), το είδος της ασφάλισης του αυτοκινήτου σου είναι αυτό που θα σε “σώσει” ή θα σε “χαντακώσει” την εκάστοτε στιγμή. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που δεν πρέπει να κλείσεις κάποιο συμβόλαιο με ελαφρά τη καρδία.

Τι πρέπει να ξέρεις πριν ασφαλίσεις το αυτοκίνητό σου!

Αν τώρα θεωρείς την εύρεση της κατάλληλης κάλυψης-ασφάλισης για το αυτοκίνητό σου μία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Στο συγκεκριμένο άρθρο περιγράφονται και αποσαφηνίζονται ορισμένοι “δύσκολοι” ορισμοί που πολλές φορές κρύβονται σε ένα συμβόλαιο ασφάλισης αυτοκινήτου, ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεως στο μέλλον. Επίσης, εδώ θα βρεις και σχετικές πληροφορίες με τις παρεχόμενες καλύψεις που συνηθίζονται να σου προσφέρονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και ορισμένες συμβουλές.

Βρες Ασφάλεια Αυτοκινήτου εδώ!

Επεξήγηση βασικών όρων

Προτού προχωρήσουμε στα βασικά ζητήματα ενός συμβολαίου ασφάλισης αυτοκινήτου καλό θα ήταν να προβούμε στην επεξήγηση ορισμένων όρων οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια.

αστική ευθύνη

Τι είναι η Αστική ευθύνη;

Η αστική ευθύνη ουσιαστικά εξασφαλίζει την αποζημίωση προς τρίτους σε περίπτωση εμπλοκής σου σε κάποιο ατύχημα. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται σίγουρη η κάλυψη των εξόδων προς τους συμπολίτες σου ή εσένα-σε περίπτωση που εσύ είσαι το “θύμα” της περίπτωσης (είτε αυτά αφορούν υλικές ζημιές είτε σωματικές βλάβες). Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο κρίνεται υποχρεωτική από τον νόμο η ασφάλιση του αυτοκινήτου (ειδάλλως θα έπρεπε να πληρώσεις εσύ για την εκάστοτε ζημιά).

Tip: Φρόντισε ώστε η ασφαλιστική που θα επιλέξεις να συμμετέχει στις διαδικασίες του Φιλικού Διακανονισμού (θα σε γλιτώσει από επιπλέον χρόνια και ταλαιπωρία).

 

φιλικός διακανονισμός

Τι είναι ο Φιλικός Διακανονισμός; 

Ο φιλικός διακανονισμός είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ σου, όπως καταλαβαίνεις και από την ονομασία της εν λόγω πράξης άλλωστε. Σε κάθε ατύχημα η ασφαλιστική εταιρεία του “υπεύθυνου” του ατυχήματος αποζημιώνει τον “αθώο” της περίπτωσης. Ο φιλικός διακανονισμός σε γλιτώνει από το να περιμένεις το πότε θα πληρώσει τη ζημιά σου η εκάστοτε ασφαλιστική του “θύτη”, αφού μπορείς να λάβεις άμεσα τα χρήματά σου μέσω της δικής σου ασφαλιστικής.

ΑΣΦΑΛΕΙEΣ ΜΑΡΙΝΗ

 

Έτσι, σε περίπτωση που ο “φταίχτης” παραδεχτεί το λάθος του και υπογράψετε τον φιλικό διακανονισμό, η ασφαλιστική σου εταιρεία θα σε αποζημιώσει άμεσα και θα τα βρει μόνη της με την ασφαλιστική εταιρεία του υπεύθυνου του ατυχήματος.

ποια είναι η αξία του αυτοκινήτου σου;

Τι είναι η Τρέχουσα Εμπορική Αξία;

Η τρέχουσα εμπορική αξία αναφέρεται στην αξία που κατείχε το όχημά σου προτού εμπλακεί σε ατύχημα. Στην εν λόγω αξία εντάσσονται και οι παράγοντες της φθοράς λόγω παλαιότητας (δηλαδή η ηλικία και η χρήση του αυτοκινήτου).

κατάσταση αυτοκινήτου

Τι είναι η Φυσιολογική Φθορά;

Η φυσιολογική φθορά αναφέρεται σε οποιαδήποτε φθορά/επιδείνωση της κατάστασης του αυτοκινήτου (αντικειμένων, μηχανικών εξαρτημάτων και άλλα) και η οποία οφείλεται σε μακροχρόνια χρήση (κακή συντήρηση) ή συνθήκες περιβάλλοντος (χιόνι, υγρασία).

Τι είναι η Απαλλαγή;

Η απαλλαγή αναφέρεται στο χρηματικό ποσό που ορίζεται στο ασφαλιστήριό σου και αφορά τη συμμετοχή σου σε περίπτωση ζημιάς. Με λίγα λόγια η απαλλαγή προσδιορίζει το χρηματικό ποσό στο οποίο «απαλλάσσεται η ασφαλιστική σου» και παράλληλα συμμετέχεις εσύ. Μία απαλλαγή που απαντά σε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, για παράδειγμα 400€, σημαίνει πως αν συμβεί κάποια ζημιά μικρότερης αξίας στο αυτοκίνητό σου από αυτή των 400€ τότε θα πληρώσεις το εν λόγω ποσό από την τσέπη σου.

Εννοείται πως η συγκεκριμένη περίπτωση απαντά στην περίπτωση της μικτής ασφάλισης (όπου η εταιρεία σου σε αποζημιώνει ακόμη και σε περίπτωση που φταις εσύ). Ειδάλλως, αν ο φταίχτης δεν είσαι εσύ θα αποζημιωθείς από την “απέναντι” ασφαλιστική εταιρεία, οποιοδήποτε και αν είναι το κόστος της ζημιάς.

Tip: Οι απαλλαγές ανά περίπτωση ατυχήματος είναι διαφορετικές και καλό θα ήταν να τις εξετάσεις μία-μία προτού προχωρήσεις στην σύναψη ενός συμβολαίου. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεις πως στην περίπτωσης μίας μικτής-και όχι απλής-ασφάλισης σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις εσύ το ποσό της απαλλαγής. Βέβαια, θα πρέπει να ξέρεις πως στην προκειμένη περίπτωση τα ασφάλιστρά σου θα είναι ανάλογα του ποσού της απαλλαγής (όσο χαμηλότερο το ποσό απαλλαγής, τόσο ψηλότερα τα ασφάλιστρα και το ανάποδο).

Βρες Ασφάλεια Αυτοκινήτου  εδώ!

ανώτατο όριο κάλυψης-αποζημίωσης από ασφαλιστική

Τι είναι το Ανώτατο Όριο Κάλυψης και το Ασφαλιζόμενο Κεφάλαιο;

Το ανώτατο όριο κάλυψης είναι το ανώτατο όριο αποζημίωσης που, ανάλογα με το είδος ασφαλιστήριου συμβολαίου, καταβάλλει η ασφαλιστική σου εταιρία σε περίπτωση που εμπλακείς σε ένα ατύχημα. Ενδέχεται να το βρεις και με τον όρο “Όριο Ευθύνης Εταιρείας“. Όσο για το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο, αυτό αναφέρεται στην “ασφαλιστική αξία” που κατέχει το αυτοκίνητό σου την εκάστοτε χρονική στιγμή. Αυτό είναι που θα καθορίσει την αποζημίωσή σου σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σου καταστραφεί πλήρως σε κάποιο ατύχημα.

Tip: Το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο επηρεάζει το ύψος των ασφαλίστρων σου (μεγάλο κεφάλαιο-μεγάλα ασφάλιστρα). Δες τις προτάσεις που σου προτείνει η εκάστοτε εταιρεία και επέλεξε την καλύτερη μέση λύση. Αν κοιτάξεις την τσέπη σου βραχυπρόθεσμα, κυνηγώντας χαμηλά ασφάλιστρα, να ξέρεις πως αντιμετωπίζεις τον μελλοντικό κίνδυνο  να πάρεις ως αποζημίωση μερικά “ψίχουλα” σε περίπτωση ολοκληρωτικής ζημιάς του αυτοκινήτου σου.

πράσινη κάρτα

Τι είναι η Πράσινη Κάρτα;

Η πράσινα κάρτα είναι το πιστοποιητικό διεθνούς ασφάλισης που εκδίδει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία και αφορά την κάλυψη αστικής ευθύνης στο εξωτερικό. Έτσι, σε περίπτωση που εμπλακείς σε κάποιο ατύχημα με το όχημά σου στο εξωτερικό η ασφαλιστική σου εταιρεία θα καλύψει τις τυχόν ζημιές που προκάλεσες. Στις χώρες τις Ε.Ε. δεν κρίνεται απαραίτητη η αγορά της πράσινης κάρτας, ωστόσο αν ταξιδεύεις συχνά προς το εξωτερικό καλό θα ήταν να έχεις μία στην κατοχή σου.

 

ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Καλύψεις ασφαλιστικών εταιρειών

Προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες όλων των διαθέσιμων πελατών τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν μία γκάμα από καλύψεις για να επιλέξει ο εκάστοτε πελάτης. Τα “έτοιμα” πακέτα αναφέρονται στην απλή και τη μικτή περίπτωση ασφάλισης, με την πρώτη να είναι η πιο οικονομική επιλογή και τη δεύτερη-συνήθως-πολύ πιο ακριβή (καλύπτει τις ζημίες σου ακόμη και αν είσαι ο υπαίτιος του ατυχήματος).

οδική βοήθεια

Οδική βοήθεια

Η οδική βοήθεια θα σε βοηθήσει σε τυχόν περιπτώσεις βλαβών και ατυχημάτων που θα καταστήσουν αδύνατη την κυκλοφορία του αυτοκινήτου σου. Είτε αυτό λέγεται λάστιχο, είτε μπαταρία, είτε βενζίνη η οδική βοήθεια θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα παραπάνω προβλήματα στέλνοντας έναν υπάλληλο της εταιρείας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σύναψης του συμβολαίου σου θα πρέπει να προσέξεις  τον όρο “Οδική βοήθεια-συνέπεια ατυχήματος“. Ο συγκεκριμένος όρος ενδέχεται να προσδιορίζει συγκεκριμένες συνθήκες παροχής βοήθειας, όπως είναι για παράδειγμα η αποκλειστική ρυμούλκηση του οχήματός σου μόνο ύστερα από συνθήκες ατυχήματος. Αυτό σημαίνει πως αν μείνεις όμως στον δρόμο για έναν από τους προαναφερθέντες λόγους, θα πρέπει να πληρώσεις κάποιο χρηματικό αντίτιμο.

Tip: Αν διαθέτεις ένα παλαιό αυτοκίνητο η εν λόγω κάλυψη θεωρείται τουλάχιστον απαραίτητη. Όπως είπαμε, μην ξεχάσεις να ρίξεις μία ματιά στον όρο της Οδικής βοήθειας-συνέπειας ατυχήματος.

θραύση κρυστάλλων

Θραύση κρυστάλλων

Η θραύση κρυστάλλων απευθύνεται στην περίπτωση ενός σπασμένου τζαμιού. Η συγκεκριμένη κάλυψη θα σε αποζημιώσει για οποιαδήποτε σχετική φθορά είτε αυτή έχει προέλθει από κάποιο πετραδάκι είτε από ένα αντικείμενο το οποίο έπεσε κατά λάθος στο παρμπρίζ σου. Όπως συνηθίζεται από τις περισσότερες ασφαλιστικές τα έξοδα τοποθέτησης/εργασιών καλύπτονται επίσης από την εταιρεία.

Tip: Σε ορισμένα συμβόλαια υπάρχουν οι λεγόμενες απαλλαγές, τις οποίες και θα πρέπει να προσέξεις αφού αυτές προσδιορίζουν τη συμμετοχή της ασφαλιστικής εταιρείας.

 

κάλυψη νομικής προστασίας

Νομική προστασία

Η νομική προστασία απευθύνεται στην κάλυψη των εξόδων τα οποία παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια των δικαστικών υποχρεώσεων που ενδεχομένως να έχουν προκύψει από ένα ατύχημα. Η εν λόγω κάλυψη σου εγγυάται την προστασία των έννομων συμφερόντων σου, και κάπως έτσι εσύ απαλλάσσεσαι από την καταβολή των δικηγορικών και δικαστικών εξόδων.

κλοπή αυτοκινήτου

Ολική & Μερική κλοπή

Οι όροι ολική και μερική κλοπή αναφέρονται σε περιπτώσεις κλοπής  όπως θα κατάλαβες, αλλά καθεμία από αυτές αναφέρονται σε διαφορετικές περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση (ολική κλοπή) η εταιρεία υποχρεούται να σε αποζημιώσει με ένα ποσό που αντιστοιχεί στην τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου σου. Η ασφάλιση καλύπτει την ολική κλοπή του ασφαλισμένου οχήματος μετά από διάρρηξη ή ληστεία, με ποσό αποζημίωσης ίσο με την – κατά την ημέρα της απώλειας – τρέχουσα εμπορική αξία του. Προσοχή! Εδώ καλύπτονται οι ζημίες που προέρχονται από κλοπή σταθερά προσδεδεμένων εξαρτημάτων του οχήματος και τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την κίνηση και λειτουργία του.

Αντιθέτως η κάλυψη της μερικής κλοπής καλύπτει οποιαδήποτε ζημιά αφορά περίπτωση κλοπής εξαρτημάτων (π.χ. ζαντολάστιχα, εξαρτήματα του κινητήρα κ.ά.). Στην προκειμένη περίπτωση καλύπτονται και τα έξοδα για την κάλυψη ζημιών που προήλθαν από απόπειρες κλοπής (π.χ. μία χαλασμένη κλειδαριά, η οποία οφείλεται στην προσπάθεια παραβίασής της από τον ληστή).

ασφάλεια πυρός

Πυρός

Μία ασφάλεια με κάλυψη πυρός θα σε αποζημιώσει σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, πτώσης κεραυνού, έκρηξης ή αυτανάφλεξής του.

ζημιές στο αμάξωμα από χαλαζόπτωση

Φυσικά φαινόμενα

Η κάλυψη φυσικών φαινομένων καλύπτει τις ζημιές του ασφαλισμένου οχήματος σου, οι οποίες προκλήθηκαν άμεσα από φυσικά φαινόμενα όπως χαλάζι, καταιγίδα, θύελλα, ανεμοθύελλα, πλημμύρα, χιόνι, τυφώνα, έκρηξη ηφαιστείου και σεισμό.

Tip: Στα καιρικά φαινόμενα και τη θεομηνία που συχνά εξαιρεί το χαλάζι, τη συχνότερη αιτία ζημιών στα αυτοκίνητα!

τροχαίο ατύχημα

aytokinhto

Αυτοκίνητο – Μοτοσικλέτα στην Κορινθία με ένα κλικ

Προσωπικό ατύχημα

Στην περίπτωση του προσωπικού ατυχήματος αναφερόμαστε στην αποζημίωση την οποία θα λάβει ο οδηγός του ασφαλισμένου αυτοκινήτου ή νόμιμοι κληρονόμοι του αν κατά τη διάρκεια του ατυχήματος θεωρεί υπεύθυνος και παράλληλα του προκληθεί διαρκής (ολική ή μερική) ανικανότητα ή ακόμη και θάνατος.

 

αυτοκινητιστικό ατύχημα

Ίδιες ζημιές

Με τον όρο των ιδίων ζημιών νοείται η κάλυψη των υλικών ζημιών που προέκυψαν στο όχημά σου ακόμη και στην περίπτωση που προκάλεσες το ατύχημα εσύ ο ίδιος (η εν λόγω κάλυψη ισχύει στην περίπτωση μικτής ασφάλισης). Όπως έχει επισημανθεί στην παράγραφο της απαλλαγής, σε μία μικτή ασφάλιση μπορείς να καθορίσεις εσύ ο ίδιος το ύψος των απαλλαγών.

βανδαλισμός αυτοκινήτου

Κακόβουλες ενέργειες

Κακόβουλες ενέργειες θεωρούνται οι πράξεις που γίνονται από κάποιο τρίτο πρόσωπο με σκοπό τον βανδαλισμό ή τη δολιοφθορά και έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών στο αυτοκίνητό σου. Οι ζημίες που απορρέουν από τις ενέργειες αυτές μπορούν να καλυφθούν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατόπιν ειδικής συμφωνίας με τον ασφαλισμένο και μετά από έκδοση του σχετικού ειδικού όρου ασφάλισης. Ο ειδικός αυτός όρος ασφάλισης εξαιρεί κατά κανόνα τις ζημιές που προέρχονται από τρομοκρατικές ενέργειες.

Tip: O ίδιος όρος, αρκετά συχνά, δεν καλύπτει και τις ζημιές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια στάσεων, απεργιών, οχλαγωγιών και εν γένει πολιτικών ταραχών.

Λοιπές-ενδεχόμενες απορίες & σημεία προσοχής

υπερασφάλιση αυτοκινήτου

Τι είναι η υπερασφάλιση;

Η υπερασφάλιση του αυτοκινήτου σου αφορά την περίπτωση της “υπερεκτίμησης” της αξίας του αυτοκινήτου σου από μέρους σου. Αν για παράδειγμα κατέχεις ένα αυτοκίνητο με αντικειμενικό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 3000€ αλλά εσύ έχεις επιλέξει ασφαλιζόμενο κεφάλαιο αξίας 6000€, τότε έχεις υπερασφαλίσει το αυτοκίνητό σου. Σε περίπτωση κλοπής του αυτοκινήτου σου τώρα, κανείς δεν σου εγγυάται πως θα λάβεις ως αποζημίωση τα 6000€ που έθεσες, αφού η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία θα αξιολογήσει το αυτοκίνητό σου και θα σε αποζημιώσει σύμφωνα με την τρέχουσα αξία του αυτοκινήτου σου (δηλαδή τα 3000€). Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει πως μία υπερασφάλιση οδηγεί σε επιπλέον ασφάλιστρα δίχως λόγο.

υπασφάλιση αυτοκινήτου

Τι είναι η υπασφάλιση;

Η υπασφάλιση είναι ακριβώς αντίθετο πράγμα από την υπερασφάλιση. Έτσι, εδώ υποτιμάς την αξία του αυτοκινήτου σου επιλέγοντας χαμηλότερο ασφαλιζόμενο κεφάλαιο από αυτό που αντιστοιχεί στην πραγματική του αξία. Αυτό σημαίνει πως τα ασφάλιστρά σου θα είναι μικρότερα από αυτά που θα αντιστοιχούσαν σε περίπτωση που είχες καταχωρίσει ορθά το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο από την μία αλλά παράλληλα το ότι θα λάβεις μικρότερη αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας του αυτοκινήτου σου.

Χρειάζεται να κάνω δήλωση άλλου οδηγού;

δήλωση άλλων οδηγών στην σφάλειά μου

Αν σε τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχει και κάποιος άλλος οδηγός που οδηγεί το αυτοκίνητό σου, τότε καλό θα ήταν να κάνεις μία δήλωση άλλου οδηγού στο ασφαλιστήριό σου. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για το επασφάλιστρο. Η λογική πίσω από το επασφάλιστρο και την ανάγκη δήλωσης άλλου οδηγού στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου είναι το αυξημένο ρίσκο για τυχόν ατύχημα (λόγω απειρίας ή νεότητας οδηγού).

Το επασφάλιστρο ουσιαστικά θα επιβαρύνει (κατά λίγο) το σύνολο των ασφαλίστρων σου, ωστόσο αξίζει και με το παραπάνω. Αρκεί να αναλογιστείς πως αν ο “δεύτερος”, νέος οδηγός εμπλακεί σε ατύχημα τότε η εταιρεία δεν οφείλει να σε αποζημιώσει. Με λίγα λόγια η μη ασφάλιση του δεύτερου οδηγού ενδέχεται να εξισώσει την περίπτωση του ατυχήματός σου με αυτήν ενός οδηγού ο οποίος έχει εμπλακεί σε ένα ατύχημα έχοντας υπό την κατοχή του ένα ανασφάλιστο όχημα.

the-man.gr/

About Μαρία Νικολοπούλου