Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τουρκία: Οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους – διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Τουρκία: Οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους – διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Χιλιάδες γυναίκες και άνδρες βγήκαν στους δρόμους της Τουρκίας σήμερα το απόγευμα και διαδήλωσαν ενάντια στην απόφαση του Ερντογάν να αποσύρει τη χώρα  από τη  «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» γνωστή ως  «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».  Οι διαδηλωτές από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάρει πίσω την απόφασή του και να μην αποσύρει τη χώρα από τη Διεθνή Σύμβαση: «Ακύρωσε την απόφασή σου, εφάρμοσε τη συνθήκη!» φώναζαν οι χιλιάδες γυναίκες και άνδρες που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες δολοφονημένων γυναικών και πλακάτ όπου είχαν γράψει συνθήματα όπως «Οι γυναίκες θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο», «Γυναίκα μην σκύβεις το κεφάλι», «Αφήστε τις γυναίκες να ζήσουν με αξιοπρέπεια και τάξη», «Οι γυναίκες θα ζητήσουν από το ΑΚΡ να λογοδοτήσει!», «Δεν θα υποκύψουμε στο σκοταδισμό».

Οι Κομμουνίστριες του ΤΚΡ σε δήλωσή τους αναφέρουν:

«Τώρα είναι η ώρα να αντισταθούμε ολοκληρωτικά σε αυτήν την επίθεση! Είναι ώρα να αντεπιτεθούμε πιο δυνατά σε κάθε βήμα που κάνει το AKP, σε κάθε ανάσα που παίρνει! Οι εργάτες, οι γυναίκες και οι νέοι αυτής της χώρας δεν θα υποκύψουν στις επιθέσεις του AKP».

Καντίκιοϊ Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης

Η Τουρκία αποχώρησε επίσημα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο. Το διάταγμα αναφέρει ότι «η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία υπεγράφη από την Τουρκία στις 11 Μαΐου 2011 και εγκρίθηκε με το διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου αριθ. 2012/2816 στις 10 Φεβρουαρίου 2012, θα τερματιστεί από την Τουρκία σύμφωνα με το άρθρο 3 του προεδρικού διατάγματος αριθ. 3».

Αττάλεια

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης όριζε νομικά δεσμευτικούς κανόνες σε περίπου τριάντα χώρες για να αντιμετωπιστεί η βία βάση του φύλου. Η απόφασή του Τούρκου προέδρου, που ελήφθη μολονότι οι γυναικοκτονίες αυξάνονται την τελευταία δεκαετία, προκάλεσε την οργή οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, χαρακτήρισε «συντριπτική» την είδηση αυτή, προσθέτοντας ότι «διακυβεύεται η προστασία των γυναικών».

«Ιδού το πραγματικό πρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης: πλήρης περιφρόνηση του κράτους δικαίου και πλήρης υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε στο Twitter ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ.

Δυναμικές συγκεντρώσεις έγιναν μπροστά στο λιμάνι Καντίκιοϊ Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, μπροστά από τη Δημαρχία Τσανταγιά στην Άγκυρα, μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Αλσαντσακ Τουρκάν στη Σμύρνη, στο Εσκισχίρ, στα Αδανα, στο Χατάι, στο Μερσίν, στο Ικόνιο, στην Αττάλεια και σε άλλες πόλεις.

Ικόνιο

Μετά τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών, δικηγόροι και πολιτικοί, καταδίκασαν την απόφαση απόσυρσης από τη Σύμβαση και υπενθύμισαν ότι αυτή είχε εγκριθεί ομόφωνα στο Κοινοβούλιο το 2012 και μόνο η Βουλή μπορεί να την ακυρώσει.

Από την άλλη συντηρητικές και ισλαμικές οργανώσεις ζητούσαν από τον Ερντογάν να αποσυρθεί η Τουρκία από τη Σύμβαση, υποστηρίζοντας ότι βλάπτει τις «παραδοσιακές» οικογενειακές αξίες γιατί προάγει την ισότητα των φύλων και «ευνοεί» την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, απαγορεύοντας τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η απόφαση του Ερντογάν επικρίθηκε και στο εσωτερικό της Τουρκίας από τους πολιτικούς αντιπάλους του. «Το να ανακοινώνεις μέσα στη νύχτα ότι αποσύρεσαι από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ μαθαίνουμε καθημερινά ότι διαπράττονται νέες βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών, είναι θλιβερό», είπε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η συντηρητική γυναικεία οργάνωση KADEM, που πρόσκειται στην κυβέρνηση (μέλος της είναι και μία από τις κόρες του Ερντογάν) εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά της, σημειώνοντας ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης «έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της βίας».

Απέναντι στη χιονοστιβάδα επικρίσεων, η κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστική. «Οι θεσμοί και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας εναντίον των γυναικών», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Γαλλία: “Αλληλεγγύη” στις γυναίκες της Τουρκίας εκφράζει το ΥΠΕΞ, μετά την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να αποσύρει τη χώρα του από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη του» για την απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια νέα οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι η Άγκυρα αποχωρεί από αυτή τη συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στόχος της οποίας είναι να εξαλειφθεί η ενδοοικογενειακή βία και να προωθηθεί η ισότητα.
«Η απόφαση θα επηρεάσει πρωτίστως τις γυναίκες της Τουρκίας, στις οποίες η Γαλλία εκφράζει την αλληλεγγύη της», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

 “Λάθος σήμα” προς την Ευρώπη και προς τις γυναίκες στην Τουρκία η αποχώρηση της Άγκυρας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αναφέρει το γερμανικό υπ. Εξωτερικών

«Λάθος σήμα» προς την Ευρώπη, αλλά κυρίως προς τις γυναίκες στην Τουρκία, χαρακτηρίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την έξοδο της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν παρουσίασε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ένα σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο ασχολείται και με την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών. Η καταγγελία μιας σημαντικής σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για αυτό το θέμα θέτει το ερώτημα, πόσο σοβαρά εννοεί η Τουρκία τους στόχους που εξαγγέλθηκαν στο σχέδιο δράσης. Είναι σαφές: Ούτε πολιτιστικές, θρησκευτικές ή άλλου είδους εθνικές παραδόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα προκειμένου να αγνοηθεί η βία κατά των γυναικών», αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή της.

Με πληροφορίες: imerodromos ,ΑΠΕ/ΜΠΕ, ANF, sol.org.tr 

 

About Μαρία Νικολοπούλου