Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΤΟΥΡΚΙΑ: Συμβιβασμός για παραμονή των 10 πρέσβεων που αναφέρθηκαν στην φυλάκιση Καβαλά

ΤΟΥΡΚΙΑ: Συμβιβασμός για παραμονή των 10 πρέσβεων που αναφέρθηκαν στην φυλάκιση Καβαλά

Σε εκτόνωση φαίνεται ότι οδηγείται το νέο επεισόδιο της διαμάχης της αστικής τάξης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Επίκεντρο ήταν η κήρυξη 10 πρέσβεων δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, ως «ανεπιθύμητους» επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά (επιχειρηματίας που κατηγορείται για κατασκοπεία και συνωμοσία κατά του κράτους).

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ανάρτησε χθες το βράδυ ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνουν «την τήρηση του άρθρου 41 της Σύμβασης της Βιέννης περί των Διπλωματικών Σχέσεων». Η Σύμβαση της Βιέννης προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το διπλωματικό προσωπικό μιας χώρας οφείλει να σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής της αντίστοιχης πρεσβείας και να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του ίδιου κράτους.

Την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας αναπαρήγαγαν και οι πρεσβείες του Καναδά, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας στην Άγκυρα, ενώ σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ το ίδιο έκαναν και οι πρεσβείες Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλωσόρισε τις «εξηγήσεις» των δυτικών πρεσβειών, λέγοντας «ότι έκαναν ένα βήμα πίσω» και ότι πιστεύει πως στο εξής θα είναι πιο προσεκτικές στις δηλώσεις τους.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία επί των κοινών προτεραιοτήτων μας και, όπως με κάθε σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε διάλογο για την επίλυση τυχόν διαφωνιών», είπε ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ Νέντ Πράις«Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός είναι η συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

About Μαρία Νικολοπούλου