Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Το κορυφαίο σνακ για να γλιτώσεις τα περιττά κιλά των γιορτών

Το κορυφαίο σνακ για να γλιτώσεις τα περιττά κιλά των γιορτών

Mε την εορταστική περίοδο να πλησιάζει, έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι τρόπους για να γλιτώσεις τα περιττά κιλά από τις διατροφικές λιχουδιές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μία μελέτη σου έχει την απάντηση, καθώς εντόπισε ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να περιορίσουν την όρεξή σου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση περισσότερων δαμάσκηνων βοήθησε ένα γκρουπ ανθρώπων που κάνουν δίαιτα, να καταναλώσουν λιγότερες θερμίδες και ακόμα και να χάσουν περισσότερα κιλά σε σχέση με ανθρώπους που επέλεξαν άλλα σνακ κατά τη διάρκεια μίας περιόδου 12 εβδομάδων.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να προκαλέσουν κορεσμό και μπορούν να συμπεριληφθούν στη δίαιτα κατά τη διάρκεια διαχείρισης βάρους» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη μελέτη της Παχυσαρκίας, δρ. Jason C. G. Halford.

Αίσθημα κορεσμού και απώλεια κιλών

Οι επιστήμονες εξέτασαν τον αντίκτυπο της κατανάλωσης δαμάσκηνων σε 2 φάσεις. Η πρώτη συνέκρινε την αντίδραση των συμμετεχόντων που έτρωγαν είτε δαμάσκηνα, σταφίδες ή καραμέλες που μοιάζουν με ζελέ φασόλια κατά τη διάρκεια του πειράματος. Η ομάδα εντόπισε ότι τα άτομα που έτρωγαν δαμάσκηνα γενικά κατανάλωναν τον μικρότερο αριθμό θερμίδων κατά τη διάρκεια του επόμενου γεύματός τους. Επίσης, οι ίδιοι ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα, νιώθοντας κορεσμένοι μετά το φαγητό και νιώθοντας ότι δε μπορούσαν να φάνε τόσο πολύ αργότερα.

Στο δεύτερο μέρος, οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν την ποσότητα βάρους που έχασε κάθε άτομο μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος απώλειας βάρους 12 εβδομάδων. Χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες, μία που έτρωγε δαμάσκηνα ως το καθημερινό τους σνακ και μία που λάμβανε μόνο οδηγίες για υγιεινά σνακ, αλλά μπορούσαν να επιλέξουν όποιο σνακ ήθελαν.

δαμασκηνα

Αν και οι ερευνητές λένε ότι η διαφορά απώλειας βάρους μεταξύ των δύο ομάδων δεν ήταν σημαντική όσον αφορά τα συνολικά χαμένα κιλά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα δαμάσκηνου έχασαν ελαφρώς περισσότερο βάρος κατά μέσο όρο (2 κιλά έναντι 1 κιλού). Οι άνθρωποι που έτρωγαν δαμάσκηνα είπαν επίσης στην ομάδα ότι ένιωθαν ότι ήταν πιο εύκολο να χάσουν βάρος από εκείνους που έτρωγαν άλλα σνακ.

«Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά δαμάσκηνα μπορούν να προσφέρουν πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες επιλογές σνακ λόγω των ευνοϊκών επιδράσεών τους στον κορεσμό και τον έλεγχο της όρεξης», προσθέτει ο Andrea N. Giancoli, MPH, RD Nutrition Advisor για το California Prune Board.

«Αυτά είναι τα πρώτα δεδομένα που δείχνουν απώλεια βάρους και καμία αρνητική παρενέργεια κατά την κατανάλωση δαμάσκηνων ως μέρος μιας δίαιτας διαχείρισης βάρους», καταλήγει ο Halford.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Αμερικανοί αναμένουν να πάρουν οκτώ κιλά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Αν και τα δαμάσκηνα έχουν τη φήμη ότι είναι ένα σνακ το οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν μόνο για να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορούν να σε αποτρέψουν από την εορταστική υπερφαγία.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nutrition Bulletin.

About Μαρία Νικολοπούλου