Με έξυπνους, εύκολους, ανέξοδους και κυρίως φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους, γνωρίστε τα μυστικά της οικολογικής καθαριότητας με υλικά που όλοι έχουμε στα ντουλάπια μας και δεν το γνωρίζαμε:
Για αντικείμενα από χαλκό ανακατέψτε αλάτι και ξίδι σε ένα μπουκάλι ή βαποριζατέρ με μηχανισμό σπρέι. Κουνάτε το μείγμα ψεκάστε στον χαλκό, περιμένετε 3 περίπου λεπτά και καθαρίζετε με ένα πανάκι.
Εάν τα κρυστάλλινα ποτήρια σας έχουν θαμπώσει από άλατα, τότε απλώστε επάνω τους σκόνη μαγειρικής σόδας, και τρίψτε τα με μαλακό βαμβάκι. Κατόπιν τα ξεπλένετε με χλιαρό νερό και τα σκουπίζετε με μαλακό πανί.
Για υπολείμματα από άλατα σε φλιτζάνια και κούπες του καφέ και του τσαγιού δοκιμάστε λευκό ξίδι. Γεμίστε την κούπα ή το δοχείο και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Το πρωί ξεπλένετε με χλιαρό νερό.
Για να καθαρίσετε την καφετιέρα του γαλλικού καφέ, μη χρησιμοποιείτε επικίνδυνα χημικά. Γεμίστε τη με νερό ρίξτε μέσα μία ή δύο κουταλιές μαγειρικής σόδας και αφήστε την να βράσει και να περάσει μέσα στην κανάτα. Κατόπιν ξεπλένετε πολύ καλά έως όταν απομακρυνθεί κάθε ίχνος του διαλύματος.
Για απολύμανση. Ψεκάστε την επιφάνεια που θέλετε να απολυμάνετε με άσπρο ξίδι ή μηλόξιδο. Κατόπιν σκουπίστε με ένα βρεγμένο πανί.
Εάν ο βραστήρας σας έχει γεμίσει με άλατα, γεμίστε τον με ένα μείγμα από νερό και ξίδι σε ίσες ποσότητες. Βάλτε τον να λειτουργήσει και όταν το μείγμα βράσει και κλείσει το σύστημα, αφήστε τον κάπου για όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα αδειάστε το περιεχόμενο ξεπλύνετε πολύ καλά τον βραστήρα, γεμίστε τον με φρέσκο νερό και βάλτε τον να βράσει. Πετάξτε το νερό και ξεπλύνετε πολύ καλά.
Για να διώξετε την κακοσμία από τα δοχεία των σκουπιδιών τα πλένετε με νερό και ξίδι, τα αφήνετε να στεγνώσουν στον ήλιο, και τοποθετήστε κατόπιν φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού ή γκρέιπ φρουτ.
Απαλλαχθείτε από τις δυσάρεστες οσμές του ψυγείου, γεμίζοντας ένα μικρό μπολ με σόδα φαγητού και ένα με κάρβουνο και τοποθετώντας τα σε κάποιο ράφι μέσα στο ψυγείο.
Για τους νεροχύτες, διαλύστε μερικά κουταλάκια μαγειρική σόδα σε ένα δοχείο με ζεστό νερό. Εάν θέλετε να απομακρύνετε λίπη, προσθέστε χυμό λεμονιού ή ξίδι.
Μπορείτε να διώξετε τις μυρωδιές από τις αποχετεύσεις με σόδα και ξύδι. Μία κούπα μαγειρική σόδα, μία κούπα ξίδι και κατόπιν πολύ βραστό νερό είναι το μυστικό, ώστε να αποφύγετε τις αναθυμιάσεις από τη χρήση των τοξικών χημικών, που μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα.
Καθαρίστε τις επιφάνειες των τζαμιών και των παραθύρων με νερό και ξίδι. Θα αστράφτουν.
Για τον καθαρισμό του φούρνου χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και βόρακα σε σπρέι. Αφήστε το να δράσει για ένα μισάωρο και μετά σκουπίστε με ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί. Αφήστε το να στεγνώσει.
Καθαρίστε το σερβίτσιο πορσελάνης από τα ίχνη του τσαγιού τρίβοντάς το απαλά με ένα πανί και αλάτι.
Μην πετάτε τα υπολείμματα του γαλλικού καφέ. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ρίχνετέ τα στον νεροχύτη. Θα βοηθήσουν πολύ στον καθορισμό των σωλήνων από τα λίπη.
Για να μη μουχλιάσει το κάτω μέρος της κουρτίνας του μπάνιου περάστε την με ένα στρώμα baby oil. Εάν έχει προλάβει να κάνει λεκέδες χρησιμοποιείστε σόδα φαγητού και χλιαρό νερό για να την καθαρίσετε.
Εχετε παλιά αντικείμενα από μπρούντζο και θέλετε να γυαλίσουν; Υπάρχει λύση και λέγεται κέτσαπ. Ναι όπως το ακούσατε. Περάστε την επιφάνεια απαλά με κέτσαπ και τρίψτε με ένα μαλακό βαμβακερό πανί μέχρι να γυαλίσει τελείως. Εάν πάλι το πρόβλημα περιλαμβάνει και λεκέδες που δεν φεύγουν με τίποτα από την μπρούντζινη επιφάνεια, σας έχουμε και κάτι πιο δυνατό. Βουτήξτε μισό λεμόνι σε αλάτι και μ’ αυτό καθαρίστε τους λεκέδες. Κατόπιν πλύνετέ το με σαπούνι διαλυμένο σε ζεστό νερό και σκουπίστε το απαλά.
Τα χάλκινα αντικείμενα απαιτούν διαφορετική μεταχείριση. Ρίξτε σε ένα βαποριζατέρ λευκό ξίδι μέχρι τη μέση του δοχείου, προσθέστε 3 κουταλιές αλάτι, κλείστε το βαποριζατέρ και κουνήστε το μείγμα. Κατόπιν ψεκάστε στη χάλκινη επιφάνεια, περιμένετε 3-5 λεπτά και καθαρίστε με ένα μαλακό βαμβακερό πανί.