Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΠΙΑΝΕΤΑΙ Η ΚΑΛΗ ΤΣΙΠΟΥΡΑ! ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ…

Με μιά μικρή βόλτα στα… πιο ενημερωμένα ιχθυοπωλεία της Κορίνθου παρατηρήσαμε ότι αυτή την εποχή οι τσιπούρες είναι πιο φθηνές και οι καλοί μας ιχθυοπώλες στην ψαραγορά Κορίνθου, η Κα Ντίνα, ο κ.Χρήστος και ο κ.Ηρακλής έσπευσαν να μας ενημερώσουν ότι αυτή είναι η καλύτερη εποχή για το ψάρεμά της…

ΙΧΘΥΟΠΟΛΙΣ (Λογοθέτης Ηρακλής Π.)    Περισσότερα για το Ιχθυοπωλείο Λογοθέτη εδώΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. – ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

Περισσότερα για το Ιχθυοπωλείο Μυτριδιώτισσα εδώΤΟ ΓΡΙ ΓΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΤΡΑ – (Γιώργος Λόντρας)

Περισσότερα για το Ιχθυοπωλείο το Γρι γρί του Λόντρα εδώ

Δείτε όμως τι άλλο “ψαρέψαμε”  απο τα εξειδικευμένα καταστήματα αλιείας της πόλης για τους φίλους μας ερασιτέχνες ψαράδες:

Elite e-shop for fishermen
Περισσότερα για Elite e-shop for fishermen ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ – ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ εδώ

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΨΑΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ Αποτέλεσμα εικόνας για fisherman funny

Η καλύτερη εποχή για το ψάρεμά της θεωρείται το φθινόπωρο που οι τσιπούρες πλησιάζουν αρκετά κοντά στις ακτές, με αποτέλεσμα να σημειώνονται και οι περισσότερες συλλήψεις.

Ποιές συνθήκες παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο όσον αφορά τις περιοχές, τις καιρικές συνθήκες, ακόμα και τις ώρες που θα τις ψαρέψουμε θα δούμε παρακάτω.

ΒΥΘΟΣ – ΜΑΖΟΥ ΕΛΕΝΗ

Περισσότερα για ΒΥΘΟΣ – ΜΑΖΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ εδώ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα ένα, αρχίζοντας από τιςκαιρικές συνθήκες και τις ώρες που θεωρούνται ως οι καταλληλότερες.

Καταρχήν το ψάρεμα της μεγάλης τσιπούρας και γενικά των μεγάλων ψαριών πραγματοποιείται αποκλειστικά την ημέρα. Αν και έχουν πιάσει τσιπούρες στο ξημέρωμα αλλά και στη δύση του ηλίου, τα περισσότερα και μεγαλύτερα ψάρια έχουν πιαστεί το μεσημέρι. Τις νυχτερινές ώρες, τα ψάρια που πιάνουμε είναι αρκετά μικρότερα.Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπούρα

Ως προς τις καιρικές συνθήκες, επιλέξτε εκείνες τις ημέρες που η θάλασσα είναι τελείως ήρεμη και με ηλιοφάνεια. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό για το ψάρεμα της τσιπούρας.

Όταν επικρατούν αυτές οι συνθήκες, το νερό διαθέτει μεγάλη διαύγεια, με αποτέλεσμα οι ακτίνες του ηλίου να ενεργοποιούν, κατά κάποιο τρόπο, τους ζωντανούς οργανισμούς που αποτελούν την τροφή της τσιπούρας  και κάνοντάς τους να εγκαταλείψουν τα σημεία όπου κρύβονται και να αναζητήσει ευκολότερα την τροφή της.

Όσον αφορά τις περιοχές που θα τις ψαρέψουμε, όλοι γνωρίζουμε ότι οι τσιπούρες είναι ψάρια που βρίσκονται σχεδόν παντού, κυρίως όμως σε αμμώδεις βυθούς όπου υπάρχουν διάφοροι μικροοργανισμοί, όπως μικρά όστρακα και διάφορα σκουλήκια, δηλαδή ότι ακριβώς αναζητά η τσιπούρα για να τραφεί.

Έτσι οι περιοχές που θα επιλέξουμε για το ψάρεμά της είναι αποκλειστικά και μόνο οι παραλίες. Μεγάλες, ανοιχτές παραλίες με σχετικά μικρό βάθος που πολλές φορές δεν ξεπερνά τα πέντε μέτρα.

Επιλέγουμε κυρίως απομονωμένες παραλίες, που επικρατεί απόλυτη ησυχία, και μακριά από λιμάνια

 

 

Διάφορα σκουλήκια, όπως μονοδόλι, ολόκληρες μάνες, φαραώ, ακροβάτης, αμερικάνος ακόμα και η κορδέλα είναι τα δολώματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.  Εξίσου αποτελεσματικά έχουν αποδειχθεί και δολώματα όπως σαρδέλα καλαμάρι και σουπιά.

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπούραΤο καλύτερο όμως είναι το καβούρι, ένα δόλωμα που αποτελεί την πρώτη επιλογή τις τσιπούρας. Μπορούμε να δολώσουμε μικρά καβούρια και να τα ρίξουμε σε μεγάλη απόσταση από την ακτή χωρίς να χαλάσουνε κατά την ρίψη αφού είναι πολύ σκληρά, ενώ για των ίδιο λόγο παραμένουν για αρκετή ώρα στο βυθό χωρίς τα μικρά ψάρια να μπορούν να τα φάνε.

 

Επειδή οι τσιπούρες συνήθως βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την ακτή, διατηρώντας πάντα μια απόσταση ασφαλείας, οπότε θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε μακρινές βολές έτσι ώστε να φτάσουμε τις ζώνες που κινούνται.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να πάρουμε το καλάμι στα χέρια μας, να το κρατήσουμε σε παράλληλη θέση με το έδαφος και στη συνέχεια να ανοίξουμε το pick-up του μηχανισμού. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει αστραπιαία, πριν η τσιπούρα τραβήξει για δεύτερη φορά το δόλωμά μας.

Τότε θα παρατηρήσουμε ότι η πετονιά ξετυλίγεται από το μηχανισμό μας αργά και κατά διαστήματα. Είναι η στιγμή που το ψάρι κρατά το δόλωμα στο στόμα του, χωρίς να το έχει καταπιεί, και αλλάζει συνεχώς θέσεις προσπαθώντας να καταλάβει αν κρύβεται σε αυτό κάποια παγίδα.

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπούρα

Κάποια στιγμή θα δούμε την πετονιά να ξετυλίγεται με μεγάλη ταχύτητα από το μηχανισμό μας. Αυτό σημαίνει ότι το ψάρι έχει πέσει στην παγίδα μας, έχει καταπιεί το δόλωμα και τρέπεται σε φυγή. Τότε είναι και η στιγμή που θα πρέπει να καρφώσουμε (Το κάρφωμα θα πρέπει να είναι απότομο και δυνατό για να δώσουμε τη δυνατότητα στο αγκίστρι μας να καρφωθεί σε κάποιο από τα σκληρά σημεία του στόματος της τσιπούρας) έτσι ώστε να σιγουρέψουμε το ψάρι και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για να το φέρουμε στην ακτή.

Εννοείται ότι τις μικρές τσιπούρες τις ελευθερώνουμε προσεκτικά και τις ξαναρίχνουμε στη θάλασσα να ενηλικιωθούν, να αναπαραχθούν και να ξαναπέσουν πιά στο αγκίστρι μας!

ΚΑΛΗ ΨΑΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ!