Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τραγανά ρολάκια γαλακτομπούρεκου & τα μυστικά του!

Τραγανά ρολάκια γαλακτομπούρεκου & τα μυστικά του!

Το γαλακτομπούρεκο έμαθα να το αγαπώ στη σχολή μαγειρικής. Αγάπησα την πλούσια γλύκα του, το τραγανό του φύλλο και αυτή την ιδιαίτερη γαλατένια γεύση του. Εκτός από την καινούρια αγάπη/εμμονή που απέκτησα στην αίθουσα ζαχαροπλαστικής, έμαθα και την τέχνη του. Πώς να μείνει το φύλλο τραγανό, ποιό είναι το ιδανικό σιρόπιασμα αλλά και πώς να φτιάξω την τέλεια κρέμα. Και κάπως έτσι το γαλακτομπούρεκο έγινε η γλυκιά σπεσιαλιτέ μου.

…Ακολουθώντας την ονομασία του, φτιάχνω το γαλακτομπούρεκο σε μικρά ατομικά μπουρεκάκια τα οποία στριμώχνω σε ένα ταψί. Τα προτιμώ από τα τρίγωνα κομμάτια του ταψιού από τα οποία ξεχειλίζει ξέφρενα η κρέμα. Όσο για την κρέμα? Την φτιάχνω παχιά, όχι πολύ γλυκιά με έντονο άρωμα λεμονιού και αφράτη υφή. Όλα αυτά συμπληρώνονται άψογα, με ένα παχύρρευστο και αρωματικό σιρόπι το οποίο εισβάλλει και στις πιο καλά τυλιγμένες γωνιές του γαλακτομπούρεκου.

Μετά την στέρηση της Νηστείας, το γαλακτομπούρεκο είναι το ιδανικότερο γλυκό για να απολαύσετε!

Τα μυστικά για το καλό γαλακτομπούρεκο είναι τρία. Η κρέμα θέλει καλό σιμιγδάλι (εγώ προτιμώ το ψιλό των Μύλων Αγίου Γεωργίου) και φρέσκα-ολόφρεσκα αυγά. Για να ψηθεί το φύλλο σωστά και να μείνει τραγανό μετά, πρέπει να μπει το γαλακτομπούρεκο για 2 ώρες στο ψυγείο πριν μπει στο φούρνο. Έτσι θα παγώσει το βούτυρο και θα χαρίσει στην κρούστα μια τόσο τραγανή υφή που να ακούγεται ένα μεγάλο χρτσςς σε κάθε μπουκιά.

Συνταγή

Το γαλακτομπούρεκο & τα μυστικά του!

  • Μερίδες: 20-24 μπουρεκάκια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1,5 ώρα
  • Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 1-8 ώρες

Υλικά για το γαλακτομπούρεκο

  • 1/2 φλυτζάνι (~90 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 4 αυγά
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 βανίλια σε σκόνη ή έναν λωβό βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό & 200 γρ. λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων

foyrnoi 2

Τακαλύτερα Αρτοποιεία Ζαχαροπλαστεία  της Κορινθίας

Υλικά για το σιρόπι

  • 350 ml λίτρο νερό
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 1 στικ κανέλας
  • Φλούδα από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα, βράζετε για 10 λεπτά και το αφήνετε να κρυώσει καλά.

2. Βάζετε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού σε μια μεσαία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να ζεσταθεί καλά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα.

Γαλακτομπούρεκο 2

3. Ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ τα 2 αυγά, 2 κρόκους και το σιμιγδάλι.

4. Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα, το ρίχνετε σιγά-σιγά στο μπολ  με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια.

Γαλακτομπούρεκο 3

5. Βάζετε ξανά το μείγμα στην ίδια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά κα ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να βράσει και να πήξει. Μόλις πήξει, ρίχνετε το βούτυρο και κατεβάζετε από τη φωτιά.

Γαλακτομπούρεκο5xcf

6. Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση (κάθετα). Βουτυρώνετε ένα φύλλο κρούστας καλά, βάζετε 1 κουταλιά της σούπας κρέμα στην άκρη του φύλλου. Ρολάρετε το φύλλο μέχρι τη μέση και κλείνετε τις δύο άκρες προς τα μέσα. Συνεχίζετε να ρολάρετε μέχρι το τέλος.

 Γαλακτομπούρεκο 6

7. Στριμώχνετε τα ρολάκια σε ένα βαθύ ταψί μεγάλου μεγέθους, το οποίο έχετε βουτυρώσει. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και ψήνετε για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC.

8. Βγάζετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και όσο είναι ζεστό, ρίχνετε το κρύο σιρόπι να πάει παντού. Αφήνετε όλο το βράδυ να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.

Γαλακτομπούρεκο 7

Τα μυστικά του Γαλακτομπούρεκου

– Αφήστε στο ψυγείο δύο ώρες πριν το ψήσιμο. Έτσι θα γίνει (και θα παραμείνει) τραγανό το φύλλο.

– Χρησιμοποιήστε βούτυρο αγελαδινό ή πρόβειο. Όχι λάδι, όχι μαργαρίνη.

– Για το σωστό σιρόπιασμα πρέπει το γαλακτομπούρεκο να είναι καυτό και το σιρόπι κρύο. Ή το αντίθετο.

Εγώ αντικατέστησα το αγελαδινό βούτυρο με Κερκύρας και έγινε καταπληκτικό!

madameginger.com

About Μαρία Νικολοπούλου