Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τραγανό Χοιρινό ρολό γεμιστό με ξηρούς καρπούς

Τραγανό Χοιρινό ρολό γεμιστό με ξηρούς καρπούς

webkorinthos.xoirinojpg

Μια συνταγή για το τέλειο τραπέζι είτε πρόκειται για γιορτή είτε για μία ημέρα που έχετε καλεσμένους φίλους, τραγανό χοιρινό ρολό με γέμιση ξηρών καρπών και κους κους, γαρνιρισμένο με τραγανές πατάτες ακορνεόν, κρεμμυδάκια και φρέσκα φρούτα ψητά. Το απόλυτο, υπέροχο πιάτο για το Γιορτινό τραπέζι σας που θα εντυπωσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας.

Υλικά συνταγής

  • Για το χοιρινό:
  • 2.2 κιλά χοιρινό φιλέτο με τη πέτσα του, διαμορφωμένο για ρολό
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 1 1/2 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • Για το ταψί:
  • 5 μικρά αχλάδια κομμένα στη μέση κατά μήκος
  • 5 μικρά κόκκινα μήλα κομμένα κατά μήκος στα 4 σταυρωτά
  • 10 μέτριες πατάτες κομμένες κατά μήκος στα 4 σταυρωτά
  • 20 κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη γέμιση:
  • 140 γρ. (2/3 φλ. τσαγιού) κουσκούς
  • 160 ml (2/3 φλ. τσαγιού) βραστό νερό
  • 1/4 φλ. τσαγιού φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • αλάτι πιπέρι

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς στον αέρα.
  2. Για τη γέμιση: Τοποθετείτε το κους κους σε ένα πυρίμαχο μπολ και το περιχύνετε με το βραστό νερό. Το σκεπάζετε στην άκρη και το αφήνετε για 5 λ μέχρι να μουλιάσει και απορροφήσει το νερό. Μετά το ανακατεύετε με ένα πιρούνι για να διαχωριστούν οι κόκκοι.
  3. Ρίχνετε μέσα στο μπολ με το κους κους τα χοντροκομμένα φυστίκια Αιγίνης, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνετε πιπέρι, μια πρέζα αλάτι και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν.
  4. Για το χοιρινό: Έχετε ζητήσει από το χασάπη σας να σας ανοίξει το χοιρινό και να το διαμορφώσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για να το γεμίσετε και να το τυλίξετε σε ρολό. Τοποθετείτε το χοιρινό, ανοιχτό, με τη πέτσα του προς τα επάνω. Παίρνετε ένα κοφτερό μαχαιράκι και χαράζετε οριζόντια τη πέτσα, σε διαστήματα 2 εκ. μεταξύ τους, φρονίζοντας να μη το κόψετε πολύ και εισχωρήσει στο κρέας.
  5. Αναποδογυρίζετε το χοιρινό με τη πέτσα προς τα κάτω αλατοπιπερώνετε και τοποθετείτε στο κέντρο του, κατά μήκος, τη γέμιση. Το τυλίγετε σε ρολό και το δένετε με σπάγκο κουζίνας φροντίζοντας να το κλείσετε καλά στις άκρες του για να μη φύγει η γέμιση.
  6. Για το ταψί: Τοποθετείτε το χοιρινό ρολό σε ένα λαδωμένο ταψί. Το αλείφετε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια το τρίβετε στην επιφάνειά του με το χοντρό αλάτι φρονίζοντας στο τέλος το αλάτι να εισχωρήσει στις εγκοπές που έχετε κόψει και στην υπόλοιπη επιφάνειά του. Μπορείτε να αυξομειώσετε τη ποσότητα του αλατιού, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Το ψήνετε στο μεσαίο προς τα επάνω ράφι του προθερμασμένου φούρνου για 35 λ ή μέχρι να κάνει μια τραγανή κρούστα. Μετά μειώνετε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς στον αέρα.

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ – Π.ΣΚΟΥΠΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

  1. Στρώνετε 2 μικρά ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Στο ένα ταψί τοποθετείτε τα κομμάτια των αχλαδιών και των μήλων. Τα περιχύνετε με 2 κοφτές κ.σ. ελαιόλαδο, τα πασπαλίζετε με αλατοπίπερο και τα βάζετε στο φούρνο στη σχάρα κάτω από το χοιρινό και τα ψήνετε για 30 λ. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα μεταφέρετε σε πιάτο.
  2. Εν το μεταξύ, καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε στα 4 και τις στρώνετε στο δεύτερο ταψί με την επίπεδη, κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε σε βάθος τα 2/3 της πατάτας σε διαστήματα ανά 5 χιλιοστά, σαν ακορντεόν. Προσοχή πριν φτάσετε μέχρι κάτω και κοπεί στη μέση η πατάτα.
  3. Προσθέτετε στο ταψί με τις πατάτες και τα κρεμμύδια, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνετε. Τα τοποθετείτε στο φούρνο κάτω από το χοιρινό και τα ψήνετε για 50 λ μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν οι πατάτες και έχει ψηθεί και το χοιρινό μέχρι το κέντρο του.
  4. Μεταφέρετε σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος το χοιρινό και τα κρεμμύδια, τα σκεπάζετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και τα αφήνετε στην άκρη να ξεκουραστούν. Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ αναμιγνύετε τη τριμμένη παρμεζάνα,το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη τριμμένη φρυγανιά. Παίρνετε με ένα πινέλο τους ζωμούς από τα ταψιά, βουρτσίζετε με αυτό τις πατάτες και τις πασπαλίζετε από πάνω με το μείγμα παρμεζάνας-τριμμένης φρυγανιάς.
  5. Τις βάζετε στο φούρνο και τις ψήνετε για άλλα 5 λ μέχρι να λιώσει η παρμεζάνα και γίνουν τραγανές. Τις τοποθετείτε και αυτές στη πιατέλα σερβιρίσματος με το χοιρινό και τα κρυμμύδια, τις πασπαλίζετε με λίγα φυλλαράκια μαϊντανού και σερβίρετε. Συνοδεύετε με τα ψητά φρούτα και μια πράσινη Χριστουγεννιάτικη σαλάτα.                                                                                                                  eisaigynaika.gr

 

About Μαρία Νικολοπούλου