Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια

Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια

Τον τραχανά μανιταριών τον μαγειρεύω όπως τον κλασικό τραχανά αλλά είναι πολύ πιο νόστιμος και αρωματικός.  Δεν χρειάζεται πολλά πολλά. Με τον γλυκό τραχανά, όμως, μ΄ αρέσει να πειραματίζομαι. Η ήπια γεύση του, τον κάνει ιδανικό καμβά για να προσθέσεις διάφορα υλικά, όπως λαχανικά ή κρέας. Η αλήθεια είναι ότι τον τραχανά, με εξαίρεση αυτόν της γιαγιάς μου, δεν τον είχα σε ιδιαίτερη υπόληψη. Τον θεωρούσα περισσότερο φαγητό για μικρά παιδιά ή για άρρωστους. Τα τελευταία χρόνια ανακάλυψα τις πιο γκουρμέ χρήσεις αυτού του παραδοσιακού ζυμαρικού, όπως είναι το τραχανότο ή η συγκεκριμένη σούπα.

Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια / Trahana soup with caramelized onions & mushrooms

Μια χουχουλιάρικη σούπα, με τα καραμελωμένα μανιτάρια και τον τραχανά να της χαρίζουν μια ήπια γλύκα και τα μανιτάρια να της προσδίδουν γήινη νοστιμιά. Με τη συμμετοχή του θυμαριού, τη διακριτική παρουσία του σκόρδου και μια νότα οξύτητας από το βαλσαμικό ξύδι και το γιαούρτι να την ολοκληρώνουν γευστικά, είναι μια ανεπιτήδευτη σούπα με απλά υλικά αλλά πλούσια γεμάτη γεύση. Η υφή της είναι ευχάριστα πηχτή, με τα μπιρμπιλάκια του τραχανά να την κάνουν πιο παιχνιδιάρικη και τα σαρκώδη μανιτάρια να δίνουν ένταση σε κάθε κουταλιά. Τη συνοδεύσαμε με φρυγανισμένο σπιτικό προζυμένιο ψωμί.

Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια / Trahana soup with caramelized onions & mushrooms

Η σούπα είναι πολύ απλή στην προετοιμασία της. Το πιο χρονοβόρο κομμάτι είναι να καραμελώσετε τα κρεμμύδια. Για ένα ήπιο καραμέλωμα θα χρειαστείτε περίπου 30 με 40 λεπτά. Για τη συγκεκριμένη συνταγή προτιμήστε κίτρινα ή λευκά κρεμμύδια. Μανιτάρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γνωστά μικρά λευκά μανιτάρια ή, αν βρείτε, μικρά καφέ μανιτάρια portobello (γνωστά και ως cremini ή brown) που έχουν πιο έντονη γήινη γεύση και είναι πιο αρωματικά. Φροντίστε να σερβίρεται τη σούπα όσο είναι ζεστή γιατί όσο μένει πήζει. Είναι ευπρόσδεκτη ως πρώτο πιάτο αλλά και αρκετά χορταστική, ώστε να αποτελέσει ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο.

Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια / Trahana soup with caramelized onions & mushrooms

 

Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια / Trahana soup with caramelized onions & mushrooms

 

Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια / Trahana soup with caramelized onions & mushrooms

tips-banner

• Για να καθαρίσουμε τα μανιτάρια, τα σκουπίζουμε με νωπό πανί ή χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα χώματα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κάτω μέρος από το «ποδαράκι» τους. Αποφεύγουμε να τα πλύνουμε γιατί απορροφούν νερό, το οποίο θα βγάλουν στο μαγείρεμα.
• Η σούπα όσο μένει, πήζει περισσότερο. Αν χρειαστεί να την ξαναζεστάνουμε, την αραιώνουμε προσθέτοντας λίγο νερό ή γάλα.

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου