Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τριπλάσιες οι e-απάτες στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ

Τριπλάσιες οι e-απάτες στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) ανέλυσε τις απάτες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές το β’ εξάμηνο του 2020 προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα μέτρα ασφαλείας και την αποτελεσματικότητα της οδηγίας PSD2, σε μία περίοδο μεγάλης αύξησης των online και απομακρυσμένων συναλλαγών, λόγω της πανδημίας. Στόχος, να διαπιστωθούν οι αδυναμίες, να εντοπιστούν μοτίβα απάτης και να προτείνουν οι εθνικές αρχές μέτρα βελτίωσης μέχρι τις 22 Απριλίου.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν για την Ελλάδα τα εξής βασικά συμπεράσματα:

Πρώτον, το ετήσιο κόστος από τις ηλεκτρονικές απάτες στην Ελλάδα υπολογίζεται σε άνω των 22 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό να επιβαρύνει τους χρήστες, δηλαδή του καταναλωτές.

Δεύτερον, τα περισσότερα χρήματα χάνονται από τις συναλλαγές με κάρτες, κυρίως στις απομακρυσμένες αγορές μέσω ίντερνετ. Σε αυτή την κατηγορία, η Ελλάδα παρουσιάζει τριπλάσιο ποσοστό απάτης στο σύνολο των συναλλαγών και αυξημένο ποσό της μέσης ζημίας για τον καταναλωτή. Το μέσο ποσοστό απάτης στην ΕΕ είναι 0,01%, ενώ στην Ελλάδα 0,03%. Επί της αξίας των συναλλαγών, το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 0,034% ενώ στην ΕΕ 0,19%. Τα ποσοστά αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι στις 1,1 δισ. συναλλαγές με κάρτες το 2020 συνολικής αξίας 36,8 δισ. ευρώ, ο αριθμός των συναλλαγών που σχετίζονται με απάτη εκτιμώνται σε περίπου 345.000, ενώ η συνολική αξία της απάτης σε 12,6 εκατ. ευρώ. Η μέση αξία της απάτης υπολογίζεται σε 37 ευρώ.

Τρίτον, τα περισσότερα χρήματα ανά απάτη χάνονται στις μεταφορές πιστώσεων, δηλαδή στις online πληρωμές/μεταφορές κεφαλαίων μέσω ίντερνετ και mobile banking. Σε αυτή την κατηγορία, οι περιπτώσεις απάτης είναι λιγότερες συγκριτικά με τις κάρτες, αλλά η μέση απώλεια χρημάτων είναι 4.892 ευρώ, όταν η αντίστοιχη μέση τιμή στην ΕΕ είναι 4.191 ευρώ. Στην Ελλάδα, το ποσοστό απάτης στις μεταφορές πιστώσεων το β’ εξάμηνο του 2020 ήταν 0,0004% επί του αριθμού συναλλαγών και 0,0013% στην αξία των συνολικών συναλλαγών. Το ποσοστό απάτης, σε σχέση με τον όγκο συναλλαγών είναι μικρότερο από εκείνο της ΕΕ (0,0005%), όμως, το ποσοστό στην αξία είναι μεγαλύτερο στην Ελλάδα κατά 30% (ΕΕ: 0,0010%). Με βάση τα στοιχεία για μεταφορές πιστώσεων το 2020, στην Ελλάδα εντοπίστηκαν 1.910 απάτες, συνολικής αξίας 9,3 εκατ. ευρώ και μέσης ζημίας 4.892 ευρώ.

Τέταρτον, στην Ελλάδα, το 2020 καταγράφηκε σημαντική αύξηση κατά 298% των περιστατικών απάτης στις μεταφορές πιστώσεων και κατά 313% στην αναλογούσα αξία τους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πέμπτον, ο αριθμός των περιπτώσεων και η αξία της απάτης στα ΑΤΜ (αναλήψεις) έχει περιοριστεί στην Ελλάδα και κινείται ακριβώς στα ίδια ποσοστά με την Ευρωζώνη. Οι συνολικές απώλειες χρημάτων από απάτη στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ υπολογίζεται στην Ελλάδα σε 0,7 εκατ. ευρώ. Η μέση αξία της απάτης/απώλειας υπολογίζεται σε 319 ευρώ, έναντι 459 ευρώ στην Ευρωζώνη.

Έκτον, οι Έλληνες πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών εμφανίζουν τα μικρότερα ποσοστά στον επιμερισμό των ζημιών. Ειδικότερα, στις περιπτώσεις απάτης με κάρτες, οι τράπεζες ανέλαβαν το β’ εξάμηνο το 2020 το 19% των ζημιών, ενώ ο χρήστης της κάρτας το 26%. Το υπόλοιπο ποσοστό ζημίωσε άλλους (πχ εμπόρους κλπ). Το ποσοστό του 19% είναι το μικρότερο στην υπόλοιπη ΕΕ, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 23% (Ισπανία) και 80% (Πορτογαλία). Τα υψηλότερα ποσοστά που επιβαρύνουν τις τράπεζες τα συναντάμε, πέραν από την Πορτογαλία, στη Φινλανδία (78%), το Βέλγιο (44%) και στη Νορβηγία (58%). Αντίστοιχη είναι η διαπίστωση για τον επιμερισμό των ζημιών από απάτη στα ΑΤΜ, όπου οι ελληνικές τράπεζες ανέλαβαν το 3%. Το ίδιο ποσοστό (και τα μοναδικά μονοψήφια) συναντάμε μόνο σε Βουλγαρία και Κροατία. Στις υπόλοιπες χώρες, το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 20% (Βέλγιο) και 100% (Εσθονία). Στις υπόλοιπες περισσότερες χώρες κυμαίνεται μεταξύ 40% (Ισπανία) και 94% (Ιρλανδία).

capital.gr

About Μαρία Νικολοπούλου