Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τώρα δηλώσεις Σκρέκα :Αυτές είναι οι επιδοτήσεις ρεύματος – Επιδοτήσεις υπό το φόβο της κοινωνικής οργής

Τώρα δηλώσεις  Σκρέκα :Αυτές είναι οι επιδοτήσεις ρεύματος –  Επιδοτήσεις υπό το φόβο της κοινωνικής οργής

Υπό την πίεση της κοινωνικής κατακραυγής λόγω των συνεχόμενων αυξήσεων στις τιμές της κιλοβατώρας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε νέο πακέτο επιδοτήσεων για τον ερχόμενο μήνα,

επικαλούμενη τις διεθνείς εξελίξεις στο ενεργειακό όσον αφορά το άλμα στις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι.

Κυβέρνηση: Επέβαλε νέο χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος – Συνεχίζει να επιδοτεί τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων

Από το Σεπτέμβρη θα αυξηθεί το χαράτσι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός «αντιστάθμισης κινδύνου». Η εισφορά για τον νέο αυτό αποθεματικό λογαριασμό, ο οποίος θα ενταχθεί στους λογαριασμούς ΥΚΩ, θα φτάνει το  1 λεπτό ανά KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.

Προκειμένου να χρυσώσει το χάπι, προανήγγειλε «εξορθολογισμό» των χρεώσεων ΥΚΩ, υποστηρίζοντας πως θα μειωθεί έως 70% η επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια «που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι το νέο πακέτο αφορά σε επιδότηση 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα οικιακά τιμολόγια που αφορά 6 εκατομμύρια οικιακές παροχές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, μιλώντας για απορρόφηση του 94% του ποσού της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας.

Οι τιμές

Οι τιμές που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τον Σεπτέμβριο και θα φανούν στα τιμολόγια του Οκτωβρίου κυμαίνονται ανάλογα με τον πάροχο από 0,75 ευρώ έως 1 ευρώ η κιλοβατώρα (για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες).

Ειδικότερα

ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.

Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.

Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.

Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.

Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ τον μήνα.

Η επιδότηση αυτή όχι μόνο δεν επαρκεί για να καλύψει τις υπέρογκες αυξήσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον κυβερνητικό εμπαιγμό περί «κατάργησης» της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά τελικά καταλήγει να επιδοτεί τους ενεργειακούς ομίλους, όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες της ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή η απελευθερωμένη αγορά και η «πράσινη μετάβαση».

Η κυβέρνηση ωστόσο εμμένει στην αδιέξοδη, όπως δείχνει και συνεχιζόμενη  εκρηκτική ενεργειακή κρίση, επιδοματική πολιτική η οποία ουσιαστικά διασφαλίζει μόνο τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας. 

About Μαρία Νικολοπούλου