Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Υπέροχες κρασάτες σουπιές στιφάδο!

webkorinthos.στιφαδο

Πολύ νόστιμο πιάτο, όχι συνηθισμένο αλλά δοκιμασμένο και πετυχημένο!  Δοκιμάστε το!

Υλικά:

  • 1 κιλό σουπιές
  • 1 κιλό κρεμμύδια ή κοκκάρια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτί σάλτσα ντομάτας
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 15 κόκκους πιπέρι
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • 1/2 κ. γλυκού κύμινο
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές. Αν δεν είναι καθαρισμένες και έχουν το μελάνι τους, τις τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να στερεοποιηθεί το μελάνι και μετά το αφαιρούμε εύκολα κι απλά. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να την βγάλουμε «καθαρή», γιατί αλλιώς την «βάψαμε» κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Αφαιρούμε από το σώμα τα εντόσθια και το κόκκαλο και το κόβουμε σε κομμάτια.

Ανάμεσα στα πλοκάμια υπάρχει το δόντι. Το βγάζουμε κι αυτό.

Από το κεφάλι αφαιρούμε και πετάμε τα μάτια και τεμαχίζουμε τα πλοκάμια.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Καλύτερα αυτή η διαδικασία να γίνει κάτω από τον απορροφητήρα αναμμένο στην δυνατή σκάλα και τέλος στα δάκρυα! Όσον αφορά τα κοκκάρια, τα βάζουμε σε χλιαρό νερό να μουλιάσουν και μετά καθαρίζονται πιο εύκολα.

Ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε για λίγο τα κομμάτια της σουπιάς.

Μετά από λίγο ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε και αυτά μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε τα φύλλα της δάφνης, τους κόκκους από το πιπέρι και το μπαχάρι καθώς και το κύμινο.

Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε την σάλτσα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε με νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και τα κρεμμύδια. Για την χύτρα, προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό και πολύ είναι, γιατί τα κρεμμύδια βγάζουν νερό. Ο χρόνος που χρειάζεται στην χύτρα είναι 10-15 λεπτά.

  • Σε περίπτωση που τα κρεμμύδια και οι σουπιές έχουν μαλακώσει αλλά υπάρχει ακόμα αρκετό ζουμάκι στην κατσαρόλα, καλά είναι να το βάλουμε σε μικρό κατσαρολάκι και να το βράσουμε μόνο του στο δυνατό μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο και μετά το ξαναρίχνουμε στο φαγητό, αλλιώς θα μας λιώσουν τα κρεμμύδια και θα τα χάσουμε.

Το φαγητό αυτό είναι πολύ πιο νόστιμο όταν κρυώσει και χυλώσει. Γίνεται πιο δεμένο, πιο μελωμένο. Ακόμη καλύτερο είναι την επόμενη μέρα. Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε τις σουπιές με χταπόδι ή καλαμάρι.  Καλοφάγωτες!

www.cookeatup.com

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. – ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

About Μαρία Νικολοπούλου