Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνει νηστίσιμα πιάτα και εδέσματα, για αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς. Δείτε ποια είναι τα πιο σημαντικά από αυτά.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας που διαρκεί μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Από την ημέρα αυτή, προετοιμαζόμαστε, μετά την καλοφαγία και την καλοπέραση των Αποκριών, ώστε να καθαρίσει η ψυχή και το σώμα μας μέχρι το Πάσχα.
Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μάλιστα, την Καθαρά Δευτέρα, οι νοικοκυρές «καθαρίζουν» ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια.
Τα νηστίσιμα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας
Το… τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας –συχνά υπαίθριο, καθώς οι περισσότεροι γιορτάζουν τα «Κούλουμα» στην εξοχή- περιλαμβάνει νηστίσιμα πιάτα και εδέσματα, για αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς και φυσικά την παραδοσιακή λαγάνα, ένα είδος ψωμιού χωρίς προζύμι.
Το έθιμο της λαγάνας διατηρείται αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και το τραγανό αυτό και σουσαμένιο ψωμί, συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τους αρτοποιούς κάθε γειτονιάς.
Ταραμάς
Ο ταραμάς φτιάχνεται από κόκκους από ερυθρό χαβιάρι (αυγά) που βγαίνει από τον μπακαλιάρο ή τον κυπρίνο και θεωρείται ένα από τα πιο εκλεκτά είδη αυγοτάραχου. Θα βρείτε δύο είδη ταραμά: τον λευκό, που θεωρείται και ποιοτικά ανώτερο- και αυτόν με το βαθύ ρόδινο χρώμα. Παραδοσιακές συνταγές με ταραμά είναι η ταραμοσαλάτα και οι ταραμοκεφτέδες.
Χαλβάς
Ο χαλβάς και ιδίως η παραλλαγή που φτιάχνεται με ταχίνι και πωλείται σε μορφή παραλληλεπιπέδου, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σαρακοστιανά εδέσματα. Θα τον βρείτε στο εμπόριο σκέτο, με σοκολάτα ή με ξηρούς καρπούς.
Παρά τις θερμίδες του χαλβά, η διατροφική του αξία είναι υψηλή, ειδικά του σουσαμένιου, καθώς παρασκευάζεται από το παχυντικό μεν, ωφέλιμο δε, ταχίνι, που είναι πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη, ασβέστιο και φυτικές ίνες.
Τουρσιά
Την Καθαρά Δευτέρα, συνηθίζονται πάρα πολύ και τα λαχανικά τουρσί (διατηρημένα δηλαδή για κάποιο χρονικό διάστημα σε αλάτι ή και ξίδι), που μπορεί να περιλαμβάνουν πιπεριές, βολβούς, λάχανο, αγκινάρες, αγγουράκια, καρότα, κουνουπίδι, κρεμμυδάκια κ.ά.
Ελιές
Οι ελιές πρωταγωνιστούν στο τραπέζι της Σαρακοστής, σε διάφορα είδη, θρούμπες, μαύρες ή πράσινες, σε άλμη, ξίδι, ή λάδι κ.τ.λ. Αποτελούν σημαντικό στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής και είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη. Επίσης, αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, βοηθώντας τον οργανισμό στη «μάχη» κατά των ελεύθερων ριζών.
Θαλασσινά
Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζουμε να τρώμε νηστίσιμα θαλασσινά όπως οστρακοειδή (κυδώνια, γυαλιστερές κ.ά.), αλλά και γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές και χταπόδια.
Αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεΐνης, είναι χαμηλά σε λιπαρά και μπορείτε να τα φάτε σε διάφορες συνταγές, ωμά (τα όστρακα), είτε μαγειρεμένα.
Όσπρια
Όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια, αλλά και η φάβα, είναι ιδανικές επιλογές σε περιόδους νηστείας, αλλά και στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Την Καθαρά Δευτέρα μαγειρεύονται χωρίς λάδι και συχνά προστίθενται μέσα στην σαλάτα.
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο και φυτικές ίνες και επίσης μειώνουν τη χοληστερίνη, «καθαρίζουν» το έντερο και την καρδιά.Καλή Σαρακοστή και καλά Κούλουμα!
Δείτε συνταγές και καλή επιτυχία!
Η καλύτερη συνταγή για γαριδομακαρονάδα, με τέλεια σάλτσα ντομάτας και το ούζο να κάνει τη διαφορά. Εύκολη και γρήγορη, με πλούσια γεύση γαρίδας.
Εκτέλεση
Αρχικά για τη γαριδομακαρονάδα, καθαρίζουμε τις γαρίδες, βγάζοντας το κέλυφος από το σώμα και αφήνοντας το κεφάλι, γιατί σε αυτό κρύβεται όλη η νοστιμιά. Αφαιρούμε με προσοχή το έντερο από την ράχη της κάθε γαρίδας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρη τη σκελίδα του σκόρδου για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την καυτερή πιπερίτσα, για έξτρα σπιρτάδα στη γαριδομακαρονάδα μας. Σβήνουμε με το ούζο, και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά. Βγάζουμε τις γαρίδες σε μία πιατέλα και τις σκεπάζουμε. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να μην παραβράσετε τις γαρίδες.
Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τις ντομάτες και βράζουμε για 7-8 λεπτά. Ξαναρίχνουμε τότε τις γαρίδες να βράσουν, για 2 λεπτά μόνο, με τη σάλτσα.
Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε με μία τσιμπίδα. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι όπως στάζουν νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέσα τη σάλτσα για 1 λεπτό, σε δυνατή φωτιά για να γλασάρει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε τη μακρονάδα με το μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικά για γαριδομακαρονάδα
Για περισσότερη νοστιμιά κρατάμε το κεφάλι πάνω στην γαρίδα. Αυτό είναι όλο το μυστικό για την καλύτερη γαριδομακαρονάδα.
Πως θα πετύχω την πιο ζουμερή και τρυφερή γαρίδα;
Μη μαγειρεύετε πολύ ώρα τις γαρίδες. Ελάχιστα λεπτά είναι αρκετά για να βγάλουν όλη την γεύση και την νοστιμιά τους στην σάλτσα, αλλά συγχρόνως να παραμείνουν ζουμερές και τρυφερές. Όσο πιο πολύ τις βράζετε τόσο πιο στεγνές, σκληρές και συρρικνωμένες θα βγουν.
Τελειώστε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα
Δυο φορές πιο νόστιμη θα βγει η γαριδομακαρονάδα σας με αυτόν τον τρόπο. Βράστε τα μακαρόνια σας 1-2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία και τελειώστε το βράσιμο τους μέσα στην πλούσια σάλτσα. Έτσι θα ρουφήξουν όλα τα αρώματα και τη νοστιμιά.
Ούζο ή κρασί στην γαριδομακαρονάδα;
Ψηφίζω ούζο και με διαφορά, γιατί το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό. Δοκιμάστε και περιμένω εντυπώσεις.
Απολαύστε στην γαριδομακαρονάδα σας χωρίς τυρί
Σε αυτή τη συνταγή το τυρί απαγορεύεται δια ροπάλου. Άλλωστε έχετε ένα τόσο φρέσκο, πολύτιμο υλικό που σας κάνει να γεύεστε τη φρεσκάδα της θάλασσας σε κάθε μπουκιά. Σερβίρετε αμέσως και μην αφήσετε για κανένα λόγο αυτή τη μακαρονάδα να περιμένει για ώρα.
Κρύο νερό στα μακαρόνια;
Ποτέ μην κρυώνετε τα μακαρόνια σας σε τρεχούμενο νερό. Είναι περιττό. Κρατήστε όλη την νοστιμιά του ζυμαρικού κι αφήστε να ρουφήξει την υπέροχη σάλτσα και όχι νερό. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και να το προσθέσετε στη σάλτσα με τις γαρίδες για να αραιώσει.
Πώς να συντηρήσετε τις γαρίδες
-Πρέπει να καταναλώνουμε τις φρέσκες γαρίδες την ίδια μέρα που τις αγοράζουμε, γιατί μαυρίζουν.
-Τις συντηρούμε μερικές ώρες στο σουρωτήρι, σκεπασμένες με νωπή πετσέτα μέσα στο ψυγείο στο πιο κρύο ράφι.
-Μπορούμε να τις καταψύξουμε, αλλά δεν θα έχουν τη φρεσκάδα των νωπών.
-Εάν καταψύξετε τις φρέσκες γαρίδες, σφραγίστε καλά την σακούλα τροφίμων για να μην τις κάψει η κατάψυξη.
-Όταν ξεπαγώνετε τις γαρίδες, μην τις βάζετε σε μπολ με νερό. Αφήστε τες σε θερμοκρασία δωματίου για 30′ ή ακόμα καλύτερα μέσα σε μπολ στην συντήρηση του ψυγείου για μια νύχτα.