Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Υπεγράφη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για ΑΟΖ – Ένα ακόμα βήμα για συνδιαχείρηση

Υπεγράφη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για ΑΟΖ – Ένα ακόμα βήμα για συνδιαχείρηση

Συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Σάμρχ Σούκρι, στο Κάιρο. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για μερική συμφωνία που δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο και περιορίζεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, που σχετίζεται με το «μνημόνιο» Τουρκίας – Λιβύης.

Το γεγονός πως και αυτή η συμφωνία, μετά από εκείνη με την Ιταλία, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη συνδιαχείρηση σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο επιβεβαίωσε ο Νίκος Δένδιας, με τις δηλώσεις του μετά την υπογραφή του κειμένου.

«Η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πως η κυβέρνηση θέλει να συνεχίζει «να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες». Αυτό άλλωστε ήταν και το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη προς την Άγκυρα.

Ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες περί της συμφωνίας και αρκέστηκε να μιλήσει για «ιστορική» και «δίκαιη συμφωνία». Σε ότι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα της γεωγραφικής έκτασης της συμφωνίας και των ποσοστών επήρειας των νησιών σε ΑΟΖ δήλωσε μόνο πως «η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Κατέδειξε ότι βασικό ζητούμενο ήταν το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης και ισχυρίστηκε ότι μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, το επίμαχο μνημόνιο «έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων».

About Μαρία Νικολοπούλου