Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Φάβα Φεναιού με ψητές γλυκοπατάτες & κολοκυθόσπορους

Φάβα Φεναιού  με ψητές γλυκοπατάτες & κολοκυθόσπορους

Την έχεις φάει κλασική με χοντροκομμένο κρεμμύδι. Την έχεις φάει μοντέρνα με καραμελωμένο κρεμμύδι ή με χταποδάκι λεπτοκομμένο. Την έχεις φάει κρύα, την έχεις φάει ζεστή. Σε τραπεζάκι στην άμμο ή σε ταβερνάκι στην πόλη. Σαν ορεκτικό ή σαν κυρίως πιάτο. Έχεις φάει άπειρη φάβα στη ζωή σου και σε αγαπώ γι’αυτό γιατί είναι ένα από τα αγαπημένα μου όσπρια. Σήμερα όμως θα την φτιάξεις και θα την φας στην καλύτερη εκδοχή της: με ψητές γλυκοπατάτες και τραγανούς κολοκυθόσπορους και κάτι μου λέει ότι θα γίνει η αγαπημένη σου…

Η φάβα είναι ένα πολυ εύκολο πιάτο και μπορεί να την μαγειρέψει ο καθένας, Έχει όμως ένα πολυ σημαντικό μυστικό και είναι το άφθονο ελαιόλαδο! Μην το τσιγκουνευτείς καθώς η φάβα διψάει για λάδι, το απορροφά αμέσως και αν δεν έχει αρκετό, τότε δεν θα πάρει αυτή την βελούδινη υφή που θέλουμε.

 

Φάβα με ψητές γλυκοπατάτες & κολοκυθόσπορους

  • Μερίδες: 6
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
  • Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά

Υλικά για τις γλυκοπατάτες

  • 2 γλυκοπατάτες σε κύβους
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • καπνιστή πάπρικα

Υλικά για την φάβα

  • 500 γρ. φάβα κομμένη
  • 1 κρεμμύδι, χονδροκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1.500 ml ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γρ. κολοκυθόσπορους

Δες επίσης :

Η ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΗ ΦΑΒΑ …ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ

Εκτέλεση

1) Μουλιάζουμε την φάβα σε μπολ με κρύο νερό για περίπου 30 λεπτά και στραγγίζουμε.

2) Βάζουμε τις γλυκοπατάτες σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πάπρικα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200°C για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.

3) Ετοιμάζουμε την φάβα. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

4) Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε την στραγγισμένη φάβα.

5) Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το θυμάρι και περιχύνουμε με το ζεστό νερό. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε την επιφάνεια του νερού με τρυπητή κουτάλα.

6) Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τις ψημένες γλυκοπατάτες, κρατώντας μερικά κομματάκια για το σερβίρισμα, και πολτοποιούμε καλά με ραβδομπλέντερ (ή σε μπλέντερ με κανάτα ανθεκτική στην θερμότητα).

7) Σερβίρουμε την φάβα με τις ψημένες γλυκοπατάτες που κρατήσαμε, τους κολοκυθόσπορους και λίγο φρέσκο θυμάρι.

Πηγή madameginger.com

About Μαρία Νικολοπούλου