Σήμερα τη συνταγή μας την έδωσε η Κα Άννα Χατζημάρκου που διατηρεί μανάβικο στην Κόρινθο στην Πατρών 106 όπου εκεί θα βρείτε πάντα φρέσκα, διαλεκτά φρούτα και λαχανικά αλλά και διάφορα είδη διατροφής άριστης ποιότητας τα οποία μπορούν και με ένα τηλεφώνημα στο 27410 20180 να έρθουν στην πόρτα του σπιτιού σας αφού κάνουν και DELIVERY!
Υλικά
- 2 κούπες φακές
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
- 1/3 της κούπας λάδι
- 2 δαφνόφυλλα
- 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
- 1 κουταλιά σούπας ξύδι
- 1 κουταλιά σούπας κρασόξυδο ( ή κρασί )
- αλάτι , πιπέρι
Για τα ντοματάκια
- 20 ντοματάκια
- 2 κουταλιές λάδι
- 3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
- 1 κουταλιά ζάχαρη καστανή
- αλάτι
Πως το κάνουμε
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φακές . Προσθέτουμε νερό μέχρι να τις σκεπάσει και τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση 5 λεπτά. Τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το νερό .
- Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 1 λεπτό μέχρι να γυαλίσουν .
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να βράσουν 7-8 λεπτά.
- Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τις φακές , τα δαφνόφυλλα , το αλατοπίπερο και προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται . Βράζουμε για 15 λεπτά
- Προσθέτουμε το ξύδι και το κρασόξυδο (ή κρασί) και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα μέχρι να χυλώσει το φαγητό .
- Στο μεταξύ κόβουμε τα ντοματάκια στα δύο και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι πάνω σε λαδόκολλα. Τα πασπαλίζουμε με το λάδι , το μπαλσάμικο , το αλάτι και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να ψηθούν στους 180 βαθμούς στην πάνω σχάρα του φούρνου για 20- 30 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσουν .
- Σερβίρουμε τη φακή μαζί με λίγα ντοματάκια από πάνω .
Καλή όρεξη !