Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Φανταστικός χαλβάς φαρσάλων βουτύρου με αμύγδαλο και με κρούστα

Φανταστικός χαλβάς φαρσάλων βουτύρου με αμύγδαλο και με κρούστα

Χαλβάς Φαρσάλων “Ο παζαριώτικος”

Υλικα

1 λίτρο νερό

500γρ ζάχαρη και ακόμα 200 γρ για την καραμέλα

250γρ νισεστέ

100γρ βουτάτε αγελαδινό λιωμένο και ακόμα 100γρ για το τέλος

150 αμύγδαλα ολόκληρα καβουρδισμένα.

 

Εκτέλεση

 

Σε μια λεκάνη έβαλα το νερό και τα 500γρ ζάχαρη και ανακάτεψα λίγο με αυτοδύτη μέχρι να λιωσει.Προσθετουμε τα 100γρ βούτυρο και συνεχίζοντας το ανακάτεμα τέλος προσθέτουμε το νισεστέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν όλα καλά.

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά φτιάχνουμε την καραμέλα(καλυτέρα αν έχετε βαθύ αντιπολιτικού τηγάνι όμως εγώ δεν είχα)ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη σε 4-5 δόσεις .Μόλις λιώνει η 1η δόση και γίνεται καραμέλα ρίχνουμε την 2η δόση στο κέντρο και συνεχίζουμε έτσι με όλα τη ζάχαρη. Προσοχή οι θερμοκρασίες άδω είναι πολύ υψηλές.

 

Όταν γίνει η καραμέλα ρίχνουμε μέσα το μείγμα που έχουμε φτιάξει στη λεκάνη.Μολις το ρίξετε η καραμέλα θα ενωθεί και θα σφίξει μέσα στη κατσαρομάλλη φοβηθείτε ότι έχετε κάνει λάθος έτσι γίνεται.Συνεχιστε να ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά ίσως να χαμηλώσετε λίγο ακόμα μέχρι να ενωθεί όλη η καραμέλα με το υπόλοιπο μείγμα και να γίνει ο χαλβας.Οταν γίνει ρίχνουμε πρώτα τα αμύγδαλα ανακατεύοντας και το βούτυρο

Γυρίζουμε το χαλβά σε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη .Το βάζουμε στο φούρνο στο γκριλ στο φουλ μέχρι να πιάσει τη γνωστή κρούστα.(πέτσα).Να μας καεί δηλ λίγο εκτός κι αν έχετε φλόγιστρο όποτε κάψτε τη ζάχαρη με αυτό.

ΠΗΓΗ: Giota Tsaprazlh

Δείτε επίσης

Σπιτικός χαλβάς Φαρσάλων συνταγή

  • Χρόνος Προετοιμασίας20 Λεπτά
  • Χρόνος Μαγειρέματος20 Λεπτά
  • Συνολικός Χρόνος40 Λεπτά
  • Μερίδες8

O χαλβάς Φαρσάλων θα χρειαστεί

  • 1 φλιτζ. τσαγιού ‏ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο (όχι γεμάτο)
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ‏νισεστέ ή κορν φλάουρ
  • 3 φλιτζ. τσαγιού ‏ζάχαρη
  • 4 φλιτζ. τσαγιού ‏νερό
  • 200 γρ. ‏αμύγδαλα ολόκληρα χωρίς φλούδα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ‏ζάχαρη (για την καραμέλα)

Εκτέλεση

1

Καβουρντίζετε τα αμύγδαλα στο φούρνο ή σε ένα τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.

2

Ετοιμάζετε την καραμέλα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ένα φλιτζάνι ζάχαρη, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει ένα σκούρο χρώμα.

3

Εν τω μεταξύ ανακατεύετε σε ένα μπολ το λάδι,το νισεστέ, τη ζάχαρη και το νερό καλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.

4

Μόλις η καραμέλα είναι έτοιμη ρίχνετε το μείγμα με το νισεστέ στην κατσαρόλα και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει και να απορροφηθούν τα υγρά.

5

Προσθέτετε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε.

6

Αδειάζουμε το χαλβά σε ένα πυρέξ ή ταψί(περίπου 28 εκ.)και καίμε την επιφάνεια με καμινέτο. Εναλλακτικά ανάβετε το φούρνο στο γκριλ και ψήνετε στην πάνω σχάρα μέχρι να κάνει την κρούστα που θέλετε.

 

Συμβουλή: Όταν ρίξετε το μείγμα με το νισεστέ στην κατσαρόλα η καραμέλα θα γίνει μια μάζα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα και σιγά σιγά πάλι θα γίνει ρευστή.

χαλβάς Φαρσάλων

Πηγή: olgascuisine.gr

About Μαρία Νικολοπούλου