Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΦΑΣΟΥΛΟΝΤΑΒΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ Ο… ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ!

webkorinthos.ΦΑΣΟΥΛΟΝΤΑΒΑΣ

Ο φασουλονταβάς ή φασουλοταβάς είναι ένα παραδοσιακό αγαπημένο φαγητό της Μακεδονίας, με αρκετές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή. Παίρνει το όνομά του από το χαρακτηριστικό σκεύος «νταβά ή ταβά», που στα τούρκικα σημαίνει ταψί.

Βέβαια σήμερα ο ταβάς έχει αντικατασταθεί στην καθημερινή οικιακή χρήση με γάστρα ή ταψί, το φαγητό έχει εμπλουτιστεί με ποικιλία λαχανικών και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φαγητά της Βορείου Ελλάδος, όλο το χειμώνα και ιδιαίτερα κατά τη νηστεία. Μάλιστα, στην Μακεδονία θεωρείται αγαπημένος μεζές για τσίπουρο!

Υλικά

1 πακέτο φασόλια πλακέ μεγαλόσπερμα Καστοριάς
4 κρεμμύδια ξερά
2 πράσα
1 βάζο ψητές κόκκινες πιπεριές
120 ml. ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Μαϊντανός (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

Βράζουμε τα φασόλια μαζί με 2 ολόκληρα κρεμμύδια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό, για περίπου 45’. Σουρώνουμε τα φασόλια και κρατάμε το νερό που τα βράσαμε.

Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά: τα πράσα σε ροδέλες, τις πιπεριές σε κυβάκια και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο στην κατσαρόλα σε περίπου 50 ml ελαιόλαδο, μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τη ζάχαρη και την πιπεριά, και στη συνέχεια τα φασόλια και την πάπρικα, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για περίπου 3’.

Προσθέτουμε περίπου 1lt νερό από τα φασόλια – χρειαζόμαστε αρκετό νερό για να καλύπτονται μετά τα φασόλια στον ταβά. Τέλος, αλατίζουμε.

Μεταφέρουμε το φαγητό στον ταβά ή σε όποια γάστρα χρησιμοποιήσουμε (σκεύος 28 εκ.), προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175οC, στις αντιστάσεις, για περίπου 1,5 ώρα μέχρι να χυλώσει η σάλτσα, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά του.
Γαρνίρουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε!

www.funkycook.gr

ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ «Η ΑΝΝΑ»

About Μαρία Νικολοπούλου