Φασόλια γίγαντες, ένα από τα νοστιμότερα φαγητά της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Κύριο πιάτο αλλά κι ένα από τα κλασικά συνοδευτικά μεζεδάκια του ούζου. Φασόλια, γλυκά, μελωμένα, σκέτα καστανάκια!
Φημισμένη για τα φασόλια γίγαντες κι όχι μόνο ήταν η κοσμική ταβέρνα Κρικέλας στη Θεσσαλονίκη. Ο αείμνηστος Κρικέλας, κουμπάρος της εθνικής μας σταρ Αλίκης, διατηρούσε μία υψηλών προδιαγραφών κουζίνα έτσι ώστε το μαγαζί του να είναι γνωστό πανευρωπαϊκά και πόλος έλξης διαφόρων “σελέμπριτις” της εποχής. Σ΄ένα στοίχημα που παίχτηκε με τη γιαγιά μου τη Δημητρούλα και σε μία υπόσχεση που κρατήθηκε από τη μεριά του Κρικέλα σε περίπτωση που το χάσει, αποκάλυψε το μυστικό συστατικό της συνταγής του που δεν είναι τίποτα άλλο από κανέλα. Αυτό το τόσο δα μικρούλι μυστικάκι, στη σωστή ποσότητα, έτσι ώστε να δίνει μια πρωτόγνωρη γλύκα χωρίς όμως να εντοπίζεται η μυρωδιά της. θα απογειώσει τα φασόλια σας. Μη διστάσετε ούτε στιγμή να το δοκιμάσετε…
Τι θα χρειαστούμε…
- 500 γρ. φασόλια γίγαντες
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο για τους λάτρεις μόνο
- 3 καρότα
- 1 φλ. σάλτσα ντομάτας
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 κ. γλυκού κανέλα
- Κόκκους πιπέρι
- Ρίγανη
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1-2 ντομάτες σε ροδέλες ή 10 ντοματίνια, προαιρετικά
Αν σας βρίσκεται και σας αρέσει μπορείτε να προσθέσετε και λίγη πιπεριά Φλωρίνης
Πώς θα το φτιάξουμε…
Από βραδύς μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα, τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε με καινούριο νερό στην κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν ή στην χύτρα για 15 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και κόβουμε το καρότο και τις ντομάτες σε ροδέλες.
Ζεσταίνουμε το 1/3 από το λάδι σε μια κατσαρόλα, σoτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και ρίχνουμε το καρότο και τους κόκκους πιπεριού.
Συνεχίζουμε με τη σάλτσα και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την κανέλα. Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για 10 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει λίγο και το αποσύρουμε.
Ρίχνουμε τους γίγαντες σ΄ένα ταψί, από πάνω τη “σύβραση” που ετοιμάσαμε κι ανακατεύουμε να πάει παντού.
Τοποθετούμε τα ντοματίνια διάσπαρτα ανάμεσα στα φασόλια ή καλύπτουμε την επιφάνεια με τις ροδέλες της ντομάτας. Περιχύνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλατάκι και ρίγανη τις ροδέλες ντομάτας. Καλύπτουμε την επιφάνεια με τις ροδέλες της ντομάτας. Περιχύνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλατάκι και ρίγανη τις ντομάτες.
Ψήνουμε στους 200 C για περίπου μια ώρα. Στο τέλος πρέπει να μείνουν με το λαδάκι τους και να είναι μελωμένοι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!