Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Φθινοπωρινά φαγητά [Οι καλύτερες φθινοπωρινές συνταγές]

Φθινοπωρινά φαγητά [Οι καλύτερες φθινοπωρινές συνταγές]

Κάθε εποχή έχει τις δικές τις γεύσεις και το φθινόπωρο δεν αποτελεί την εξαίρεση. Θα δούμε φθινοπωρινά φαγητά και λαχταριστές φθινοπωρινές συνταγές με λαχανικά και φρούτα που μπορούμε να βρούμε εύκολα τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζουμε πλέον, ακόμη και αν όλα τα βρίσκουμε όλο το χρόνο διαθέσιμα, όταν βρίσκονται στην εποχή τους είναι πολύ νοστιμότερα και θρεπτικά.

Φθινοπωρινές συνταγές
Φθινοπωρινές συνταγές

Φθινοπωρινά φαγητά με φθινοπωρινά προϊόντα

Για να πάρουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες της τροφής μας και να έχουμε καλύτερη υγεία είναι σημαντικό να επιλέγουμε εκείνα τα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν κάθε εποχή αντίστοιχα.

Οι κύκλοι των εποχών δεν είναι τυχαίοι, κάτι που δε θα πρέπει να αγνοούμε αν θέλουμε να τρέφουμε σωστά το σώμα μας κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό η διατροφή σας να συμβαδίζει με τους νόμους της φύσης.

Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά που είναι στην καλύτερη εποχή τους καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Μια λίστα με τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά για τα φθινοπωρινά φαγητά μας

Σεπτέμβρης
Φρούτα:
 Αχλάδια, δαμάσκηνα, καρπούζια, μήλα, πεπόνια, ροδάκινα, σταφύλι, σύκα, βατόμουρα, κυδώνια, ρόδια.
Λαχανικά: Καρότα, κολοκυθάκια, μαρούλι, μπάμιες, πατάτες, πιπεριές, πράσο, σπανάκι, τομάτες, αγγούρια, φασολάκια, φρέσκα κρεμμυδάκια
Τα προϊόντα του μήνα: Αχλάδια, σταφύλι, φασολάκια.

 

Οκτώβρης
Φρούτα:
 Κυδώνι, λεμόνια, λωτοί, μανταρίνια, μήλα, ρόδια, σταφύλι.
Λαχανικά: Αντίδια, καρότα, κολοκύθα, κουνουπίδι, λάχανο, μανιτάρια, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτες, πράσο, σέσκουλα, σπανάκια, ρόκα, φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τα προϊόντα του μήνα: Μπρόκολο, μήλα, ρόδια.

Νοέμβρης
Φρούτα: 
Ακτινίδιο, αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, αβοκάντο, μήλα, πορτοκάλια, ρόδια, κάστανα
Λαχανικά: Αντίδια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο BΒρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, σέσκουλο, μανιτάρια, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τα προϊόντα του μήνα: Κάστανο, ακτινίδιο, μανιτάρια.

Η κολοκύθα δεν μπορεί να λείπει από τα φθινοπωρινά φαγητά
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Κολοκύθα με σκόρδο, καρύδια και παρμεζάνα

Από τα φθινοπωρινά φαγητά που μπορεί να σταθεί και ως κύριο πιάτο, αλλά είναι και τέλειο συνοδευτικό για κρασί.

Υλικά
  • 600γρ. κολοκύθα
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 50γρ. παρμεζάνα
  • 4 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσαμικό
  • 1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο, χοντροτριμμένο
  • 250γρ. καρύδια ψιλοτριμμένα
  • 60ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία

Καθαρίζετε την κολοκύθα και την κόβετε σε κύβους 1εκ. περίπου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και λαδώνετε ένα ταψί. Απλώνετε μέσα στο ταψί την κολοκύθα και αλατοπιπερώνετε.

Βάζετε σε ένα γουδί ή μπλέντερ το σκόρδο, το ξίδι, την παρμεζάνα, το ψωμί και τα καρύδια και τα χτυπάτε μέχρι να αναμιχθούν καλά. Αργά και σταδιακά ρίχνετε το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει μία παχύρρευστη σάλτσα.

Ρίχνετε κουταλιές από τη σάλτσα πάνω στην κολοκύθα και τέλος πασπαλίζετε με πιπέρι ή μπούκοβο.

Ψήνετε την κολοκύθα στο φούρνο για 20-30 λεπτά. Πριν σερβίρετε, πασπαλίζετε με φρέσκο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Χοιρινό με μήλα και κυδώνια
Χοιρινό με μήλα και κυδώνια

Χοιρινό με κυδώνια, μήλα και κάστανα

Μαριναρισμένο σε μέλι και κρασί και στη συνέχεια σιγομαγειρεμένο παρέα με κάστανα, κυδώνια και μήλα. Μια φθινοπωρινή πανδαισία!

Υλικά
  • 1½ κιλό χοιρινή σπάλα, σε κύβους
  • ½ κιλό κάστανα
  • 2 κυδώνια μεγάλα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
  • 4 μήλα κόκκινα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία

Σε επίπεδο σκεπαστό σκεύος, διαλύετε το λευκό κρασί με μια γεμάτη κουταλιά μέλι. Αλατοπιπερώνετε και βάζετε μέσα το χοιρινό. Το αφήνετε μια νύχτα.

Την επόμενη μέρα βάζετε το κρέας σε ένα σουρωτήρι -που από κάτω έχετε τοποθετήσει μια λεκανίτσα- για να στραγγίξει από τη μαρινάδα του. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πετάτε τη μαρινάδα!

 

Αφού το κρέας στραγγίξει από τα υγρά του, ξεκινάτε το μαγείρεμα:

Ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια. Όταν πάρει χρώμα, ρίχνετε το κρασόμελο της μαρινάδας και λίγο νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά, το σκεπάζετε και το μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα.

Στο μεταξύ χαράζετε τα κάστανα, τα ψήνετε στη σχάρα, κι αφού κρυώσουν τα ξεφλουδίζετε.

Βάζετε πάνω από το κρέας τα φρούτα, τα κάστανα, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα και τα περιχύνετε με το χυμό από το λεμόνι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα χωρίς να ανακατέψετε το φαγητό. Μόλις η σάλτσα του δέσει, κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε.

Φθινοπωρινά φαγητά με παντζάρια
Φθινοπωρινά φαγητά με παντζάρια

Ψωμί με παντζάρι και φέτα

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 75 γρ. βούτυρο
  • 18 γρ. μαγιά ξηρή
  • 250 ml γάλα, 3,5% σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα αλάτι

 

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. παντζάρια
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
  • 200 γρ. φέτα
  • 75 γρ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Για τη ζύμη
  • Ρίχνουμε τη μαγιά και το γάλα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι καλά. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10-15 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του μείγματος και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι, 1 πρέζα αλάτι σε έναν κάδο του μίξερ με γάντζο στη μεσαία ταχύτητα. Προσθέτουμε το μείγμα μας μαγιά-γάλα-ζάχαρη που έχει φουσκώσει στο κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη μεσαία ταχύτητα.
  • Βάζουμε το βούτυρο στα μικροκύματα στα 800 watt για 1,5 λεπτό για να λιώσει και έπειτα το ρίχνουμε στον κάδο ενώ χτυπάει το μίξερ. Συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ για περίπου 10-12 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι και αφαιρούμε από το μίξερ.
  • Βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει ελαφρά. Το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Με λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας και τον πλάστη μας ανοίγουμε το ζυμάρι σε ορθογώνιο 30×40 εκ.
  • Αφήνουμε το ανοιγμένο ζυμάρι στον πάγκο εργασίας μας με τη μεγάλη του πλευρά παράλληλη προς τα εμάς.

 

Για τη γέμιση
  • Στο μπλέντερ πολτοποιούμε το παντζάρι και το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι ή το στίβουμε ελαφρά μέσα σε μία πετσέτα για να φύγουν τα παραπανίσια υγρά.
  • Απλώνουμε τον πολτό του πατζαριού με τη βοήθεια ενός κουταλιού σε όλο το ζυμάρι.
  • Σπάμε τα φιστίκια στο μπλέντερ ή στο γουδί. Δεν τα θέλουμε τρίμμα.
  • Σπάμε το τυρί σε χοντροκομμένα κομμάτια με τα χέρια μας και τα σκορπίζουμε και αυτά πάνω στο ζυμάρι μας.
  • Ξεκινάμε να τυλίγουμε το ζυμάρι μας από τη μεγάλη πλευρά του και το κάνουμε ρολό.
  • Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόβουμε το ζυμάρι στη μέση κατά μήκος της μεγάλης του πλευράς χωρίζοντάς το και ανοίγοντάς το στη μέση προσεκτικά.
  • Επειδή το ζυμάρι είναι σε στρώσεις με τη γέμιση θέλει προσοχή να μην χυθεί.
  • Απλώνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο πάνω στα δύο κομμάτια ζύμης.
  • Κάνουμε μία πλεξούδα με τα δύο κομμάτια ζύμης προσέχοντας να είναι η γέμιση προς τα πάνω.
  • Την τοποθετούμε προσεχτικά σε μία φόρμα 26 εκ. με τρύπα και την αφήνουμε 1 ώρα εκτός ψυγείου.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια το βάζουμε σε μία σχάρα χωρίς τη φόρμα για να κρυώσει καλά.
Σούπα πατάτας και μπέικον στα φθινοπωρινά φαγητά μας
Σούπα πατάτας και μπέικον στα φθινοπωρινά φαγητά μας

Σούπα με πατάτα και μπέικον

Μια εξαιρετικά νόστιμη φθινοπωρινή σούπα, που έχει λίγο απ’ όλα! Από τα φθινοπωρινά φαγητά που όλοι θα τιμήσουν.

Υλικά
  • Ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε σε κύβους (ή λωρίδες) το καρότο, το κρεμμύδι και το πράσο.
  • Κόβουμε επίσης σε κύβους τις πατάτες μας
  • Κόβουμε επίσης σε τετραγωνάκια το μπέικον. Το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να γίνει ωραίο και τραγανιστό. Το αφήνουμε στην άκρη.
  • Εδώ αν θέλουμε τσιγαρίζουμε τα λαχανικά μας με το λάδι από το μπέικον (συν λίγο λαδάκι ακόμα αν χρειάζεται) ή αν θέλουμε παραλείπουμε εντελώς το τσιγάρισμα. Το λάδι από το μπέικον θα δώσει ένα έξτρα άρωμα στη σούπα, αλλά γίνεται πολύ ωραία και χωρίς το τσιγάρισμα.
  • Προσθέτουμε το ζωμό. Μπορεί να είναι ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή και σκέτο νεράκι. Προσωπικά προτιμώ (και το κάνω πάντα με) ζωμό κοτόπουλου. Προσθέτουμε μπόλικο αλατάκι και όσο πιπέρι θέλουμε και αφήνουμε να βράσει
  • Όταν τα λαχανικά μας είναι πια μαλακά, γύρω στα 20 λεπτά μετά δηλαδή, τα λιώνουμε με τη ράβδο. Και εδώ μπορείτε να κάνετε παραλλαγές ανάλογα με τα γούστα σας. Μπορείτε να λιώσετε ας πούμε μόνο μέρος της σούπας, αφήνοντας και κάνα κομματάκι λαχανικού μέσα. Αν έχετε βάλει καυτερή πιπεριά μέσα, φροντίστε να τη βγάλετε πριν κάνετε το λιώσιμο!
  • Προσθέτουμε και το γάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα
  • Τέλος προσθέτουμε το μισό τυρί και ανακατεύουμε να λιώσει εντελώς. Η σούπα μας είναι έτοιμη.

 

Διαδικασία
  • Ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε σε κυβάκια (ή λωρίδες) το καρότο, το κρεμμύδι και το πράσο.
  • Κόβουμε επίσης σε κύβους τις πατάτες μας
  • Κόβουμε επίσης σε τετραγωνάκια το μπέικον. Το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να γίνει ωραίο και τραγανιστό. Το αφήνουμε στην άκρη.
  • Εδώ αν θέλουμε τσιγαρίζουμε τα λαχανικά μας με το λάδι από το μπέικον ή αν θέλουμε παραλείπουμε εντελώς το τσιγάρισμα. Το λάδι από το μπέικον θα δώσει ένα έξτρα άρωμα στη σούπα, αλλά γίνεται πολύ ωραία και χωρίς αυτό το στάδιο.
  • Προσθέτουμε το ζωμό. Μπορεί να είναι ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή και σκέτο νεράκι. Προτιμότερο με ζωμό κοτόπουλου. Προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και όσο πιπέρι θέλουμε και αφήνουμε να βράσει
  • Όταν τα λαχανικά μας είναι πια μαλακά, γύρω στα 20 λεπτά μετά δηλαδή, τα λιώνουμε με τη ράβδο. Και εδώ μπορείτε να κάνετε παραλλαγές ανάλογα με τα γούστα σας. Μπορείτε να λιώσετε ας πούμε μόνο μέρος της σούπας, αφήνοντας και κάνα κομματάκι λαχανικού μέσα. Αν έχετε βάλει καυτερή πιπεριά μέσα, φροντίστε να τη βγάλετε πριν κάνετε το λιώσιμο!
  • Προσθέτουμε και το γάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα
  • Τέλος προσθέτουμε το μισό τυρί και ανακατεύουμε να λιώσει εντελώς. Η σούπα μας είναι έτοιμη.
  • Σερβίρουμε τη σούπα με κρέμα γάλακτος, λίγο τυρί και λίγο μπέικον.
  • Σερβίρουμε τη σούπα με κρέμα γάλακτος, λίγο τυρί και λίγο μπέικον και αν θέλουμε λίγο φρέσκο μαϊντανό. Από τα αγαπημένα φθινοπωρινά φαγητά

About Μαρία Νικολοπούλου