Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Φρίκη – Ένα στα πέντε παιδιά στην Ελλάδα κακοποιείται σεξουαλικά και σωματικά

Φρίκη – Ένα στα πέντε παιδιά στην Ελλάδα κακοποιείται σεξουαλικά και σωματικά

Συγκλονίζουν τα στοιχεία που αφορούν στην κακοποίηση των παιδιών και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσαν η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία.

Εκτιμάται πως ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης, οι περισσότεροι δράστες είναι άντρες, ηλικίας άνω των 30 ετών και σε ποσοστό 70%-90% ανήκουν στο φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας του παιδιού και είναι άτομα «υπεράνω πάσης υποψίας».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων ,μιλώντας στον Realfm 97, 8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή , δήλωσε ότι «έχουμε καταγγελλόμενα φαινόμενα σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης στα παιδιά. Δυστυχώς, σε ένα σημαντικό αριθμό παιδιών υπάρχουν ακόμα και βαριές σωματικές βλάβες που φτάνουν στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες».

PAIDI

Παιδί στην Κορινθία

Συγκεκριμένα, ο κ. Λέων υπογράμμισε ότι «στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά διαπιστώθηκε ότι σε 73% έχουμε απλές βλάβες αλλά υπάρχει και ένα 8% των περιπτώσεων που μιλάμε για βαριές σωματικές βλάβες. Δυστυχώς, στα στοιχεία που αφορούν τους βιασμούς και τις ασέλγειες στην συγκεκριμένη υπηρεσία, το 22% των περιστατικών επιβεβαιώνεται ένας βιασμός και στο 31% επιβεβαιώνεται μία ασέλγεια. Πάνω από τα μισά περιστατικά τα οποία καταγγέλλονται δηλώνουν μία σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι είναι παιδιά ηλικίας από ενός έως έξι ετών στο 20% των περιπτώσεων και στην ηλικιακή ομάδα 13- 17 ετών είναι τα μεγαλύτερα ποσοστά και αφορούν κυρίως τη σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών», τονίζοντας πως «τα περισσότερα περιστατικά, δυστυχώς, δεν φτάνουν στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία υπολογίζονται ότι στην Ελλάδα γίνονται 5.000 βιασμοί το χρόνο και δυστυχώς οι καταγγελλόμενοι βιασμοί που φτάνουν στην ιατροδικαστική υπηρεσία είναι μόνο 150».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος ώστε να καταγγέλλει περιστατικά κακοποίησης και ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις ανήλικων παιδιών.

Εξίσου σημαντική είναι όμως και η αποκάλυψη που έκανε ο κ. Λέων για τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, καθώς όπως είπε, «δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, σε κανένα νοσοκομείο Παίδων σε ολόκληρη τη χώρα δεν υπάρχει ιατροδικαστής. Εξακολουθούμε να έχουμε τα ίδια αρνητικά ρεκόρ, 22 νομοί της χώρας έχουν ιατροδικαστή και οι υπόλοιποι νομοί δεν έχουν ούτε έναν ιατροδικαστή, οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Ακόμα και στην Αθήνα, λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Αν ένα παιδάκι βιαστεί, θα πρέπει να αναμένει μέχρι τη Δευτέρα γιατί δεν θα υπάρχει ιατροδικαστής να το εξετάσει , με ό,τι συνέπειες περιλαμβάνει αυτό».

«Έχουμε θύματα κακοποίησης που πολλές φορές γίνονται για δεύτερη φορά θύματα σε μία δικαστική διαδικασία γιατί δεν έχουν γίνει οι σωστές κινήσεις», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Λέων εξέφρασε τον προβληματισμό των ιατροδικαστών για την «αύξηση των περιστατικών τα χρόνια της κρίσης». Όπως σημείωσε «υπάρχει η άποψη ότι επηρέασε η κρίση και δεύτερον ότι σιγά- σιγά καταγγέλλονται περισσότερα περιστατικά και αποκαλύπτεται ένα φαινόμενο που ίσως τα προηγούμενα χρόνια παρέμενε κρυφό ανάμεσα στα τείχη ενός σπιτιού, μίας οικογένειας».

enikos

About Μαρία Νικολοπούλου