Νόστιμο, χορταστικό, ευπαρουσίαστο, κολασμένο! Λίγα μυστικά ακόμα Τα τυριά είναι θέμα γούστου.
Πένες στο φούρνο με κίτρινα τυριά και και ροκφόρ σε σάλτσα μπεσαμέλ
Ένα πεντανόστιμο πιάτο για όλη την οικογένεια αλλά και στο μπουφέ στα επίσημα τραπέζια μας.
Υλικά συνταγής
ΚΕΦΕΡΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο.Ε. περισσότερα εδώ
.
500 γρ. πένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1 φλ. τσαγιού τυρί ροκφόρ θρυμματισμένο
1 φλ. τσαγιού τριμμένο κασέρι
1 φλ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα με ήπια γεύση
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Βράζω τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για όσο διάστημα αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Τις στραγγίζω και τις αφήνω κατά μέρος, ζεστές.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, ζεσταίνω 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι. Το καβουρδίζω για 2 – 3 λεπτά και ανακατεύω διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αποκτήσει καστανό χρώμα. Προσθέτω σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να διαλυθούν τα κομπαλάκια που θα σχηματιστούν.
Μαγειρεύω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 3 – 4 λεπτά, μέχρι το μείγμα να δέσει. Προσθέτω όλα τα τυριά και συνεχίζω το ανακάτεμα για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να λιώσουν. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνω αλάτι, πιπέρι και τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύω.
Ρίχνω τα ζυμαρικά σε ένα μέτριο, βαθύ και πυρίμαχο ταψί. Προσθέτω τα 3/4 της σάλτσας, ανακατεύω, καλύπτω από πάνω με το άλλο 1/4 της σάλτσας και βάζω το ταψί στο φούρνο.
Προαιρετικά προσθέτω και λίγο ψιλοτριμμένο τυρί από πάνω.
Ψήνω το φαγητό για 15 – 20 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά του να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα. Το σερβίρω ζεστό και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.