Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Φτιάξτε σπιτικό παστό ή καπνιστό σολομό – Καμία σχέση με του εμπορίου !

Φτιάξτε σπιτικό παστό ή καπνιστό σολομό –  Καμία  σχέση με του εμπορίου !

Για ένα παρείστικο βραδυ με καλό κρασάκι και φυσικά καλή παρέα, ο σολομός καπνιστός ή παστός σε διάφορα καναπεδάκια είναι ότι καλύτερο
Και δε μιλάμε για τον έτοιμο προς βρώση αλλά για σολομό που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι και ας έχει λίγο χρόνο αναμονής μέχρι να τον γευτούμε. Σημειωτέον ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του εμπορίου. Τα αρώματά του είναι καταπληκτικά και η γεύση του απερίγραπτη.

Αγοράζουμε δύο φρέσκα φιλέτα σολομού κατά προτίμηση Νορβηγίας, τα ξεκοκαλίζουμε, τα ξελεπιάζουμε, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.

Για κάθε ένα κιλό σολωμού βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ (ανάλογο μέγεθος), 1 φλυτζάνι χυμό λεμονιού, 1 φλυτζάνι ξίδι, 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο, 1 φλυτζάνι λευκό κρασί, 1 κρεμμύδι φρέσκο, 1 κλωνάρι σέλερυ, 2 καρότα όλα ψιλοκομμένα και τέλος 5 κόκκους πιπέρι, 2 φύλλα δάφνης και 1 κλωνάρι δενδρολίβανο.
Ανακατεύουμε καλά και βυθίζουμε μέσα το σολωμό. Αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Την επομένη βγάζουμε τα φιλέτα, στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα άλλο γυάλινο μπολ βάζοντας από πάνω και από κάτω μίγμα από χοντρό αλάτι και ζάχαρη. Αναλογίες για 1 ½ κιλό αλάτι 1 κιλό ζάχαρη. Σκεπάζουμε με το μίγμα το σολωμό, προσθέτουμε ένα κλωνάρι δενδρολίβανο και 5-10 κόκκους πιπέρι και το αφήνουμε για 48 ώρες στο ψυγείο.
Μετά δύο μέρες, σπάμε το αλάτι που θα έχει πετρώσει, σκουπίζουμε με μία καθαρή πετσέτα να φύγει το αλάτι και η ζάχαρη.
Τέλος βάζουμε το σολωμό σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και γεμίζουμε με ελαιόλαδο.
Με αυτό το τρόπο έχουμε το δικό μας παστό σολωμό.
Συμβουλή: Κάντε τη για τουλάχιστον 2 μεγάλα φιλέτα σολωμού, διαφορετικά το κόστος ίσως να μην συμφέρει.

Καπνιστός Σολομός

appetizer-2802_960_720

  • Αγοράζουμε 5-6 Kgr σολομό
  • Ζητάμε να τον φιλετιάσουν (χωρίς κόκαλο, ουρά, κεφάλι). Είναι δύσκολο να το επιχειρήσετε μόνοι σας, θέλει τέχνη).Μπαχαρικά
    Για 2 Κgr φιλέτο (φιλέτο λέμε-τα υπόλοιπα τα έχει καθαρίσει ο ψαράς, όπως το ζητήσαμε)
    2 κουτ. σούπας αλάτι
    2 κουτ. σούπας ζάχαρη
    2 κουτ. σούπας πιπέρι
  • Με τσιμπιδάκι αφαιρούμε τα μικρά κοκαλάκια που έχουν απομείνει
  • Μοιράζουμε τα μπαχαρικά σε δύο φιλέτα και περιμένουμε να τραβήξουν
  • Ενώνουμε τα δύο φιλέτα, ψαχνό με ψαχνό, κεφάλι με κεφάλι
  • Παίρνουμε μία σακούλα και τυλίγουμε, πάρα πολύ σφιχτά, για να φύγει ο αέρας (σακούλα σκουπιδιών είναι μια χαρά)
  • Βάζουμε και τα διατηρούμε στο ψυγείο μία με δύο εβδομάδες
  • Πρωί και βράδυ γυρίζουμε το περιεχόμενο της σακούλας το πάνω-κάτω.
    Αυτά … για να φτιάξετε το δικό σας καπνιστό σολομό.
    Για το σερβίρισμα, το πιο απλό-λίγο λεμόνι και φρεσκοτριμμένο μίγμα από πιπέρια.
    Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, άνιθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
    Άλλοι πάλι προτιμούν να τον συνοδέψουν με μαύρο ή πολύσπορο φρυγανισμένο και βουτυρωμένο ψωμάκι.
    Εγώ προτιμώ την πρώτη εκδοχή.
  • Oι συνταγές είναι από τα καλύτερα ιχθυοπωλεία της Κορίνθου

-ΣΩΣΤΗ-3721879219

  • -ΨΑΡΙΑ-1-314276245 (1) -ΨΑΡΙΑ-1-314276245

Καλή επιτυχία!

About Μαρία Νικολοπούλου