Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Χουνκιάρ μπεγεντί με κεφτεδάκια

Χουνκιάρ μπεγεντί με κεφτεδάκια

Χουνκάρ μπεγιεντί, ένα συγκλονιστικό φαγητό της Τούρκικης κουζίνας όπου κοκκινιστό μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα και βελούδινος πουρές μελιτζάνας δημιουργούν ένα πάντρεμα από θεσπέσιες γεύσεις γεμάτες αρώματα ανατολής. Σας έχω δώσει τη συνταγή και σας συμβουλεύω να το δοκιμάσετε αν δεν το έχετε ήδη κάνει όμως σήμερα θα φτιάξουμε μία παραλλαγή του που θα σας ξετρελάνει!

Φανταστείτε την απίστευτη νοστιμιά αυτού του φαγητού σε συνδυασμό με πεντανόστιμα κεφτεδάκια και τυριά να σκεπάζουν την επιφάνεια… Να το βγάζεις από το φούρνο και τα λιωμένα τυριά να τσιχλώνουν γύρω από το κεφτεδάκι ενώ ανάμεσά τους να σκάνε φυσαλίδες από την αρωματική σάλτσα… Ένα φαγάκι τόσο λαχταριστό και απολαυστικό που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά…

Τι θα χρειαστούμε…

Για τα κεφτεδάκια

Για περίπου 50 κεφτεδάκια

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 αυγό
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 κ. γλυκού κύμινο
  • 1 κ. γλυκού θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι

Μπορείτε να προσθέσετε και 1 σκελίδα σκόρδο, αν είστε λάτρεις

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 3 μεγάλες μελιτζάνες
  • 2,5 κ. σούπας βούτυρο
  • 2,5 κ. σούπας αλεύρι
  • 2,5 φλ. γάλα
  • 1 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κ. γλυκού πελτέ
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 δάφνη
  • Αλάτι και πιπέρι

Ακόμη

1 φλ. τριμμένα τυριά της αρεσκείας σας για την επιφάνεια

Πώς θα το φτιάξουμε…

Για τα κεφτεδάκια

Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι, το μαιντανό και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπούν τα υλικά μας. Τα βάζουμε σ΄ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα.

Μετά από μισή ώρα, πλάθουμε μικρά στρόγγυλα κεφτεδάκια στο μέγεθος κρόκου αυγού και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στους 200C μέχρι να πάρουν χρώμα.

Αν έχετε κάποιο τέτοιο κουταλάκι, θα σας βοηθήσει πολύ ώστε να τελειώσετε στα γρήγορα και να έχουν όλα τα κεφτεδάκια το ίδιο μέγεθος.

 

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

 

 

 

 

Για τον πουρέ μελιτζάνας

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στους 200C μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και μ΄ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα. Τις λιώνουμε μ΄ένα πιρούνι και τις αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σ΄ένα κατσαρολάκι ή σε μία γαλατιέρα ζεσταίνουμε το γάλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά γύρω στα 5 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να τελειώσει όλο το γάλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Μόλις η μπεσαμέλ πήξει κι αρχίσει να κοχλάζει, την αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε τις ψημένες μελιτζάνες.

Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Για τη σάλτσα

Σ΄ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον πελτέ για 2 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει.

Συναρμολόγηση

Σ΄ένα ταψί απλώνουμε τον πουρέ μελιτζάνας και από πάνω τοποθετούμε τα κεφτεδάκια.

Περιχύνουμε τη σάλτσα και σκεπάζουμε την επιφάνεια με τα τριμμένα τυριά.

Ψήνουμε στους 200C στις αντιστάσεις μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν. Όσο κρυώνει το φαγητό, ο πουρές παίρνει τη σωστή υφή, δεν είναι τόσο υδαρής όσο στη φωτογραφία, αλλά ποιος μπορεί να περιμένει…

Καλή επιτυχία!

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου