Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή των ιδανικών χαλιών για το χώρο μας

webkorinthos.xalia

Το πρώτο ερώτημα που έρχεται να προβληματίσει αυτόν που θέλει να στρώσει το σπίτι του είναι χαλί ή μοκέτα; Αυτό εξαρτάται τόσο από το προσωπικό γούστο του καθενός όσο και από τα χρήματα που σκοπεύει να διαθέσει. Ένα καλό χαλί είναι σαφώς ακριβότερο από μία οποιαδήποτε μοκέτα στις ίδιες διαστάσεις, αλλά η μοκέτα μπορεί να στρωθεί σε όλο το σπίτι ζεσταίνοντας το ακόμα περισσότερο. Βέβαια, όταν στρωθεί μια μοκέτα από άκρη σε άκρη είναι πολύ δύσκολο να ξεστρωθεί (γι’ αυτό πολλοί τις κολλάνε στο πάτωμα μόνιμα), ενώ το χαλί μαζεύεται στο τέλος του χειμώνα. Για άλλους η ιδανική λύση είναι χαλιά που μοιάζουν με μοκέτα.
Η επιλογή, λοιπόν, προκύπτει από τον επιτυχημένο συνδυασμό αισθητικής, απόδοσης χρηστικότητας και κόστους που ανταποκρίνεται στον προσωπικό σας τρόπο ζωής. 
Κάποιες πληροφορίες που μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας πριν προβείτε στη συγκεκριμένη αγορά, ως προς την ποιότητα, το χρώμα και τη διάσταση του χαλιού (ή της μοκέτας).
Ποιότητα
Συνήθως, όσο καλύτερης ποιότητας είναι ένα μάλλινο χαλί τόσο πυκνότερο και σφιχτότερα δεμένο είναι, βοηθώντας το να είναι περισσότερο ανθεκτικό.
Σύγκριση, βέβαια, ως προς την πληθώρα των κόμπων (την οποία διακρίνουμε από την πίσω πλευρά του) μπορεί να γίνει μόνο ανάμεσα σε δύο όμοια χαλιά ή μοκέτες και όχι φυσικά ανάμεσα σε ένα χαλί και μια μοκέτα.

Αν επιλέξετε χειροποίητο χαλί
Ως προς τους κόμπους, μπορείτε να δοκιμάσετε και μόνοι σας την ποιότητά τους, προσπαθώντας να βγάλετε έναν από αυτούς με ένα μυτερό αντικείμενο. Κανονικά δεν πρέπει να βγει. Ως προς το χρώμα τρίβοντας με ένα βρεγμένο λευκό πανί στη φορά του πέλους δεν πρέπει να ξεβάφει (εκτός από κάποιες ποιότητες). Η πολυπλοκότητα των σχεδίων ενός χαλιού και η τεχνική του κόμπου προδίδουν την καταγωγή του και καθορίζουν τον χρόνο κατασκευής και την τιμή του.
Μπορεί να παρατηρήσετε σε ένα χειροποίητο χαλί ότι το σχέδιο δεν είναι συμμετρικό ότι το χρώμα δεν είναι ομοιόμορφο ότι το χαλί είναι στραβό ή ότι έχει μακρύτερα ή καθόλου κρόσσια από την μία του πλευρά . Αν το χαλί είναι όντως χειροποίητο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κάποιο ελάττωμα. Συχνά, μάλιστα, προσδίδει γοητεία στο χαλί όταν, βαμμένο όπως είναι με φυσικές βαφές, έχει κάποια ανομοιομορφία
Συνήθως οι πωλητές εκθειάσουν ένα μεταξωτό χαλί. Δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από ένα μάλλινο. Μάλιστα, τα ολόμαλλα χαλιά είναι καλύτερα γιατί διαθέτουν περισσότερα φυσικά πλεονεκτήματα: Το πέλος τους δεν πέφτει, τα χρώματα διατηρούν τις αποχρώσεις τους, δεν λεκιάζουν τόσο εύκολα, δεν καίγονται, είναι πιο ανθεκτικά και ζεστά.
Το εντυπωσιακό με τα μεταξωτά χαλιά είναι ότι έχουν περισσότερη λάμψη. Άλλωστε, υπάρχουν και χαλιά μάλλινα με μεταξωτό περίγραμμα ή φόντο από μετάξι.
Υπάρχουν και τα κιλίμια που υφαίνονται σε αργαλειό, είναι μάλλινα ή βαμβακερά και δεν έχουν κόμπους.

Χειροποίητα είναι τα χαλιά που έχουν κόμπο στο χέρι ή έχουν υφανθεί στον αργαλειό, όχι οι συνθέσεις που δημιουργούνται με κόλλα λινάτσα φόδρα φακαρόλλα και υλικά μη όμοια μεταξύ τους.
Στις μοκέτες, βέβαια, η ποικιλία στην ποιότητα είναι πολύ πιο μεγάλη από αυτήν των χαλιών. Αυτό γίνεται επειδή οι περισσότερες μοκέτες είναι είτε ακρυλικές ή μάλλινες (οι οποίες είναι και προτιμότερες) ή ακόμα και συνδυασμός μάλλινης με ακρυλική, σε πολλές παραλλαγές μεταξύ τους.
Πολύ της μόδας τελευταία είναι και οι μοκέτες τύπου shaggy, οι οποίες όμως είναι κατά κανόνα ακρυλικές και στερούνται τα φυσικά πλεονεκτήματα του μαλλιού.
Η ποιότητα του καθενός είναι καθοριστική για την τιμή του, αλλά σε κάθε περίπτωση τα χειροποίητα χαλιά είναι ακριβότερα από τα χαλιά μηχανής ή της μοκέτες.
Χρώμα
Το χρώμα επιδρά σε μεγάλο βαθμό σε κάθε χώρο του σπιτιού. Τα χαλιά και οι μοκέτες που καλύπτουν μία μεγάλη επιφάνεια του δωματίου πρέπει να επιλέγονται με προσοχή όσον αφορά στο χρώμα τους.
Το χρώμα του χαλιού ή της μοκέτας επηρεάζει το μέγεθος του δωματίου. Όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι αυτά τόσο μεγαλύτερο θα φαίνεται το δωμάτιο, τα πιο σκούρα χαλιά θα δίνουν την εντύπωση ότι οι τοίχοι έχουν έρθει πιο μπροστά αλλά θα δημιουργούν ένα πιο ζεστό αίσθημα.
Μέγεθος
Αν πρόκειται για χαλί, προτιμήστε κάποιο μικρών διαστάσεων που θα αναδειχθεί καλύτερα στο χώρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο σαλόνι το χαλί δεν θα πρέπει να περνάει κάτω από τους καναπέδες, ενώ στην τραπεζαρία, η καρέκλα, όταν χρησιμοποιείται, θα πρέπει πάντα να πατά στο χαλί.
Το ίδιο ισχύει και για τη μοκέτα σε περίπτωση που την κόψετε σε διάσταση χαλιού και δεν την στρώσετε σε όλο το σπίτι.
Αγορά
Αφού λοιπόν έχετε αποφασίσει αν θέλετε χαλί , (μηχανής ή χειρός ) μοκέτα, κιλίμι ή κάποια κολλητή σύνθεση , έχετε υπολογίσει τις διαστάσεις που επιθυμείτε να έχει και έχετε μια ιδέα για το χρώμα που θα ταιριάζει καλύτερα στο χώρο σας, ήρθε η ώρα για τη βόλτα στα μαγαζιά.
Πριν αγοράσετε αυτό που καταλήξατε, ζητήστε και περισσότερες συμβουλές από το κατάστημα. Η πολυετής εμπειρία τους σίγουρα θα σας βοηθήσει πριν την τελική επιλογή αγοράς.

Alex carpet – Αλεξόπουλος Ιωάννης

About Μαρία Νικολοπούλου