Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ψάρια Μπουρδέτο: Η Καυτερή Ψαράδικη Συνταγή της Κέρκυρα

Ψάρια Μπουρδέτο: Η Καυτερή Ψαράδικη Συνταγή της Κέρκυρα

Ένα παραδοσιακό φαγητό της Κέρκυρας, ένα πιάτο με ψαρικά ή άλλα θαλασσινά.

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με πολύ κόκκινο πιπέρι, μισό γλυκό και μισό καυτερό, σβήνουμε με λεμόνι.
Δεν βάζουμε ποτέ ντομάτα στο μπουρδέτο, το κόκκινο χρώμα προέρχεται μόνο από το πιπέρι.

ΙΧΘΥΟΠΟΛΙΣ (Λογοθέτης Ηρακλής Π.)

 

Τα καλύτερα ψάρια για μπουρδέτο είναι γενικά τα πετρόψαρα του βυθού όπως οι σκορπιοί και οι πέρκες, αν δεν υπάρχουν καλές είναι και οι γόπες.(Στην Κέρκυρα τις λέμε Βόπες)

Τα ψάρια στο μπουρδέτο είναι φυσικά καθαρισμένα από τα εντόσθια, αλλά μπαίνουν ολόκληρα, δεν αφαιρούμε τα κόκκαλα ούτε τα κόβουμε σε φιλέτα.

ΤΟ ΓΡΙ ΓΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΤΡΑ – (Γιώργος Λόντρας)

 

Επίσης πολύ ωραίο μπουρδέτο γίνεται και με παστανάκα(σαλάχι) ή σκυλόψαρο, αυτά δίνουν πιο παχύρευστο ζουμί και προτιμώνται από όσους θέλουν να βουτούν μέσα ψωμί.

Αυτή είναι η αυθεντική ψαράδικη συνταγή, οι τυχόν ντομάτες και οι στολισμοί προστέθηκαν τώρα από τους Σεφ που μαγειρεύουν για τους τρυφερούς ουρανίσκους των νοικοκυραίων της αστικής τάξης. Αυτό δε λέγεται μπουρδέτο.

Το φαγητό γίνεται με ψάρια του βυθού, κυρίως σκορπιούς με κάνα δύο πέρκες μαζί για καλύτερη γεύση, αλλά και με σαλαχοειδή ή και με χταπόδι.

Μπουρδέτο
Μπουρδέτο

Εμείς είμαστε λάτρεις του μπουρδέτου με σαλάχι(παστανάκα) ή με χταπόδι αλλά εδώ θα σας παρουσιάσουμε την αυθεντική συνταγή που γίνεται με σκορπιούς και είναι το ίδιο νόστιμη και πιο ελαφριά.

Η Συνταγή είναι για 4 άτομα και είναι ακριβώς όπως τη φτιάχνει ο Μπέλος στο εστιατόριο του την κληματαριά στις Μπενίτσες της Κέρκυρας.

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. – ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

 

Υλικά

  1. 10 με 12 σκορπιοί καθαρισμένοι από τα λέπια και τα εντόσθια μόνο, ολόκληροι με τα κεφάλια τους.
  2. 2-3 πέρκες μικρές για ποικιλία στη γεύση, κι αυτές καθαρισμένες και ολόκληρες.
  3. 1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο με μαχαίρι
  4. Ένα μεγάλο κουτάλι γλυκό κόκκινο πιπέρι
  5. μια πρέζα, ή όσο αντέχετε καυτερό κόκκινο πιπέρι
  6. Ελαιόλαδο
  7. 100 περίπου γραμμάρια φρέσκο χυμό λεμονιού, από στιμμένα εκείνη τη στιγμή λεμόνια! το πιο σημαντικό υλικό για το μπουρδέτο είναι το φρέσκο λεμόνι, χωρίς αυτό δεν γίνεται!

Και ξαναλέμε! ποτέ ντομάτα στο μπουρδέτο, ούτε φρέσκια ούτε κονσέρβα, το κόκκινο χρώμα προέρχεται αποκλειστικά από το πιπέρι.

  Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου