Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Δύο υπέροχες ψαρόσουπες: Βελουτέ με γαρίδες και ούζο – Κρέμα με θαλασσινά

Δύο υπέροχες ψαρόσουπες:  Βελουτέ με γαρίδες και ούζο – Κρέμα με θαλασσινά
Τα ιχθυοπωλεία της Κορίνθου δίνουν τις καλύτερες συνταγές για ψαρόσουπα

Τα ιχθυοπωλεία  της Κορίνθου μας έδωσαν συνταγές για τις καλύτερες ψαρόσουπες που υπάρχουν

Πως μπορούμε να φτιάξουμε μια πεντανόστιμη και οικονομική ψαρόσουπα;

Τα ψάρια του Κορινθιακού είναι τα φθηνότερα και νοστιμότερα της αγοράς κατά κοινή ομολογία.
Σας προτείνουμε σήμερα  δύο θρεπτικές  και απολαυστικές ψαρόσουπες, μιας και ο καιρός  μας έβαλε απότομα στο Φθινόπωρο 
Λίγες μικρές φρέσκες γαρίδες , (η τιμή τους είναι οικονομική) θα μας βοηθήσουν να έχουμε την πιο γευστική και μυρωδάτη ψαρόσουπα. Θα κάνουμε μια ανάμειξη φρέσκου  μπακαλιάρου με  σκορπίνες ή άλλα πετρόψαρα… . Και βέβαια οι λίγες φρέσκες μικρές γαρίδες θα μας δώσουν τον τέλειο νοστιμότατο ζωμό για να δημιουργήσουμε τη σούπα μας.
Υλικά :
6-8 μεγάλες γαρίδες ή ½ κιλό μικρές γαρίδες (είναι πολύ οικονομικές και θα μας δώσουν νόστιμο ζωμό 
2 σκορπίνες
2 μπακαλιαριάρους
2 κρεμμύδια ξερά ( το ένα ολόκληρο, το άλλο ψιλοκομμένο),
4 καρότα ολόκληρο (τα δύο ολόκληρα, τα άλλα δύο κομμένα σε ροδέλες μέτριες),
σέλερι ( κλωνάρια και φύλλα),
1 πράσο ψιλοκομμένο,
1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά),
αλάτι χοντρό,
κόκκους πιπέρι,
50 ml ούζο,
½ ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό,
ελαιόλαδο κατά προτίμηση Κορινθίας,
3-4 πατάτες μέτριες κομμένες σε κομμάτια,
σαφράν ή κουρκουμά,
λίγο τζίντζερ,
άσπρο πιπέρι,
2 λεμόνια (τον χυμό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Καθαρίζουμε, τα πλένουμε και τα κόβουμε στα δύο . Τα βάζουμε σε μια πιατέλα τα αλατίζουμε με χοντρό αλάτι , ρίχνουμε ελάχιστο πιπέρι, μισό λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο..Τα αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τις γαρίδες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα κελύφη τους και ρίχνουμε 2-3 κ. σ ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να φύγει το αλκοόλ Προσθέτουμε τα 2 ολόκληρα καρότα, το ένα κρεμμύδι ολόκληρο, 2-3 κλωνάρια σέλερι και τοποθετούμε μέσα και τα ψάρια μας (όχι τις γαρίδες) Δεν αλατίζουμε… έχουμε αλατίσει τα ψάρια .
Ρίχνουμε τόσο νερό όσο να σκεπάζει τα ψάρια μας.
Βράζουμε περίπου για μισή ώρα να βράσουν τα ψάρια μας.
Σουρώνουμε το ζωμό και κρατάτε τα ψάρια, , τον ζωμό, το κρεμμύδι και τα καρότα.
Μεταφέρουμε τα ψάρια σε μια πιατέλα και αφαιρούμε τα κόκκαλα. 
Τα αφήνουμε στην άκρη Βάζουμε στο multi τα 2 καρότα και το κρεμμύδι που έβρασαν με τα ψάρια μας και ρίχνουμε 2 κουτάλες ζωμό.  
Τα αλέθουμε. Θα τα ρίξουμε στη ψαρόσουπα στο τέλος.
Πλένουμε καθαρά την κατσαρόλα μας και βάζουμε μέσα 4-5 κ. σ. ελαιόλαδο , το άλλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το πράσο, τα 2 καρότα σε ροδέλες , τις πατάτες, το σέλερι ψιλοκομμένο, την πιπερίτσα τσίλι, λίγο αλάτι (είχαμε αλατίσει και τα ψάρια) , πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 10 -15 λεπτά). Ρίχνουμε και το τζίντζερ Σβήνουμε με το ούζο. Ρίχνουμε το ζωμό που κρατήσαμε, και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνουμε το σαφράν ή τον κουρκουμά, το περιεχόμενο από το multi που αλέσαμε και αφήνουμε άλλα 5-6 λεπτά να βράσουν. 3 λεπτά πριν κατεβάσουμε την ψαρόσουπα ρίχνουμε τα ψάρια μας και τις γαρίδες. Δεν θέλουν πάνω από 2-3 λεπτά βράσιμο. Προσθέτουμε λεμόνι και η ψαρόσουπα μας είναι έτοιμη.

Ψαρόσουπα-κρέμα με θαλασσινά και καλαμπόκι

Σούπα με ψάρια και θαλασσινά, σε μια εκδοχή που θα σας εκπλήξει ευχάριστα!

ΥΛΙΚΑ (για 6-8 μερίδες)

► 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

► 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο

► 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο

► 1/4 φλιτζανιού πιπεριά γλυκιά κόκκινη ψιλοκομμένη

► 1/4 φλιτζανιού πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη

► 2 κουτ. γλυκού αλάτι

► 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

► 2 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών Old Bay (ακολουθεί συνταγή)

► 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

► 400 γρ. λευκό ψάρι φιλέτο δίχως πέτσα, κομμένο σε μικρά κομμάτια

► 200 γρ. γυαλιστερές χωρίς κέλυφος (φρέσκες ή κατεψυγμένες) και, αν θέλετε, μερικές με το κέλυφος για το σερβίρισμα

► 4 φλιτζάνια γάλα πλήρες

► 1 φλιτζάνι κρέμα ελαφριά

► 1 φλιτζάνι γιαούρτι

► 1/4 φλιτζ. σέρι ή Σαμιώτικο κρασί

► 1 λίτρο ζωμό από ψάρι, λαχανικά ή κοτόπουλο

► 1 κιλό μύδια, με το κέλυφος καλά καθαρισμένα με βούρτσα ή γαρίδες -φρέσκες ή κατεψυγμένες- χωρίς κέλυφος, αλλά με την ουρά

► 2 μέτριες πατάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε μικρούς κύβους,

► 1/2 φλιτζάνι καλαμπόκι φρέσκο ή κατεψυγμένο σε θερμοκρασία δωματίου

► 2 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι φρεσκοστυμμένο

► 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή στραγγιστό γιαούρτι

► αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

► ψιλοκομμένο μαϊντανό για στόλισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι, το κρεμμυδάκι και τις πιπεριές για 5 λεπτά. Βάλτε το αλάτι, το μείγμα μπαχαρικών Old Bay, το θυμάρι και το σκόρδο και σοτάρετε 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε το ψάρι και τις γυαλιστερές και βράστε ανακατεύοντας 3 λεπτά, μέχρι το ψάρι μόλις να σφίξει.

Προσθέστε το γάλα, την ελαφριά κρέμα, το γιαούρτι, το σέρι ή το Σαμιώτικο κρασί και το ζωμό και σιγοβράστε. Προσθέστε τις πατάτες και το καλαμπόκι και σιγοβράστε ελαφρά 5-8 λεπτά. Βάλτε και τα μύδια ή τις γαρίδες (ό,τι χρησιμοποιείτε) και βράστε μέχρι τα μύδια να ανοίξουν και οι πατάτες να μαλακώσουν.

Αν χρησιμοποιήσατε γυαλιστερές με το κέλυφος, αχνίστε τις μερικά λεπτά στη σούπα να ανοίξουν. Καθαρίστε τα μισά μύδια, αν τα χρησιμοποιήσατε, και πετάξτε το κέλυφος.

Βάλτε στη σούπα λεμόνι και την κρέμα ή το γιαούρτι, ανακατώστε βάλτε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση.

Σερβίρετε τη σούπα πολύ ζεστή, τακτοποιώντας όμορφα στη σουπιέρα ή στα πιάτα τα διάφορα θαλασσινά κι αν θέλετε πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό.

Για το μείγμα Old Bay

► 1 κουτ. σούπας φύλλα δάφνης ξερά τριμμένα

► 2 κουτ. γλυκού αλάτι με σέλινο

► 1 ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη

► 1 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

► 1 κουτ. γλυκού πάπρικά γλυκιά ή καπνιστή

► ½ κουτ. γλυκού σελινόσπορο τριμμένο

► ½ κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό τριμμένο

► ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

► ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο

► 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

► 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

► 1/4 κουτ. πιπεριά κόκκινη καυτερή τριμμένη (μπούκοβο)

► 1/8 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και φυλάξτε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Χρησιμοποιείται σε ψαρικά ή και πουλερικά.

Καλή επιτυχία.

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. – ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

About Μαρία Νικολοπούλου