Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ώρα για σούπα! Δύο υπέροχες συνταγές

Ώρα για σούπα! Δύο υπέροχες συνταγές

 

 

Μόλις δροσίσει ο καιρός, ένα πιάτο σούπα αρχίζει να φαντάζει σαν το τέλειο σνακ ή γεύμα,  είναι νόστιμη και ταυτόχρονα μας γεμίζει με θρεπτικά συστατικά – αναλόγως βέβαια και τα υλικά που θα επιλέξουμε για την παρασκευή της.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά της σούπας;

Οι σούπες με λαχανικά και κρέας αποτελούν ένα γεύμα υψηλής θρεπτικής αξίας που συγκεντρώνουν στο ζωμό τους τα υδατοδιαλυτά συστατικά των τροφίμων που περιέχουν, τα οποία περνούν σ’ εμάς με την κατανάλωσή τους και δεν χάνονται, όπως π.χ. με το τηγάνισμα.

Μέσα σε τέτοιου είδους σούπες θα βρούμε μεγάλη ποικιλία βιταμινών (φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12, βιταμίνη C, κ.ά.), ιχνοστοιχείων όπως σελήνιο, μέταλλα όπως σίδηρο, χαλκό, κάλιο, φώσφορο κ.λπ., συν του ότι όσο περισσότερα λαχανικά περιέχουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, αλλά και φυτικές ίνες.

Τα οφέλη τους στην υγεία και τη διατροφή μας

-Περιέχουν συνήθως λίγες θερμίδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να μας χορτάσουν. Αντιθέτως, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση σούπας συνδέεται με αυξημένο αίσθημα κορεσμού κι έτσι δεν νιώθουμε σύντομα το αίσθημα πείνας.

-Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό (μεγαλύτερη από 50%) βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας του νερού στο σώμα μας, το οποίο με τη σειρά του (εφόσον φυσικά η σούπα χαρακτηρίζεται από λιγοστό νάτριο) βοηθά στη διατήρηση ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.

-Είναι εύπεπτες και οι φυτικές ίνες των λαχανικών που περιέχουν σε συνδυασμό με το νερό, βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου μας και τη λειτουργία του γαστρεντερικού μας, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η δυσκοιλιότητα.

Σούπα λαχανικών
Υλικά:
1 κουτί ντοματάκια (αν έχετε φρέσκες ντομάτες ακόμη καλύτερα)
2-3 κλωνάρια σέλινο
1-2 κλωναράκια μαϊντανό
1-2 πατάτες
3-4 καρότα
1/2 λάχανο
2-3 πιπεριές
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα προσθέτουμε στο νερό που έχει αρχίσει να βράζει. Περιμένουμε να βράσουν τα λαχανικά για 20-30 λεπτά και η σούπα μας είναι έτοιμη.

Κρεατόσουπα
Υλικά:
1/2 κιλό μοσχάρι
3 πατάτες
1 πιπεριά πράσινη

1 πράσο(το λευκόμερος)
1 ντομάτα
2-3 καρότα
1-2 κρεμμυδια ξερά
1 κύβο βοδινού
σελινο
αλάτι, πιπέρι
To μυστικό για την επιτυχία της συνταγής αυτής είναι το καλό κρέας, εμείς βρήκαμε στην Κόρινθο του Κρεοπωλείο “Κάβουρας Γιώργος” που έχει κορινθιακά κρέατα εξαιρετικής ποιότητας και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα
19553918_838652802959418_7419611207506826381_n
Εκτέλεση: Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και αφήνουμε να βράσει σε νερό (2 ώρες περίπου). Λίγο πριν είναι εντελώς έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και σουρώνουμε το ζουμί. Στο ζουμί βάζουμε να βράσουν η πιπεριά (χωρίς τα σπόρια), η ντομάτα (ολόκληρη), τα κρεμμύδια, ένα καρότο, μια πατάτα και λίγο σέλινο συμπληρώνοντας νερό αν χρειάζεται. Αφού βράσουν τα αφαιρούμε και τα λιώνουμε στο μουλτι. Τα ξαναπροσθέτουμε μέσα στο ζουμί και συμπληρώνουμε νερό αν είναι πολύ πηχτό. Κόβουμε τις υπόλοιπες πατάτες και καρότα σε κύβους, το κρέας σε μικρές μπουκίτσες και τα προσθέτουμε ξανά στην κατσαρόλα. Τέλος βάζουμε το σέλινο ψιλοκομμένο, τον κύβο και το λάδι. Αφήνουμε για 20 λεπτά και είναι έτοιμη η σούπα.

About Μαρία Νικολοπούλου