Για «ντόμινο» κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά, μόλις ανοίξουν τα σχολεία, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, προτρέποντας, παράλληλα, τους γονείς, επικαλούμενος σειρά διεθνών μελετών, να εμβολιάσουν, όσα παιδιά είναι άνω των δώδεκα ετών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η ιδιαιτέρως μεταδοτικήμετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού είναι πλέον εμφανές, με βάση τα διεθνή δεδομένα, ότι πλήττει σε σημαντικό βαθμό και τα παιδιά και όσο αυξάνονται τα κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια παιδιά θα παρουσιάσουν βαριά συμπτώματα, μερίδα εξ αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας και δυστυχώς μια μικρή μειοψηφία μπορεί να καταλήξει.
«Μια φωτιά στο δάσος καίει, όπου υπάρχουν δέντρα. Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών είναι ανεμβολίαστα, ο ιός θα βρει σε αυτά χώρο και θα διασπαρεί. Ιδίως τα παχύσαρκα παιδιά καθώς και αυτά που πάσχουν από διαβήτη, θα πρέπει να τα εμβολιάσουν οι γονείς αύριο το πρωί. Μιλάω, βέβαια για παιδιά άνω των 12 ετών, διότι γι’ αυτές τις ηλικίες και πάνω έχουν εγκριθεί τα εμβόλια από τους παγκόσμιους οργανισμούς. Για τα υπόλοιπα παιδιά οι γονείς πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή στα μέτρα προστασίας. Να σημειωθεί ακόμα ότι από όλες τις ηλικιακές ομάδες παιδιών μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να τεθεί ζήτημα ακόμα και για τη ζωή τους διατρέχουν τα βρέφη μέχρι ενός έτους. Οι γονείς αυτών θα πρέπει να προσέχουν ακόμα περισσότερο και βέβαια να εμβολιαστούν οι ίδιοι», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Νταλούκας.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων επικαλείται στοιχεία από άλλες χώρες και κυρίως από τις ΗΠΑ, όπου πλέον η μετάλλαξη Δέλτα κάνει θραύση σε παιδιά και έχουν σημειωθεί και θάνατοι μεταξύ αυτών. «Οι θάνατοι μεταξύ παιδιών που νοσούν από κορονοϊού βρίσκεται σήμερα μόλις στο 0,03%. Όσο, όμως, αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι λογικό να αυξηθεί και το ποσοστό θνησιμότητας», σημειώνει.
«Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο»
Ασφαλή και αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τους διεθνούς οργανισμούς για τους ανήλικους άνω των 12 ετών σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα.
«Οι φορείς αυτοί έχουν ελέγξει με προσοχή και με κάθε λεπτομέρεια όλα τα δεδομένα και όπου παρατηρήθηκαν παρενέργειες, έχουν γίνει διορθωτικές κινήσεις. Στις ΗΠΑ τα παιδιά άνω των 12 ετών εμβολιάζονται εδώ και ένα δίμηνο. Έχουν εμβολιαστεί πάνω από δέκα εκατομμύρια παιδιά και δεν έχουμε δει σοβαρές παρενέργειες. Άρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Κάποιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, που εμφάνισαν κυρίως αγόρια μέχρι 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό, ανησύχησαν τον ιατρικό κόσμο, ωστόσο, οι σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και αντιμετωπίζονται. Έχει καταγραφεί ότι τα εμβολιασμένα παιδιά έχουν μία στις 200.000 πιθανότητες να εμφανίσουν περικαρδίτιδα, η οποία είναι αντιμετωπίσιμη. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θάνατος παιδιού μετά από εμβολιασμό, ενώ στα ανεμβολίαστα παιδιά η πιθανότητα περικαρδίτιδας είναι μεγαλύτερη. Σήμερα κάνουμε σε παιδιά εμβόλια, όπως αυτό της ιλαράς που μπορεί να προκαλέσει παρεγκεφαλίτιδα, η οποία είναι πολύ σοβαρή νόσος. Δυστυχώς, κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να είναι κατά 100% ασφαλές», λέει ο κ. Νταλούκας.
Τέλος, κατά τον ίδιο, στα ανεμβολίαστα παιδιά ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα όργανά τους, όπως, για παράδειγμα αύξηση του διαβήτη. Επίσης, υπάρχει και ο long covid, όπου παιδιά που ασθένησαν μπορεί να παρουσιάσουν ένα ή δύο μήνες μετά (σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα μπορεί να φτάσει και τους έξι ή δώδεκα μήνες) έντονους πονοκεφάλους και μεγάλη κόπωση.