Πρόσκληση για μπουφέ
Προσκαλούμε φίλους στο σπίτι και αποφασίζουμε να κάνουμε μπουφέ, που ομολογουμένως είναι μια λύση πολλές φορές προτιμότερη από το καθιστό τραπέζι, διότι απλουστεύει το ρόλο της οικοδέσποινας και τον περιορίζει στο να φροντίζει τις λεπτομέρειες. Επίσης μπορεί τα άτομα που καλέσαμε να είναι πολλά και να είναι αδύνατο να καθίσουν όλοι στο τραπέζι. Τότε ενδείκνυται να κάνουμε ένα ωραίο μπουφέ με διάφορα εδέσματα ανάλογα και την περίσταση της πρόσκλησης.
Προετοιμασία
Αν η τραπεζαρία μας διαθέτει το έπιπλο του μπουφέ, τότε όλα καλά. Επειδή όμως είμαι σίγουρη ότι σε πολλά σπίτια – μαζί και στο δικό μου – απουσιάζει το έπιπλο αυτό, πρέπει να δούμε τι θα το αντικαταστήσει. Η πρώτη και προφανέστερη σκέψη είναι να χρησιμοποιήσουμε το τραπέζι μας, τοποθετημένο κάπως στην άκρη. Διαφορετικά και αν ο χώρος μας το επιτρέπει, θα μεταφέρουμε στο χώρο που θα καθίσουν οι καλεσμένοι μας ένα άλλο βοηθητικό τραπέζι.
Πρώτη κίνηση είναι, πριν στρώσουμε το ωραίο μας τραπεζομάντηλο, να τοποθετήσουμε το προστατευτικό τραπεζομάντηλο για να αποφύγουμε οποιαδήποτε ζημιά στο τραπέζι. Κατόπιν ετοιμάζουμε τον μπουφέ.
Στην άκρη θα τοποθετηθούν τα πιάτα, τα πιρούνια (μαχαίρια δεν είναι απαραίτητα, αφού δεν πρέπει να υπάρχουν φαγητά που τα χρειάζονται), χαρτοπετσέτες. Στη συνέχεια οι πιατέλες με τα φαγητά με τη σειρά που θα ερχόντουσαν στο καθιστό τραπέζι. Πρώτα δηλαδή τοποθετούμε τις σαλάτες, μετά τα ορεκτικά, τα συνοδευτικά και τέλος τα κυρίως.
Τα ποτήρια και τα ποτά θα τα βάλουμε σε ένα άλλο σημείο, όπως και τα γλυκά, που πρέπει να τοποθετηθούν σε μια άκρη του μπουφέ μαζί με ό,τι τα συνοδεύει, πιατάκια, χαρτοπετσέτες, πιρουνάκια κλπ.
Οργάνωση και μαγείρεμα
Φροντίζουμε να προμηθευτούμε αρκετές μέρες πριν τα ψώνια μας, ώστε να αποφύγουμε το άγχος της τελευταίας στιγμής, αφήνοντας για την προηγουμένη μόνο τα πολύ ευαίσθητα υλικά, όπως τα αλλαντικά και το γάλα, για παράδειγμα ή ακόμα και για την ίδια μέρα κάτι εξαιρετικά ευπαθές, όπως το ψάρι.
Το ερώτημα τι φαγητά θα προσφέρουμε στο μπουφέ, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Καταρχήν, τι είδους περίσταση είναι αυτή για την οποία μαζευτήκαμε; Αν, για παράδειγμα, είναι Χριστούγεννα, οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχουν εορταστικά χριστουγεννιάτικα πιάτα. Μετά θα λάβουμε υπόψη μας τους καλεσμένους μας, τον αριθμό τους, την ηλικία τους, τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους. Σε ένα παιδικό πάρτυ, ας πούμε, πρωταρχικό ρόλο στις επιλογές μας πρέπει να παίζει η ηλικία των μικρών μας καλεσμένων!
Πάντως ένας γενικός κανόνας είναι να υπάρχουν τουλάχιστον μια-δυο σαλάτες (π.χ. σαλάτα εποχής και πατατοσαλάτα), δυο ορεκτικά (π.χ. τυρόπιτα και ζυμαρικά ωγκρατέν), δυο κυρίως πιάτα (π.χ. ένα χοιρινό ρολό ψητό και μπουκίτσες φιλέτου κοτόπουλου στην κατσαρόλα) και ένα συνοδευτικό (π.χ. πιλάφι με λαχανικά). Σε κάθε περίπτωση πάντως φροντίζουμε να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια υλικά στα διάφορα πιάτα.
Εννοείται ότι θα πρέπει να μεριμνήσουμε και για το ή τα αντίστοιχα γλυκά.
Συνταγές για μπουφέ
Μαζέψαμε εδώ μερικές από τις αγαπημένες μας συνταγές για επιτυχημένα μαγειρέματα.
Υλικά (για 40 κομμάτια):
σφολιατάκια στρογγυλά (2 συσκευασίες των 20)
250 γραμ. κιμά
1 σκελ. σκόρδο
καρυκεύματα για τον κιμά ( αλάτι, πιπέρι, κανέλα κλπ)
3 κουταλιές τριμμένο ρεγκάτο
3/4 ενός πακέτου 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι βρασμένο και σουρωμένο
4 κουταλιές μαργαρίνη
4 κουταλιές αλεύρι
1 αυγό
1 και 1/3 κούπας γάλα
Μοσχοκάρυδο
Σωτάρουμε καλά τον κιμά σε 1 κουταλιά λάδι, προσθέτουμε το σκόρδο και τα καρυκεύματα και σιγοβράζουμε για μισή ώρα. Ανακατεύουμε τον κιμά με το κοφτό μακαρονάκι και το ρεγκάτο. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ λιώνοντας τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι, σωτάροντας μετά το αλεύρι και ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Μετά ρίχνουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα και όταν η κρέμα είναι έτοιμη, προσθέτουμε το αυγό, καθώς και αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο. Σε ένα ταψί για μάφινς βάζουμε θήκες σιλικόνης για μάφινς και σε κάθε μία ένα σφολιατάκι. Από πάνω μια κουταλιά κιμά- μακαρονάκι και από πάνω μια κουταλιά μπεσαμέλ. Ψήνουμε τα μάφινς μέχρι να ροδίσουν πάνω κάτω.
Πιτούλες με ντοματένιο άλειμμα
Υλικά (για 12 κομμάτια):
1 συσκευασία λιβανέζικες πιτούλες
10-12 λιαστές ντομάτες
4 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
100 γραμ. ανθότυρο
μερικά φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
1 κουταλιά λάδι
αλάτι και πιπέρι
για το γαρνίρισμα:
1 μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα σε στικς & μερικά ακόμα φύλλα βασιλικού
Πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Αλείφουμε κάθε πιτούλα με μια κουταλιά από το μίγμα και γαρνίρουμε με στικς μοτσαρέλας και φρεσκοκομμένο βασιλικό.
Μπουρεκάκια με διάφορες γεμίσεις
Αγαπημένα μπουρεκάκια με φύλλο, εύκολα και νόστιμα!
Για τη συνταγή κάνε κλικ εδώ.
Καναπεδάκια με άλειμμα τόνου
Υλικά (για 40 κομμάτια):
2 πακέτα κρακεράκια των 20 κομματιών περίπου
μια κονσέρβα τόνο σε λάδι 200 γραμ.
1 κουταλιά κάππαρη
1 κουταλιά λάδι
100 γραμ. κρέμα γάλακτος
1 φέτα χτεσινό ψωμί
Για το γαρνίρισμα
κόκκινη πιπεριά κομμένη με κουπ πατ σε όποιο σχήμα θέλουμε
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά. Αλείφουμε τα κρακεράκια. Γαρνίρουμε με την πιπεριά.
Μελιτζάνες μαντηλάκια
Μια παραδοσιακή συνταγή από τη Λέσβο με κύβους μοσχάρι τυλιγμένο σε φέτες μελιτζάνας.
Για τη συνταγή κάνε κλικ εδώ.
Υλικά:
1 πακέτο τορτίγιες μεγάλο μέγεθος
1 κουτί τυρί κρέμα 200 γραμ.
1 μεγάλη μελιτζάνα
2-3 κολοκύθια
2-3 πιπεριές Φλωρίνης
Κόβουμε τα λαχανικά σε λεπτές φέτες, τις ψήνουμε στο γκριλ κι αφήνουμε να κρυώσουν. Αλείφουμε κάθε τορτίγια με το τυρί και απλώνουμε φέτες λαχανικών επάνω. Τυλίγουμε σφιχτά και βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν. Λίγο πριν το σερβίρισμα με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μπουκιές τις τορτίγιες και τις τοποθετούμε με το κομμένο μέρος επάνω στην πιατέλα.
Φτερούγες κοτόπουλου με σως μπάρμπεκιου
Ιδανικό μεζεδάκι για μπουφέ και πάρτυ!
Μάφινς με κολοκυθάκια, με λιαστές ντομάτες και βασιλικό
Ένα μεζεδάκι που μυρίζει καλοκαίρι, ήλιο, θάλασσα και ξενοιασιά!
Περισσότερες συνταγές για μπουφέ
Νόστιμα, τυρένια μπαστουνάκια με ελαιόλαδο, ιδανικά για ντιπ.
Για τη συνταγή κάνε κλικ εδώ