Επισκεφθήκαμε τρία ιχθυοπωλεία της Κορίνθου τα οποία μας έδωσαν τις δίκες τους συνταγές μαγειρικής θαλασσινών , τις οποίες δοκιμάσαμε και είναι πράγματι απίστευτες !
Μακαρονάδα του του ψαρά
Τι χρειαζόμαστε:
- 1/2 κιλό καλαμάρια θράψαλα
- 250 γραμ. μύδια καθαρισμένα
- 250-300 γραμ. χταπόδι
- 250 γραμ. σουπιά
- 15 μύδια με κέλυφος
- 10 γαρίδες μέτριες
- 2 πιπεριες της αρεσκείας σας
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 ματσο μαιντανό
- 2 κ.σ. ντομάτα πάστα
- 2/3 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
- 3/4 κιλού μακαρόνια της αρεσκείας σας
- 3 ποτήρια νερό
- αλάτι, πιπέρι και 2 δαφνόφυλλα
- 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
-
Πώς το κάνουμε:
- Κόβουμε τα καλαμάρια το χταπόδι και την σουπιά σε μικρά κομμάτια.
- Τσιγαρίζουμε σε λάδι το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τον μαιντανο.
- Ρίχνουμε τα θράψαλα, το χταπόδι, τις σουπιές να τσιγαριστούν και τα σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε την πάστα ντομάτα, βάζουμε τα δαφνόφυλλα, αλάτι, πιπέρι και 1/2 ποτήρι νερό.
- Τα αφήνουμε να βράσουν και να πιούν τα νερά τους για 45 λεπτά.
- Πρίν σβήσουμε την σάλτσα βάζουμε ολα τα μύδια καθαρισμένα, τα μύδια με κέλυφος, τις γαρίδες, για 5 λεπτά να πάρουν μία βράση, να φροντίσουμε να μήν στεγνώσει η σάλτσα γιατί εκεί θα βάλουμε τα μακαρόνια.
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια τα οποια θα πρέπει να μην τα βράσουμε πολύ, γιατί μετα θα τα ρίξουμε στην σάλτσα με ολα τα θαλασσινά.
- Τα ανακατέβουμε ολα μαζί και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και τα σερβίρουμε είτε σε πιατέλα ειτε σε ατομικό πιάτο.
Γαύρος Ξιδάτος
Νόστιμος μεζές για να συνοδεύσουμε το ουζάκι αλλά και το τσιπουράκι μας!
Τι χρειαζόμαστε:
- Γαύρος
- Χονδρό Αλάτι
- Ξύδι
- Λάδι
- Ρίγανη
- Κόκκους πιπέρι
- Κόκους Μπαχάρι
- Σκόρδο
-
Πώς το κάνουμε:
- Πλένουμε το γαύρο, αφαιρούμε τα εντόσθια και τη ραχοκοκκαλιά.
- Αραδιάζουμε τα ψαράκια στο τρυπητό και τα ρίχνουμε από πάνω μπόλικο χονδρό αλάτι. Αν είναι πολλά τα κάνουμε σε στρώσεις και ανάμεσα αλατίζουμε.
- Αφήνουμε τον αλατισμένο γαύρο περίπου 3 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του.
- Ξεπλένουμε τα ψάρια και τα τοποθετούμε σε ταπεράκι. Προσθέτουμε ξύδι μέχρι να σκεπαστούν τα ψάρια.
- Αφήνουμε το γαύρο μέσα στο ξύδι για περίπου 12 ώρες, καλύτερα μέσα στο ψυγείο.
- Μετά από 12 ώρες βάζουμε το γαυρο σε άλλο τάπερ σκεπάζουμε με λάδι και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
- Τρώγεται την επόμενη μέρα για να προλάβει να πάρει τα αρώματα από τα μυρωδικά.
Εδώ να σημειώσουμε πως αυτή η συνταγή του γαύρου συντηρείται στο ψυγείο αρκετό καιρό.
Γαρίδες σαγανάκι με φέτα και ούζο
Τι χρειαζόμαστε:
1/2 κ. γαρίδες μέτριες (φρέσκες ή κατεψυγμένες ωμές με το κέλυφος)
150-200 γρ. φέτα χοντροκομμένη, χωρίς τρίμματα
4 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
2 σκ.σκόρδο
1 κ.γ. μαραθόσπορο
1 φλ.καφέ ούζο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πώς το κάνουμε:
Πλένουμε τις γαρίδες τις καθαρίζουμε ωμές, κρατώντας τα κεφάλια και τις αλατίζουμε. Σ’ ένα ανάλογο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τμηματικά (γιά να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ, 1′-2′ από κάθε πλευρά. Τότε τις σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί 1′. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάμε.
Σε άλλο τηγάνι, μέτριο και βαθύ ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Οταν γίνει διάφανο ρίχνουμε τις ντομάτες και τον μαραθόσπορο, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε και τις ψήνουμε γυρίζοντας συχνά γιά 6′ περίπου, μέχρι να ζαρώσουν και να αφήσουν τους χυμούς τους, φτιάχνοντας μιά σάλτσα πηχτή, χωρίς να λυώσουν εντελώς. Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες με τους χυμούς που άφησαν στο τηγάνι, τη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά γιά 2′-3′, μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει η φέτα χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, γιά να μη διαλυθούν τα κομμάτια της. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε όπως είναι, με το τηγάνι.
tips: σωτάροντας τις γαρίδες καταφέρνουμε να κρατήσουμε τους χυμούς και τη γεύση τους, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν τις βράζαμε. Αν, πάλι, τις ρίξουμε ωμές στη σάλτσα ντομάτας, θα αφήσουν πολλά υγρά.
Σημαντικό είναι να μην ψηθούν πολύ, γιά να κρατήσουν τη γεύση τους και να μείνουν ζουμερές. Αν δεν έχουμε ώριμες και γλυκιές ντομάτες, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε από κουτί.