Διανύουμε μέρες νηστείας μέχρι και το Πάσχα και τι καλύτερο από μια λαχταριστή πίτα με έτοιμο φύλλο.
Μελιτζανόπιτα με μανιτάρια
Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, το οποίο μάλιστα είναι αυτό που κάνει το χρώμα της να αλλάζει όταν εκτίθεται στον αέρα. Είναι, επίσης, πλούσια σε νάτριο, πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και διαιτητικές φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή, γι’ αυτό άλλωστε και αποτελούσε πάντα αγαπημένη τροφή βασιλιάδων και βασιλισσών.
Επιπλέον οι ιδιότητες και τα οφέλη του μανιταριού ποικίλουν, από ενδυνάμωση των οστών, μέχρι μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη, ενώ ταυτόχρονα τονώνει το ανοσοποιητικό μας και μας βοηθά στην απώλεια βάρους.
Τα υλικά μου
2-3 μελιτζάνες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά
1/2 κιλό φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες ή 1 κονσέρβα μανιτάρια
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι
Αλάτι-πιπέρι
Λίγο νερό
Πες μου τι κάνουμε
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Μετά από 2-3 λεπτά τη μελιτζάνα. Ρίχνουμε τα μανιτάρια, τα σοτάρουμε 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τις πιπεριές, τις σοτάρουμε και αυτές 2-3 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι με λίγο νερό. Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να φουσκώσει λίγο το ρύζι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για να την βάλουμε στο φύλλο μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
http://webkorinthos.gr/item/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2/
Πατατοπιτα
Οι πατάτες προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο καθώς περιέχουν φλαβονοειδή. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C που κάνουν καλό στον εγκέφαλο, το δέρμα και την αθλητική δραστηριότητα και επιπλέουν έχουν το στοιχείο του ανθεκτικού αμύλου, που σημαίνει ότι θα νιώθετε πλήρεις, με λιγότερη κατανάλωση θερμίδων.
Τα υλικά μου
2 κιλά πατάτες βραστές
1/2 κούπα ελαιόλαδο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κόκκινες πιπεριές
1 ματσάκι άνηθο
Δυόσμος, ρίγανη, αλάτι-πιπέρι
Βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις καθαρίζουμε και τις πατάμε με πηρούνι ή με το ειδικό εργαλείο να γίνουν σαν πουρές. Κατόπιν καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε φετούλες, τα πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, τις πιπεριές κομμένες και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν. Κατόπιν προσθέτουμε τις πιπεριές τις σοτάρουμε 2 λεπτά και ρίχνουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, έως ότου ενωθούν καλά τα υλικά και οι γεύσεις μεταξύ τους. Ρίχνουμε το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, τη ρίγανη ψιλοκομμένη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Η γέμιση είναι έτοιμη για το φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
http://webkorinthos.gr/item/%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-web-korinthos-%CE%BF%CF%80%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BC/
Πρασόπιτα με σπανάκι
Τα πράσα περιέχουν σημαντικά φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Έχουν λίγες θερμίδες και τα επιμήκη κοτσάνια τους παρέχουν καλές ποσότητες διαλυτών και αδιάλυτων ινών. Η κατανάλωση τους έχει σχετιστεί και με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Τα υλικά μου
4 πράσα
4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 πιπεριές (κόκκινη, πράσινη, κίτρινη)
500 γρ. σπανάκι κομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 φλιτζάνι ρύζι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Πες μου τι κάνω
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα πράσα, το σπανάκι, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές με ένα ποτήρι νερό και τ’ αφήνουμε να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Πριν χρειαστεί επιπλέον νερό, προσθέτουμε το ρύζι για ν’ απορροφήσει τα υγρά και ανακατεύουμε προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και το λάδι. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε πάνω την κατσαρόλα προσθέτοντας τον άνηθο και τον μαϊντανό ανακατεύοντας. Η γέμιση είναι έτοιμη για το φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.