Αν δεν έχετε δοκιμάσει καλοκαιρινή μελιτζανόπιτα, μπείτε αμέσως στην κουζίνα, ετοιμάστε αυτή την πίτα και σας υπόσχομαι ότι θα την φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Υλικά Συνταγής
-
Για τη γέμιση
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 2 κρεμμύδια τριμμένα
- 1 φλ.λάδι
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. τραχανά γλυκό
- 2 αυγά
- 300 γραμ. φέτα
- αλάτι
- πιπέρι
-
Για το χωριάτικο φύλλο
- 750 γραμ. αλεύρι μαλακό
- 2 κ.σ. ξίδι
- 5 κ.σ. λάδι
- 1 κ.γλ. αλάτι
- περίπου 1 ποτήρι νερό
- αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
-
Εκτέλεση
-
Για τη μελιτζανόπιτα, ετοιμάζουμε πρώτα το ζυμάρι για τα φύλλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι. Το πλάθουμε σε ραβδί και το κόβουμε σε 8 κομμάτια. Τα πλάθουμε ένα ένα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ αλευρωμένα, να ξεκουραστούν, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κυβάκια. Τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό. Τρίβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι, να φύγουν τα υγρά του. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αφού πρώτα τις στύψουμε πολύ καλά, να φύγουν τα νερά.
- Ανακατεύουμε το μείγμα, να λαδωθεί καλά, και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το μαϊντανό και τον τραχανά. Περιμένουμε να σωθούν τα υγρά, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι, γιατί θα μπει η φέτα. Αφού κρυώσει το μείγμα προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά χτυπημένα.Ανοίγουμε τα φύλλα με μπόλικο αλεύρι και με λεπτό πλάστη. Τοποθετούμε ένα ένα τα φύλλα στο ταψί σουρωτά και λαδωμένα. Στη βάση βάζουμε 4 φύλλα, μετά γέμιση και επάνω τα υπόλοιπα 4 φύλλα.
Ψήνουμε στους 180οC στον αέρα, στην τρίτη σχάρα, για 40΄-50΄.
Αν σας αρέσει η μελιτζανόπιτα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω φανταστική συνταγή
-
Νόστιμη μελιτζανόπιτα µε κιµά
Προετοιμασία: 0:30’Μαγείρεμα: 1:00′ΜέτριαΜερίδες: 12Σίγουρα έχει λίγη δουλειά παραπάνω στην προετοιμασία της, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει και θα εντυπωσιάσει!
Εκτέλεση
Για τη μελιτζανόπιτα με κιμά, πρώτα ετοιμάζουμε το φύλλο. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι, ρίχνουμε τη μαργαρίνη και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα μέχρι να βραχεί καλά και να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Τότε προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε καλά και λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει πια στα χέρια και να είναι εύπλαστη. Την αφήνουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε λαμαρίνα. Τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10΄, ίσα να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 7-8΄, απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν, για 4-5΄. Τέλος, ρίχνουμε και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10΄.
Στο μεταξύ έχουν γίνει οι μελιτζάνες και τις ρίχνουμε κι αυτές στο μείγμα του κιμά. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε για να πιει τα υγρά της γέμισης. Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα και τα χτυπημένα αυγά.
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα ν. 36 και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το απλώνουμε στο ταψί φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά του. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι. Έπειτα ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα. Περνάμε τον πλάστη πατώντας τα δύο φύλλα να ενωθούν στο χείλος και να κοπεί αυτό που εξέχει και μετά τα στρίβουμε λίγο προς τα μέσα σε λεπτό κόθρο να κλείσει η πίτα. Χαράζουμε σε κομμάτια και τρυπάμε καθένα τους σε 2-3 σημεία με το μαχαίρι γιατί το φύλλο φουσκώνει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 50΄ έως 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.
-
argiro.gr