Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Γνωρίστε τ΄αξιοθέατα της Κορινθίας !!!

Γνωρίστε τ΄αξιοθέατα της Κορινθίας !!!

ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ


Βρίσκεται σε υψόμετρο 575 μέτρων και δεσπόζει στην πεδιάδα της Κορίνθου. Ο Ακροκόρινθος χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σκοπιά. Το 1210 το κάστρο καταλαμβάνεται από τους Φράγκους, και παραχωρείται στη συνέχεια σε διάφορες οικογένειες της Ιταλίας.

Στη συνέχεια περνά στην ιδιοκτησία του Θεόδωρου Παλαιολόγου, ο οποίος το πουλά για οικονομικούς λόγους στους Ιωαννίτες Ιππότες, που το κρατούν μέχρι το 1404. Το 1458 ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής κατέλαβε το κάστρο, ενώ 300 χρόνια μετά, το 1687 περνά στα χέρια των Ενετών, οι οποίοι το επισκευάζουν και του δίνουν τη σημερινή του μορφή. Το 1715 το πολιορκούν οι Τούρκοι και το καταλαμβάνουν. Το κάστρο παρέμεινε σε αυτούς μέχρι το 1821, ενώ τον Ιούλιο του 1822, πέρασε στους Έλληνες αγωνιστές όταν το ανακατέλαβε ο Δράμαλης. Τελικά, περιήλθε οριστικά στους Έλληνες το 1827 στα τέλη της Επανάστασης.

ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ


Το ορεινό διαμάντι της Κορινθίας, η τεχνητή λίμνη Δόξα, βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, στο Φενεό, σε ένα μεγάλο οροπέδιο ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός.

Η λίμνη, περιστοιχίζεται από δάσος με έλατα, βελανιδιές, πλατάνια και καστανιές, ενώ μέσα στη λίμνη, στο σχηματισμό ενός μικρού νησιού, συναντάμε το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Στην περιοχή της λίμνης, πραγατοποιούνται πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΦΟΝΙΣΣΑΣ


Πρόκειται για ένα χείμαρρο που ξεκινάει από το χωριό Βρυσούλες και φτάνει μέχρι το Λουτρό, του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Στην αρχαιότητα αυτός ο χείμαρρος αποτελούσε το σύνορο της αρχαίας Πελλήνης και ονομαζόταν «Κριός». Πρόκειται για ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό φαράγγι. Επιβλητικό, ξετυλίγεται μπροστά μας σε μια διαδρομή περίπου 10 χιλιομέτρων.

 

ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ


Πρόκειται για μία φυσική ρεματιά με λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, καταρράκτες και ξύλινα γεφύρια, που προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Ένας ειδυλλιακός χώρος που ο καθένας μπορεί να αισθανθεί και να νιώσει το μεγαλείο της φύσης.

Βρίσκεται κοντά στο οροπέδιο της Ζάχολης με το πυκνό δάσος μαύρης πεύκης και αποτελεί μια ήπια διαδρομή για κάθε επισκέπτη που αγαπάει το περπάτημα, στη σκιά των πανύψηλων δέντρων, με μικρούς καταρράκτες και λίμνες.

ΛΙΜΝΗ ΔΑΣΙΟΥ


Η λίμνη Δασίου είναι περιτριγυρισμένη από έλατα και ορεινή βλάστηση, στο μέσο της σχηματίζει ένα μικρό νησάκι και αποτελεί κατοικία για πολλά σπάνια είδη του φυτικού και του ζωικού βασιλείου.

Βρίσκεται στα δυτικά του οροπέδιου της Ζήρειας, πολύ κοντά στα Τρίκαλα, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων περίπου. Αποτελεί επίσης, ιδανικό τόπο για διαδρομές πεζοπορίας ή ποδήλατο βουνού.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΟΥΣΑΚΙ


Το συναντάμε σε υψόμετρο 180 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, στο Σουσάκι, κοντά στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Πρόκειται για το ηφαίστειο Κρομμυωνίας, το οποίο ανήκει στο ίδιο ηφαιστειακό τόξο με τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Αίγινας, του Πόρου, της Νισύρου και της Σαντορίνης. Παρότι η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή έγινε πριν από 2,7 εκατ. χρόνια, το ηφαίστειο εμφανίζει ακόμα εντονότατη μετα-ηφαιστειακή δραστηριότητα με εκπομπή θερμών αερίων. Εδώ, δίνεται η δυνατότητα για μια πεζοπορική εμπειρία διαφορετική από τις άλλες.

Όταν, κανείς μπει στην περιοχή, το τοπίο αλλάζει απότομα και η βλάστηση δίνει τη θέση της σε ένα κυριολεκτικά σεληνιακό τοπίο, γεμάτο ηφαιστειογενή πετρώματα και μικρές στοές. Συνεχίζοντας ψηλότερα, το μονοπάτι διασχίζει την κοιλάδα ενός ρέματος και σε αρκετά σημεία ο επισκέπτης μπορεί να δει νερό να αναβλύζει μέσα από τα έγκατα της γης. Το τοπίο γίνεται ξανά πράσινο και τα πεύκα κάνουν την εμφάνισή τους, στις απότομες πλαγιές. Πικροδάφνες, μικρά κυπαρισσοειδή, σπάνια λουλούδια, αλλά και καλαμιές. Ακόμη ψηλότερα και ανάλογα την εποχή, μπορεί κανείς να βρει και μικρούς καταρράκτες, που ολοκληρώνουν την όμορφη εικόνα της ανάβασης.

 

ΛΙΜΝΗ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ


Μία πανέμορφη λίμνη – υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά θηλαστικά ενώ έχει κηρυχτεί καταφύγιο θηραμάτων.

Έχει συμπεριληφθεί στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας και στο δίκτυο NATURA 2000. Φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών, τα οποία φωλιάζουν ή σταθμεύουν εκεί κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού τους ταξιδιού.

ΚΟΙΛΑΔΑ ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΤΣΑΣ


Η Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, και χαρακτηρίζεται από έντονη βιοποικιλότητα. Εκεί πηγάζει ο ποταμός Σύθας που χύνεται στη θάλασσα του Ξυλοκάστρου.

Παντού υπάρχουν ρυάκια και νερά που αναβλύζουν κάτω από αιωνόβια δέντρα και κάνουν το τοπίο ιδανικό για πεζοπορία.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΜΟΓΓΟΣΤΟΥ


Βρίσκεται στο δήμο Ξυλοκάστρου, και αποτελεί απομεινάρι των απέραντων δασών βελανιδιάς της Πελοποννήσου και ανάμεσα στα αιωνόβια δέντρα δρυών, φιλοξενεί πλήθος ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Γύρω του, ο κάμπος καλύπτεται από αμπελώνες και από την κορυφή του προσφέρει µια υπέροχη θέα στην παραλιακή χώρα και τις πλαγιές της Ζήρειας.

ΑΡΧΑΙΑ ΣΙΚΥΩΝΑ


Βρίσκεται στο ύψωμα του Βασιλικού, που είναι χωριό περίπου 4 χιλιόμετρα ΝΑ του Κιάτου. Το θέατρο και το ρωμαϊκό λουτρό είναι τα επιβλητικότερα από τα ερείπια της αρχαίας Σικυώνας. Το ανατολικό μέρος θεωρείται το κυρίως γυμνάσιο και έγινε από τον πατέρα του Αράτου, Κλεινία γύρω στα 280 π.Χ. Το πάνω μέρος (μήκους 70 μέτρων και πλάτους 32,50) θεωρείται μεταγενέστερη προσθήκη των ρωμαϊκών χρόνων.

Άλλο αξιόλογο μνημείο είναι τα ερείπια του αρχαϊκού ναού, του 7ου αιώνα, στον περίβολο της αγοράς, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην Αρτέμιδα ή τον Απόλλωνα.

πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου