Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πως να προστατευτείτε από την γρίπη και τις ιώσεις

Πως να προστατευτείτε από την γρίπη και τις ιώσεις

Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ 

Η ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί ότι το 2% των ατόμων που προσβάλλονται από γρίπη θα κινδυνεύσουν σοβαρά. Στην ομάδα υψηλού κινδύ­νου είναι τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες μεταβολικές, νεφρικές ή καρδιοπνευ­μονικές νόσους. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41 βαθ­μούς, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΛΗΣΕΤΕ ΙΩΣΗ

  • Ανοίγετε συχνά τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρος
  • Αποφεύγετε ν’ αγγίζετε μάτια, μύτη και το στόμα με τα χέρια που μεταφέρουν ιούς
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών ή εναλλακτικά χρήση αντισηπτικών
  • Συχνός καθαρισμός του πατώματος των εκτεθειμένων επιφανειών και των παιδικών κοινόχρηστων παιχνιδιών
  • Σε περίπτωση λοίμωξης αναπνευστικού, πρέπει ο πάσχων να καλύπτει τη μύτη και το στόμα κατά τη διάρκεια του βήχα ή του πταρμού με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσης
Πώς αντιδρά ο οργανισμός μας 

ΣΤΗ ΜΑΧΗ που δίνει ο οργανισμός μας απέναντι στις ιώσεις και στη γρίπη παίζει σημαντικό ρόλο το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για να το διατηρήσουμε ισχυρό, ο διδάκτωρ Φυσικοπαθητικής του Κολεγίου Clayton Κώστας Λιάτσικος εξηγεί ότι είναι σημαντικό να μην έχουμε άγχος και να ξεκουραζόμαστε. Καλός ύπνος βόλτες στη φύση, ήλιος και σωστή διατροφή συντελούν αποφασιστικά. Ας δούμε τη διατροφή που ενισχύει τον οργανισμό:

  • Καταναλώστε όσο το δυνατόν περισσότερα βιολογικά προϊόντα, κυρίως φρούτα και λαχανικά.
  • Φρέσκο ψάρι, κοτόπουλο, μπρόκολο, λευκό και κόκκινο λάχανο, κουνουπίδι, μαϊντανό, φρέσκα φασολάκια, μήλα, και κολοκυθάκια.
  • Καφέ ρύζι αντί του λευκού.
  • Κόκκινες και πορτοκαλί τροφές όπως μούρα, γλυκοπατάτες κόκκινες πιπεριές.
  • Ξηρούς καρπούς οι οποίοι είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο και σελήνιο.
  • Σούπες από λαχανικά, όπως κρεμμυδόσουπα , ντοματόσουπα, λαχανόσουπα.
  •  Όταν έχετε ίωση καταναλώστε πρωτεϊνούχες τροφές όπως φρέσκο ψαρί κοτόπουλο ή γαλοπούλα.
  • Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για λήψη πολυβιταμινούχων και αντιοξειδωτικών φόρμουλων.
  • Η Echinacea σε συνδυασμό με astragalus σε μορφή αφεψήματος βοηθούν στην αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ :

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών. Χρησιμοποιήστε φρουκτόζη ή μέλι.

  • Ελαττώστε τους καφέδες και την κατανάλωση αλκοόλ Αποφύγετε καπνιστά τρόφιμα
  • Αποφύγετε τροφές με συντηρητικά και προσθετικά γεύσης
  • Ελαττώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών σε κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, σοκολάτες.
  • Προτιμήστε γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά

ΒΡΑΧΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. – ΙΑΤΡΟΣ

ΑΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ :
  • Κατά τη διάρκεια του πυρετού συνιστάται αποφυγή υπερκόπωσης, παραμονή στο σπίτι, αποφυγή ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος, ελαφρά διατροφή και άφθονα υγρά ενδιαμέσως των γευμάτων, αποφυγή αλκοόλ, καφέ και φαρμάκων που καταστέλλουν τον βήχα.
  • Τα χλιαρά μπάνια, τα ψυχρά επιθέματα, τα αντιπυρετικά, ελέγχουν τον πυρετό κατά τη διάρκεια της γρίπης και των κοινών ιώσεων.
  • Οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να λαμβάνουν ως αντιπυρετικό την ασπιρίνη για τον έλεγχο του πυρετού, για να αποφευχθεί ένα σπάνιο και επικίνδυνο σύνδρομο, το σύνδρομο REYE.
  • Η χορήγηση ακατάλληλης αντιβίωσης στις ιώσεις αυξάνει την πιθανότατα  σοβαρών επιπλοκών και δεν οδηγεί σε ταχεία ανάρρωση όπως λανθασμένα πιστεύεται από πολλά άτομα Οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια ακόμη και απλών ιώσεων χωρίς πυρετό.

Τι πρέπει να προσέχετε

  • Υψηλό πυρετό που δεν ανταποκρίνεται σε αντιπυρετικά
  •  Δυσχέρεια αναπνοής
  • Κεφαλαλγία και έμετο
  • Εξάνθημα, φωτοφοβία
  •  Συμπτώματα που ενώ είναι σε φάση βελτίωσης επιδεινώνονται
  • Επίμονο ρίγος
  • Πόνο στο αυτί, στο στήθος ή στον θώρακα
πηγή: realnews

About Μαρία Νικολοπούλου