Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Επιστήμονες ανακάλυψαν 4 νέα είδη καρχαριών που περπατούν –Τι τους εξέπληξε

Επιστήμονες ανακάλυψαν 4 νέα είδη καρχαριών που περπατούν –Τι τους εξέπληξε

Επιστήμονες, κατά τη διάρκεια έρευνας, ανακάλυψαν τέσσερα νέα είδη καρχαριών που περπατούν, τα οποία έχουν εξελιχθεί τα τελευταία 9 εκατομμύρια χρόνια.

Και αυτό τους εξέπληξε. Οι επιστήμονες ερευνούσαν ένα ήδη γνωστό είδος καρχαρία που περπατά, προκειμένου να εκτιμήσουν το πότε εξελίχθηκε.

Στην πορεία όμως, ανακάλυψαν άλλα τέσσερα νέα είδη και πλέον είναι γνωστά 9 είδη καρχαριών που περπατούν. Τα είδη αυτά εξελίχθηκαν τα τελευταία 9 εκατομμύρια χρόνια και η εξέλιξη του νεαρότερου από αυτά που μπορεί να έγινε πριν από λιγότερο από 2 εκατομμύρια χρόνια.

Δηλαδή, πρόσφατα, σε όρους εξέλιξης. Ένα συμπέρασμα που έρχεται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι καρχαρίες εξελίσσονται αργά. «Η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι οι σύγχρονοι καρχαρίες έχουν αξιοσημείωτη εξελικτική δύναμη και την ικανότητα να προσαρμόζονται στις περιβαλλοντικές αλλαγές», δήλωσε ο Μαρκ Έρντμαν, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

 

Οι καρχαρίες είναι παλιότεροι από τους δεινόσαυρους, κυριαρχώντας στις θάλασσες εδώ και 400 εκατομμύρια χρόνια (για χάρη της σύγκρισης, το παλιότερο απολίθωμα δεινοσαύρου θεωρείται ότι είναι περίπου 240 εκατ. χρόνων).

Οπότε το δεδομένο ότι συνεχίζουν να εξελίσσονται είναι αρκετά εντυπωσιακό. Οι καρχαρίες που περπατούν, που αποκαλούνται και καρχαρίες «επωμίδες» λόγω της εμφάνισής τους, «περπατούν» πάνω στα πτερύγιά τους αναζητώντας μικρά ψαράκια σε ρηχούς υφάλους για να τραφούν.

Με πληροφορίες από CNN, National Geographic Πηγή: www.lifo.gr

About Μαρία Νικολοπούλου