Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Λαζαράκια : Το έθιμο της ημέρας

Λαζαράκια : Το έθιμο της ημέρας

Τελειώνει και η Σαρακοστή… για κάποιους τελειώνει αυτή την Κυριακή, των Βαΐων δηλαδή. Έμεινε ένα ακόμα ποδαράκι στην Κυρία Σαρακοστή και ξεκινάμε την ποιο “μεγάλη εβδομάδα”…

Το αγαπώ πολύ το Πάσχα… θεωρώ ότι είναι η πιο ωραία γιορτή του χρόνου. Το Πάσχα έρχεται την άνοιξη, την πιο ωραία εποχή του χρόνου στην Ελλάδα και όλα αυτά μαζί κάνουν έναν υπέροχο συνδυασμό. Η ιστόρία και τα έθιμα των ημερών είναι πολλά και αλήθεια δεν ξέρω τι να σας πρωτοπώ…

Η ανάσταση του Λαζάρου με είχε εντυπωσιάσει πολύ σαν παιδί… Μας έλεγαν την ιστορία στο σχολείο και όπως και να το κάνουμε είναι λίγο πιο προχωρημένη από το θαύμα με το κρασί στην Κανά της Γαλιλαίας ή το να περπατάει κάποιος στη θάλασσα. Το να μπορέσει κάποιος να κατακτήσει το θάνατο είναι πολύ σπουδαίο πράγμα και σίγουρα πέρα από την Ανάσταση του ίδιου το Χριστού, η Ανάσταση του Λαζάρου είναι το πιο μεγάλο από όλα τα θαύματα.

Για να τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ο Χριστός είχε ένα καλό φίλο τον Λάζαρο που έμενε στην Βηθανία, λίγο πιο έξω από τα Ιεροσόλυμα και τον είχε πολλές φορές φιλοξενήσει στο σπίτι του μαζί με τις αδερφές του. Ήταν 30 χρόνων δηλαδή λίγο μικρότερος από τον Χριστό. Κάποια στιγμή λοιπόν αρρωσταίνει και καλούν οι αδερφές του τον Χριστό να έρθει και να τον δει… Εκείνος καθυστερεί επίτηδες, ο Λάζαρος πεθαίνει και τότε, αφού πέρασαν τέσσερις μέρες λέει ο Χριστός στους μαθητές του, τώρα πάμε να τον ξυπνήσουμε. Φτάνουν λοιπόν στη Βηθανία, παρηγορεί ο Ιησούς τις αδερφές του Λαζάρου και ζητάει να τον πάνε στον τάφο του αδερφού τους. Εκεί, ζητά να μετακινήσουν την πέτρα που κλείνει τον τάφο και ζητάει από τον Λάζαρο να βγει έξω… Αυτός το κάνει και εμφανίζεται ζωντανός στην είσοδο του τάφου του φορώντας ακόμα τα σάβανα.

Μπορείτε φυσικά να καταλάβετε πόσο αυτό το γεγονός έκανε εντύπωση στους ανθρώπους και ιδίως στους ανθρώπους της εκκλησίας του τότε, τους Ιουδαίους και τους Εβραίους. Πόσο θα ένιωσαν ότι κινδυνεύουν από τον Ιησού και πόσο θα κυνήγησαν τον Λάζαρο μετά.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που ο Λάζαρος έφυγε από εκεί και συνέχισε τη ζωή του στην Κύπρο και μάλιστα στο Κίτιο όπου δίδαξε τον λόγο του Θεού και έγινε ο πρώτος επίσκοπος του Κιτίου. Εκεί έζησε άλλα 30 χρόνια οπότε πέθανε ουσιαστικά στα 60 του. Τον έθαψαν εκεί και το 900 μ.χ. μεταφέρθηκαν μέρος των λείψανων του στην Κωσταντινούπολη όπου και έφτιαξαν ένα μεγάλο ναό στον οποίο εκκλησιαζόταν ο αυτοκράτορας το Σάββατο του Λαζάρου.

Η παράδοση λέει ότι τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του ο Λάζαρος δεν γέλασε ποτέ ίσως γιατί ήξερε τι γίνεται μετά.. Η μόνη φορά που γέλασε ήταν όταν κάποιος έκλεψε μια γλάστρα και είπε δυνατά.. το ένα “χώμα” κλέβει το άλλο “χώμα”.. Όπως και να το κάνουμε όταν κάποιος έχει μια τέτοια εμπειρία στη ζωή του τον σημαδεύει για πάντα.

Στην Ελλάδα η γιορτή του Λαζάρου είναι πολύ σημαντική. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας φτιάχνουν κάτι νηστίσιμα ψωμάκια που μοιάζουν με ανθρωπάκια σαβανομένα.  Τα ψωμάκια αυτά τα λένε λαζαράκια. Σε κάποιες περιοχές τα κάνουν γεμιστά με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα και σε άλλες όχι..

Επίσης την ημέρα αυτή σε αρκετές περιοχές έλεγαν τα κάλαντα της ημέρας. Τα κάλαντα αυτά τα έλεγαν κυρίως κορίτσια τα οποία αφού είχαν μαζέψει λουλούδια και στόλιζαν με αυτά μικρά καλαθάκια τα γέμιζαν με τα καλούδια που τους έδιναν στα σπίτια που επισκεπτόντουσαν.

Η επόμενη μέρα είναι η Κυριακή των Βαΐων όπου ο Χριστός μπήκε στα Ιεροσόλυμα. Και έτσι ξεκινάει η μεγάλη εβδομάδα των παθών.

Θεωρητικά την Κυριακή των Βαΐων μπορούμε να φάμε ψάρι και κάποιοι λένε ότι μπορούμε να φάμε και αυγό. Λέω θεωρητικά γιατί κάποιοι θεωρούν ότι η μόνη μέρα που επιτρέπεται το ψάρι στη Σαρακοστή είναι στις 25 Μαρτίου στον Ευαγγελισμό.

Εύχομαι να μοιράζεστε τις συνταγές αυτές της παράδοσης με τα παιδιά σας.. είναι νομίζω πολύ σημαντικό όλη αυτή η γνώση να περνάει και στις επόμενες γενιές.  Ελπίζω λοιπόν να δοκιμάσετε τα λαζαράκια μας και να μου πείτε τις εντυπώσεις σας!

Δείτε την συνταγή:

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τα πεντανόστιμα Λαζαράκια κρύβουν μέσα τους μπόλικη ιστορία. Οι νοικοκυρές τα ζυμώνουν και τα ψήνουν το Σάββατο του Λαζάρου. Είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια τα οποία έχουν το σχήμα ενός σπαργανωμένου ανθρώπου (όπως αναπαριστάνεται και ο Λάζαρος στις εικόνες) και συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου.

  • Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι.
  • Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
  • Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα.
  • Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια ώστε να φτιάξουμε το μείγμα της γέμισης.
  • Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη και φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά.
  • Τοποθετούμε γαρίφαλα για τα μάτια.
  • Μεταφέρουμε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
  • Σερβίρουμε.

 

Πηγή

 

About Μαρία Νικολοπούλου