Σολομός με καραμελωμένα κρεμμύδια
Γίνεται μόνο σε 15′, πανεύκολα, και “παννόστιμα”!!! Αναδεικνύεται η γεύση του φρέσκου σολομού και τα κρεμμυδάκια είναι απόλαυση! Συνταγή που είδα την μαμά μου να φτιάχνει για τον εαυτό της, παρ’ ότι σπάνια μαγειρεύει για την ίδια. Της έκλεψα μια πιρουνιά, της έκλεψα δύο… σχεδόν της το έφαγα! Και να σημειωθεί ότι τα ψάρια τα τρώω σχεδόν με το ζόρι. Αλλά αυτό, σαν να μην ήταν ψάρι. Αυτή η υπέροχη σαλτσούλα του μπαλσάμικου με το μέλι με συνάρπασε.
Υλικά συνταγής:
2 φιλέτα φρέσκο σολομό χωρίς την πέτσα
λιγο πιπέρι
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
2 πρέζες πιπέρι καγιέν
1/2 κ.γ. σκόρδο σκόνη
1/2 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. ζάχαρη μαύρη
4 κ.σ. Βαλσάμικο με μέλι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κ.σ. ξύδι Βαλσάμικο
1 κ.σ. Κρέμα Βαλσάμικο
2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Για τη σαλάτα με σιτάρι
Το βάζουμε σε μπολ κι όσο είναι ζεστό προσθέτουμε λίγο λάδι, το σκόρδο, το ξύδι, την κρέμα βαλσάμικο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει και να μαριναριστεί. Ψιλοκόβουμε τη μελιτζάνα και το κολοκύθι σε πολύ μικρά καρέ. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τα σοτάρουμε για 5-6 ´ ανακατεύοντας σε δυνατή φωτιά να μαλακώσουν. Αλατίζουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ρίχνουμε στο μπολ με το σιτάρι. Προσθέτουμε το αγγούρι και τα ντοματίνια. Πασπαλίζουμε με τα βότανα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά. Ελέγχουμε την οξύτητα. χρειάζεται αρkετή οξύτητα γιατί τα υλικά είναι γλυκά. Επίσης το μπούκοβο δίνει ένταση και ταιριάζει πολύ με το σύνολο των γεύσεων. Αν έχετε χρόνο αφήστε στο ψυγείο για 1 ώρα να μαριναριστεί γίνεται ακόμα πιο νόστιμη.
www.argiro.gr
1 φλ. σιτάρι (ή κινόα ή πλιγούρι ή ρύζι )
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. Βαλσάμικο με μέλι
2 κ.σ. Κρέμα Βαλσάμικο ΠΑΝ
1 μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ
1 τρυφερό κολοκύθι κομμένο σε μικρά καρέ
1 φλ. ντοματίνια μακρόστενα κομμένα στη μέση
1 μικρο αγγούρι τρυφερό κομμένο σε μικρά καρέ απο 2-3 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένα
λίγο ελαιόλαδο έξτρα 2-3 πρέζες μπούκοβο (προαιρετικό)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Για το σολομό Σε μπολ βάζουμε πιπέρι, αλάτι, πάπρικα, πιπέρι καγέν, σκόρδο αποξηραμένο, κρεμμύδι, μουστάρδα, ζάχαρη μαύρη, βαλσάμικο με μέλι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με κουτάλι το μείγμα. Αλείφουμε ολόγυρα τα φιλέτα σολομού. Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου για 20′. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 7-8′ να ροδίσει.
Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικο και το ξύδι. Αφήνουμε 2-3′ να καραμελώσουν. Ψήνουμε τα φιλέτα σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 3-4′ από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε στο πιάτο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Γαρνίρουμε με την γαρνιτούρα. Για την σαλάτα με σιτάρι Μουλιάζουμε το σιτάρι για 15′ σε νερό. Το στραγγίζουμε. Το βάζουμε σε κατσαρόλα και το βράζουμε με λίγο αλάτι ή ζωμό για περίπου 25′ να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε.
Γλυκοπατάτες γεμιστές με σολομό
Μέθοδος Εκτέλεσης
TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.
Σολωμός με γλυκοπατάτες
- 500γρ. σολωμό σε μπουκιές
- 2 γλυκοπατάτες σε κομμάτια
- 2 mini καυτερές πιπερίτσες
- 3 κουταλιές τζίντζερ ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές λάδι από σουσάμι (sesame oil)
- 3 κουταλιές γούστερ σος (worcestershire sauce)
- 3 κουταλιές σόγια
- 1/2 κουταλάκι πάπρικα
- 1 λεμόνι (χυμό)
- 1 λάιμ (χυμό και ξίσμα)
- αλάτι
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε φετούλες
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- φρέσκια ρίγανη
εκτέλεση
Ανακατεύετε σ’ένα πυρέξ το σολωμό και τις γλυκοπατάτες με τα επόμενα 9 υλικά.
Πασπαλίζετε το φαγητό με τα κρεμμυδάκια και το ξύσμα λάιμ.
Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 50-60 λεπτά.
Σερβίρετε και πασπαλίζετε με φρέσκια ρίγανη.
Μία συνταγή για απαιτητικούς ουρανισκούς με λαχταριστή πανσέτα με τραγανή κρούστα και δύο είδη πουρέ!
#tsoulotip: Τρίβουμε την κούπα λεμονιού στην επιφάνεια της πανσέτας με το χοντρό αλάτι, ώστε να δημιουργηθεί μία κρούστα κατά το ψήσιμο.
Πανσέτα με πουρέ γλυκοπατάτας & πουρέ από παστινάκι
ΥΛΙΚΑ
Για την πανσέτα:
1 κιλό πανσέτα, χωρίς το δέρμα της & χωρίς κόκκαλο
70 γρ. καστανή ζάχαρη
2 καρότα, χοντροκομμένα
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. πετιμέζι
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
½ μάτσο θυμάρι
½ κούπα λεμονιού
Αλάτι, χοντρό
Για τον πουρέ γλυκοπατάτας:
1 κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες
200 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης
100 γρ. μπέικον, χοντροκομμένο
50 γρ. βούτυρο, παγωμένο
1 κ.γ. κάρυ
400 ml ζωμό λαχανικών
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για τον πουρέ από παστινάκι:
2 ρίζες παστινάκι, χοντροκομμένο
2 ξινόμηλα, κομμένα σε κάθετες φέτες
150 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης
50 γρ. βούτυρο, παγωμένο
15 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
400 ml γάλα, πλήρες
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1Για την πανσέτα: Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε σε βάθος 3-4 χιλιοστών διαγώνια, ώστε να σχηματίσουμε σχήματα διαμαντιών στην επιφάνεια της πανσέτας. Χαράσσουμε με τον ίδιο τρόπο και από την άλλη πλευρά της. Κατόπιν, την πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και την τρίβουμε με την κούπα λεμονιού, με τέτοιο τρόπο ώστε η επιφάνεια της ψίχας του να εφάπτεται με την επιφάνεια της πανσέτας.